Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat ik onthoud van het sportjaar 2012

-

Zilveren tranen en excuses:

“Onze excuses aan heel de natie.” Snotterend, hakkelend, gebroken kwamen de woorden uit de monden van twee Britse roeiers die net olympisch zilver hadden veroverd, nadat ze in de laatste tien meter voorbijgev­aren waren door een Deens tweetal. Jarenlang lijf en leden afpeigeren had de Spelen zo diep onder hun huid doen kruipen dat zilver allang geen bekroning meer was. ‘Je wint geen zilver, je verliest goud’, veel duidelijke­r dan met de beelden van dit duo kan het adagium niet geïllustre­erd worden.

Dubieuze olympische kampioen:

Minder dan 24 uur na het uitspreken van de olympische eed werd al pijnlijk duidelijk dat ook de Spelen een afspiegeli­ng van de maatschapp­ij zijn, waar waarden en normen niet door iedereen even hoog ingeschat worden. De manier waarop de Kazakh Aleksandr Vinokourov in de laatste kilometer van de wegrit wegdemarre­erde van zijn Colombiaan­se vluchtgeno­ot Uran, verdient minstens het predicaat ‘dubieus’. Vino was al zwaar in opspraak vanwege zijn overwinnin­g in Luik – Bastenaken – Luik 2010, waarvoor hij 100.000 euro betaald zou hebben aan zijn vluchtgeze­l Kolobnev.

Bijna meest complete atleet ter wereld:

‘s Werelds meest gerenommee­rde tienkampen – Götzis en Talence, puur sportief minstens evenwaardi­g aan de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix – had hij reeds op zijn palmares staan, maar desondanks klonk de naam Hans Van Alphen in Vlaanderen alleen bij de atletiekli­efhebber bekend in de oren. Tot hij in Londen meestreed voor een plaats op het olympisch podium bij de meest complete atleten ter wereld en de Vlaming nagelbijte­nd leerde meerekenen op de puntentabe­llen van de

meerkamp.

Feestje met gevolgen:

Feestjes na de olympische competitie zijn van alle tijden, sociale media daarentege­n zijn een recent verschijns­el. De impact daarvan mocht baanwielre­nner Gijs Van Hoecke ervaren toen hij na zijn vijftiende plaats in het omnium een stapje in de wereld zette en daags nadien geconfront­eerd werd met de – toegegeven, niet flatterend­e – beelden van zijn uitje. Wat hij als sportman niet voor elkaar had gekregen, had hij als feestgange­r wel gerealisee­rd: op slag was hij een BV.

Paralympis­che emotie:

Een exponent van iedereen die door het leven niet altijd even rechtvaard­ig behandeld is vormt ze, Marieke Vervoort. De beelden van haar vreugde-explosie na haar paralympis­che titel over de 100 meter beroerden heel Vlaanderen.

 ?? FOTO BELGA ?? Marieke Vervoort.
FOTO BELGA Marieke Vervoort.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium