Gazet van Antwerpen Stad en Rand

het Zuid: “Zo hebben we toch nog ons eigen groot familiefee­st”

- ELBO

“Het zijn niet enkel armen, maar ook heel vaak eenzame mensen.” ZUSTER GENEVIÈVE INITIATIEF­NEEMSTER KERST IN

necties weet de organisati­e altijd wel een mooie deal te sluiten met de goedkoopst­e en beste voedsellev­eranciers.

Andere financiële middelen krijgt zuster Geneviève door het gewoon aan de buurtbewon­ers te gaan vragen. “We zijn al heel blij dat iemand 10 euro sponsort, de prijs voor een kerstmaal- tijd en geschenk voor één persoon. Ik moet dit nu wel op deze manier doen. Vroeger gingen de mensen meer naar de kerk, dan hadden we sowieso onze inzameling. Nu is dat anders.”

Verdoken armoede

De entourage van zuster Geneviève is indrukwekk­end. Maar liefst 37 vrijwillig­ers zijn aanwezig om op te dienen en het eten op te warmen. Ilse Van Remortel en Annette Pauwels zetten sinds enkele jaren hun schouders mee onder de organisati­e. Met enige trots tonen ze de 130 geschenkpa­kketten voor de gasten. Een zak vol speelgoed voor de kinderen, een voedselpak­ket met enkele nuttige hebbedinge­n voor de volwassene­n. “Ondanks de crisis blijft de solidarite­it groot”, zegt Ilse VanRemorte­l.“Desponsori­ngzitgoed en we krijgen hulp van heel wat kan- ten. We hebben zelfs al vrijwillig­ers moeten weigeren. Die solidarite­it is prachtig.”

Op het mondaine Zuid verwacht je niet zo snel veel armoede. Toch sluimert die absoluut, als een onzichtbar­e kwaal. Dergelijke initiatiev­en zijn dus geen overbodige luxe. “Door de crisis blijft het aantal armen gestaag groeien”, merkt Dirk Onghena op. Samen met zijn echtgenote en een batterij vrienden is hij aanwezig om toch nog te genieten van een gezellig kerstfeest. “Ik zit zelf in een vereniging voor armen. Weet je, velen durven er echt niet voor uitkomen. Een arme zal zelden tegen een rijke vertellen dat hij in de ellende zit. Gelukkig kan ik elk jaar toch heel wat lotgenoten naar hier meebrengen. Zo hebben we toch nog ons eigen groot familiefee­st.”

 ?? FOTO’S JAN VAN DER PERRE ?? Diane Van Strydonck, Lilianne Demaretz en Mike Both scheppen de feestmaalt­ijd op. Jaarlijks zetten tientallen vrijwillig­ers zich in voor Kerst In.
FOTO’S JAN VAN DER PERRE Diane Van Strydonck, Lilianne Demaretz en Mike Both scheppen de feestmaalt­ijd op. Jaarlijks zetten tientallen vrijwillig­ers zich in voor Kerst In.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium