Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kapitein Chen speelt vandaag laatste keer voor KV Mechelen

-

Een emotioneel afscheid Achter de Kazerne. De laatste competitie­opdracht van KV Mechelen in 2012, tegen AA Gent, staat in het teken van het vertrek van Xavier Chen. Kapitein, vijf jaar trouwe dienst, 145 duels in het eerste elftal: de 29-jarige rechtsback groeide uit tot een van dé gezichten van Malinwa, maar trekt na Nieuwjaar naar het Chinese Guizhou Renhe. “Het dringt nog niet tot me door dat dit mijn laatste match voor KV wordt.”

Bizarre dagen achter de rug?

Chen: “Ja. Eigenlijk realiseer ik me nog niet dat dit mijn laatste match in geelrood shirt wordt. Supporters sturen me berichtjes, mijn ploegmaats deden me zonet een fles champagne cadeau. Zo begint het stilaan door te dringen: dit wordt mijn afscheid van KV.”

Het is zeker:je gaat naar Guizhou Renhe?

“Het is meer dan 90% zeker. Ik heb een voorcontra­ct van drie jaar getekend, er is een getekende overeenkom­st tussen de clubs en Guizhou houdt permanent con-

“De voorzitste­r van Guizhou, een grote businesswo­man in China, is speciaal naar Brussel gevlogen om met mij en mijn vader te praten, zij maakte een imponerend­e indruk.”

Xavier Chen

tact. KV is voorzichti­g omdat het geld nog niet binnen is. Logisch na de zaak-Pandza, maar dit is totaal anders. Het is normaal dat zo’n transferso­m op de feestdagen niet één-twee-drie uit China op de rekening staat, maar de Chinezen hebben me verzekerd dat alles in orde is. In mijn hoofd is het heel helder: in 2013 speel ik voor Guizhou. Na Nieuwjaar voeg ik me zo snel mogelijk bij de groep ginds.”

Heeft Guizhou er nog op aangedrong­en dat je niet meer voor KV zou spelen?

“Neen. Ze hebben één keer, via mijn manager, gesuggeree­rd dat het misschien beter zou zijn om niet meer te spelen, maar toen KV duidelijk maakte: ‘Xavier blijft bij ons tot Nieuwjaar’, toonden ze respect voor die beslissing. En ik ook. Tegen Beerschot speelde ik met dezelfde inzet als anders. Mocht ik bepaalde duels vermijden, zou ik meteen naar de trainer stappen en zeggen: ‘Het is gedaan’. Ik ben niet bang om geblesseer­d te geraken, want dan loop je juist een blessure op.”

Het wordt een emotioneel afscheid?

“Ja, mijn emoties zullen sterk zijn. Ik ben nerveus, opgewonden en triest tegelijk. Ik ga nog één keer alles geven en wil meer dan ooit winnen, dat zou het feest compleet maken. Afscheid nemen met verlies zou pijn doen. Voor mij telt alleen: geen flaters doen en winnen. Ik ga bijvoorbee­ld niet plots de penalty trappen. Er zijn vaste mensen daarvoor aangeduid, we moeten serieus blijven. Het zou heel egoïstisch van mij zijn om de penalty op te eisen, gewoon omdat ik eens wil scoren voor KV.”

Wat ga je het meest missen?

“Het dagelijks contact met de mensen hier, maar vooral: de fans. Zij zijn zo sterk aanwezig dat het verschil tussen thuis- en uitmatchen enorm is. Als ik ’s zaterdags op KV toekom, dan voel ik al: ‘Dit wordt een leuke avond’. Als ik uit de kleedkamer kom voor de tweede helft, voel ik de opwinding. Dan speel ik langs de lijn voor de spionkop: een onbeschrij­felijke ervaring, die ik nergens meer zal beleven. De supporters pushten me altijd vooruit, ik voelde hun steun als een duw in de rug.”

Je was volop op weg om‘mister KV’ te worden,na vijf jaar trouwe dienst.

“Ik heb overwogen om de rest van mijn carrière in Mechelen te blijven. Twee jaar geleden was er interesse van een Belgische topclub, maar ik koos bewust voor een vijfjarig contract bij KV. Toen wist ik dat er geen topclub meer zou komen, dat ik of in Mechelen zou blijven, of naar een ver buitenland zoals China zou gaan.”

Je bent de laatste van de generatie IvensVlemi­nckx-Asare-Persoons die de club verlaat.Het einde van een tijdperk?

“Neen. Veel supporters zeggen: ‘ Als alle spelers de voorbije vijf jaar gebleven waren, had KV nu een topploeg’. Maar dat is niet de realiteit, er zijn geen spelers meer die tien jaar bij een club blijven. Het vertrek van Julien Gorius was een veel groter risico, zijn voetbaltec­hnische impact was groter. Toen ik mijn beslissing onlangs aan het bestuur van KV meedeelde, zei ik: ‘De club heeft alleen maar te winnen bij mijn transfer. Jullie krijgen een mooie transferso­m en hebben met Anthony Van Loo een jongere, talentvol-

le opvolger in huis’. Ze hoeven geen vervanger te halen.”

Dreigt KV zijn identiteit te verliezen met het vertrek van die dragende spelers?

“Neen, met Biset en Van Hoevelen heeft de club de perfecte cultuurbew­akers in huis. Bovendien haalt Fi Vanhoof altijd spelers die in de filosofiep­assen.IemandalsS­ethDeWitte personalis­eert helemaal de club. Ondanks alle uitgaande transfers zijn de clubcultuu­r en de sfeer in de kleedkamer de voorbije vijf jaar altijd dezelfde gebleven. KV Mechelen heeft een mooie toekomst, ook zonder Xavier Chen. De club heeft de voorbije jaren bewust gekozen voor de renovatie van het stadion, de juiste keuze op lange termijn. Hopelijk speel ik later nog eens in het nieuwe stadion.”

Veel supporters reageren:‘Wat gaat Chen in China zoeken?’

“Ik begrijp die reacties. Het was een moeilijke keuze, want bij KV word ik gerespecte­erd, heb ik nog een mooi contract van drie jaar en woon ik in Brussel dicht bij vrienden en familie. Toch had ik het gevoel dat ik deze keuze moest maken. Uiteraard speelt het financiële aspect een belangrijk­e rol, maar nog meer dan het sportieve kies ik voor een men

selijke uitdaging. Ik heb Taiwanees bloed in de aderen, in Azië liggen mijn wortels. Ik wil heel China gaan ontdekken. Als ik twee dagen vrij heb, zal ik in het vliegtuig zitten om andere delen van het land te zien. Ik heb al gemerkt wanneer ik door Taipei wandel: daar voel ik me op mijn gemak. Ik ben gek van de cultuur.”

Arie Haan zegt dat Guiyang een echte Chinese stad is,geen Peking of Shangai.

“Als je naar een verre bestemming gaat, mag je niet denken van ‘oei dit en oei dat’. Ik weet dat het een risico is, maar ik ga er met een open geest naartoe. Guiyang telt 4 miljoen inwoners, een kleine stad in China ( lacht). Ik vind het een voordeel dat het geen internatio­nale stad met veel buitenland­ers is, anders zou je automatisc­hsamenhokk­enmetBelge­nof Fransen ginds. Nu ben ik verplicht om zelf naar de Chinezen toe te stappen. Ik wil Chinees onder de Chinezen worden.”

Niet evident met de taal.

“Schrijven en lezen wordt moeilijk met al die nieuwe tekens, maar spreken wil ik absoluut leren. En ik wil de keuken ontdekken, die bestaat heus niet alleen uit nasigoreng en bami. Naar verluidt zijn de specialite­iten in Guiyang bijzonder hevig gekruid, ik kijk er naar uit ( lacht). Bovendien ga ik nu dichter bij mijn grootvader in Taiwan wonen, hij is dolgelukki­g.”

Maar hoe reageert de rest vanTaiwan? De relatie tussen beide landen ligt gevoelig.

“Ik ben niet naïef, een deel van de bevolking van Taiwan zal er niet akkoord mee gaan dat ik in China ga voetballen, zij zagen me liever in Europa. Maar op deze manier kan ik ook meer wedstrijde­n voor Taiwan spelen. En dat ik de taal en de cultuur leer kennen, is ook een teken van respect voor mijn land.”

Waarom koos je voor Guizhou? Ook Shangai Shensua,met Drogba en Anelka,was geïnteress­eerd.

“Guizhou heeft Chinese scouts naar Mechelen gestuurd. Dat bewijst dat ze mij kennen en echt willen. Hun voorzitste­r is speciaal naar Brussel gevlogen om met mij en mijn vader te praten. Een heel aparte ervaring, zij is een grote businesswo

man in China en maakte een imponerend­e indruk.”

De club verhuisde onlangs bijna 1.000 kilometer van Xi’an naar Guiyang.

“Dat is alsof KV Mechelen volgend seizoen in Brugge gaat spelen. In China gebeurt het vaak dat een club verhuist, als de sponsor verandert of een bepaalde provincie subsidies belooft. Het belangrijk­ste voor mij is dat Guizhou ambities heeft en de Aziatische Champions League gaat spelen, met matchen in Australië, Japan en Korea. Ik besef dat ik voor een cultuursho­ck sta, maar ik kijk er naar uit.”

STEVEN TUYLS

KVM:afhandelin­gkannogeve­n aanslepen.

Malinwa ontving nog geen geld uit China, maar maakt zich niet druk. “Ze hebben onze factuur pas vrijdag gekregen”, aldus financieel directeur Thierry Steemans. “Ik begrijp dat dat niet in twee dagen in orde is. Er zijn ook nog de medische testen en de procedure om als Aziaat erkend te worden. Het kan nog even aanslepen, maar wij gaan ervan uit dat alles in orde komt.”

ST

 ??  ?? Met Taiwanese vlag en fans tijdens de Asian Cup.
Met Taiwanese vlag en fans tijdens de Asian Cup.
 ?? FOTO’S GVA, PHOTO
NEWS ??
FOTO’S GVA, PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium