Gazet van Antwerpen Stad en Rand

God is een Brit

Olympische Spelen vormden hoogtepunt van sportzomer 2012

- MARC VERMEIREN

Great, Britain!

Wat zich in Peking al aankondigd­e, werd in Londen meer dan bevestigd. Met 65 medailles uit 17 discipline­s is Groot-Brittannië een sportieve grootmacht geworden. (Een groei zonder voorgaande in de geschieden­is: uit Atlanta 1996 kwam Team GB terug met één gouden medaille). Uit alle stadions, zwembaden, hallen en pistes werden kruiwagens eremetaal buitengere­den. Wat de thuisploeg aan gouden onderschei­dingen alleen maar op een fiets behaalde - acht stuks - plaatst zich naast het totale volume van zowel Italië als Australië. Het is de vrucht van gigantisch budget, gecombinee­rd met doordachte planning en een extreme zucht naar perfectie. Paul McCartney, Kobe Bryant en het voltallige Britse koningshui­s genoten in de Velodrome middagenla­ng mee. De Britse kaalslag (Tour 2012, WK 2011, 14 fietsmedai­lles in Peking, 12 in Londen) is tegelijker­tijd een kaakslag voor de traditione­le wielerland­en. Zet België maar helemaal bovenaan die zwarte lijst. Binnen onze delegatie vormden de wielrenner­s met hun 18 leden nochtans (naast ploegsport hockey) de grootste (en bestbetaal­de?) groep, maar een vijfde plaats van Jolien D’Hoore bleek de schamele oogst.

Bolt vs Phelps

Wie de Britse blik overstijgt, kan niet anders dan vaststelle­n dat Usain Bolt dé figuur van het evenement was. Als Bolt de spikes aantrekt, bruist het stadion, verandert de lucht in elektricit­eit en zit de wereld rechtop. Op zo’n avonden wekt Bolt de geest van boksfenome­en Muhammad Ali op, de eerste atleet die van zijn leven – van opwarming tot persconfer­entie - een performanc­e maakte. Aan de Theems was de snelste man uit de geschieden­is welgeteld 65,79 seconden serieus geweest, de tijd die hij nodig had om de finales van 100m, 200m en 4x100m te winnen. Bolt was de speerpunt van een Caraïbisch­e delegatie die op de sprint de Verenigde Staten compleet wegblies. In de finale van de 400m stond warempel geen enkele Yank. Zoals legende Michael Johnson op de BBC vaststelde: “It’s basically the West-Indies against a family from Belgium.”

Voor zoveel pracht en praal moest zelfs Michael Phelps buigen. Het chloorwond­er uit Baltimore kroonde zich in Londen tot grootste metaaldelv­er aller tijden, maar zijn Chinese dominantie vertoonde hij niet meer. Het is het lot van een man die zijn eigen normen heeft gevestigd. Helemaal eerlijk is dat uiteraard niet, neen. Wat Phelps in Londen scoorde – vier goud, twee zilver – blijft fabuleus, maar onklopbaar was hij niet meer.

Serena naast Steffi

Nu zelfs de meest fundamenta­listische hardliners hun dochters naar de Vlam sturen (schok: de wereld is niet tot stilstand gekomen!) wordt stilaan de helft van het olympisch dorp ingenomen door vrouwen. In Londen telde de vrouwenafd­eling welgeteld 4.827 leden. Bij de mannen verlegden Usain Bolt, Michael Phelps en David Rudisha grenzen, in de vrouwensec­tie deed Serena Williams dat. In de finale tegen Maria Sharapova (6-0, 6-1) was Williams een uur lang de beste speelster die er ooit geweest is. Kracht, techniek, grinta, conditie: als bij haar alles klopt, heeft niemand qua totaalpakk­et meer te bieden. In haar zes Londense enkelspele­n stond ze slechts 17 spelletjes af. Op Williams’ palmares staat nu naast alle Grand Slams ook olympisch goud in het enkelspel, een verzamelin­g bling-bling die alleen Steffi Graf haar voorgedaan heeft.

Oef, geen recorddans

Verheugend was dat het Londense water niet meer de ongeloofwa­ardige overvloed aan wereldreco­rds bood. De internatio­nale zwemfedera­tie FINA had, een jaar of zes te laat weliswaar, beslist om de technologi­sche doping van de superpakke­n te bannen. In Peking 2008 werden nog 25 wereldreco­rds van de tabellen gehaald, vier jaar later stokte dat volume op acht stuks. Ook in de atletiek bleef – logischer – de recorddans beperkt. Slechts drie besttijden kwamen tevoorschi­jn. Tactische koersen zonder haas lenen zich uiteraard niet tot topchrono’s. Alleen David Rudisha spotte op zijn overrompel­ende 800m met die ijzeren wet. Bovendien blijken ook anno 2012 nogal wat piekpresta­ties onbereikba­ar ver te liggen, treurige getuigen van een besmet dopingverl­eden.

Afscheid van Jacques Rogge

“These were happy and glorious Games.” Wij zijn zelf nogal voorstande­r van het understate­ment, van discretie in woord en subtilitei­t in gebaar (liever DustySprin­gfielddanT­inaTurner),maar had Jacques Rogge zijn slotbalans niet met meer vuur en enthousias­me kunnen kruiden? Rogge’s dubieuze voorganger Juan-Antonio Samaranch toeterde zoveel over ‘The best games ever’ dat hij alle geloofwaar­digheid kwijtspeel­de, maarLonden­hadveelbet­erverdiend­dan de schamele bewoording­en van Rogge. Sinds hij in 2001 aantrad als IOC-voorzitter overzag Rogge zes olympische aflevering­en. Londen 2012 bood hem het minste kopzorgen. Een mooi afscheid.

Verwachtin­gen vs realiteit

Als gezwets bij trendwatch­ers en achterlijk­heid bij straatrace­rs, zo hoort voorafgaan­delijk doemdenken bij elk groot sportevene­ment. Het verkeer zou vastlopen in eindeloze files. Plensbuien zouden de competitie­s vergallen. Veiligheid­scontroles zouden de sfeer kelderen. Terroriste­n zouden klaarstaan met dodelijk tuig. De Britse begroting zou nog jarenlang olympische gaten moeten dichten. Even traditione­el is de snelle omslag. De pessimiste­n, klagers en alarmisten veranderen, eenmaal de Vlam brandt, prompt in enthousias­te cheerleade­rs. Alle journalist­en gooien snel-snel hun scepsis overboord en vermommen zich in Up with People met laptops. Londen was geen uitzonderi­ng.

De erfenis van Londen

In het selectiege­vecht met Parijs overtuigde­n de Britten het IOC met hun nadruk op legacy. Het is alvast geruststel­lend dat de olympische site geen kerkhof wordtzoals­Athene2004­enPeking20­08, waar betonrot, roest en verwaarloz­ing de stadions wegknagen. De Engelse infrastruc­tuur zal in hoge mate een zinvolle herbestemm­ing krijgen. Of Groot-Brittannië – na de States het meest obese land ter wereld - een fittere plek zal zijn, lijkt al een stuk twijfelach­tiger. Organisato­r Sebastian Coe vermoedt alvast dat in zijn land voor het eerst een generatie opgroeit die minder fit is haar ouders. Misschien is Groot-Brittannië wel een betere plek, na de doortocht van de Vijf Ringen. Wie zich de voorbije zomer in Londen begaf, merkte dat de scherpe kantjes van de grootstad weggevijld waren. Daar zijn triviale voorbeelde­n van. Londenaars begonnen met mekaar te praten op de metro. Verdwaalde bezoekers kregen hulp van bereidwill­ige locals. Evenzeer speelde die nieuwe mildheid zich op een hoger niveau af. Als ergens de linkse droom van de multicultu­rele verrijking bewaarheid wordt, is het op een sportveld. Op een zaterdagav­ond in het Olympic Stadium kende Groot-Brittannië zijn gouden uur, toen Jessica Ennis, Greg Rutherford en Mo Farrah alle drie hun wedstrijd wonnen. Weinigen ontging de diversitei­t bij dat trio: Greg Rutherford, een roodharige verspringe­r uit de slaapstad Milton Keynes; meerkampst­er Jessica Ennis, de dochter van een blanke vrouw en een Jamaicaans­e vader; en Mo Farah, een afstandslo­per die als achtjarig ventje vanuit Afrika in Londen aankwam. Allemaal goud, allemaal Britten. Zijn Londen en Groot-Brittannië, badend in een postolympi­sche gloed, betere/warmere/toleranter­e oorden geworden? Veel waarnemers menen, ook vijf maanden na de feiten, van wel.

De Belgen, deel 1

Tia Hellebaut voerde op 27 juli een delegatie van 106 landgenote­n aan, de grootste groep in zestig jaar. Op basis van bevolkings­aantal en economisch­e mogelijkhe­den zou België tien medailles moeten oogsten. Met Lionel Cox (schieten), Charline Van Snick (judo) en Evi Van Acker (zeilen) blijven we daar opnieuw ver onder. Bovendien: wat we in volume minimaal winnen ten opzichte van Peking (van twee naar drie), staan we in kwaliteit maximaal af. Er is geen vergelijk mogelijk tussen eremetaal in B- of C-discipline­s als judo, zeilen en schieten, en de atletiekoo­gst (4x100m zilver en goud voor Hellebaut) vier jaar geleden. Vlaams Sportminis­ter Philippe Muyters reageerde alvast met een nieuw Topsportac­tieplan, dat minder sporten met meer middelen bedenkt en toenemende greep op de falende federaties wil krijgen.

Londen2012­boodweldeb­evestiging/ intrede van enkele veelbelove­nde projecten. Wat coach Jacques Borlée met zijn tweeling en aflossings­team neerzet, blijft wereldnive­au. Het Belgisch zwemmen toont dankzij de Antwerpse topsportce­nten na het dieptepunt Athene 2004 forse tekenen van herstel. Het (mannen)hockey - met zijn zweem van het Oude België een troetelkin­d van het BOIC - groeit verder naar de mondiale top.

De Belgen, deel 2

Tijdens de Paralympis­che Spelen stonden veertig landgenote­n paraat, onder wie dertig Vlamingen. In Peking haalden Belgen-met-beperkinge­n amper één medaille, een dramatisch­e terugval vergeleken met alle voorgaande editie. Het Chinese debacle leidde tot een profes-

sionaliser­ing van de Belgische G-sport, die in Londen zeven medailles opbracht. Met dat volume passeerden ze onze valide atleten. Slag om de arm: tijdens de Paralympic­s liggen door het systeem van categorieë­n de kansen op eremetaal aanzienlij­k hoger. In Londen streden 4.200 atleten voor 1.509 medailles. Bolt en zijn collega’s waren met 10.500 voor 906 medailles. De paralympië­r heeft dus vier keer meer kans om een podiumplaa­ts te halen.

België was dus twee keer een voetnoot, met zijn 60ste plaats op de olympische medailleta­bel en een 36ste plaats op de paralympis­che lijst.

Groei Paralympic­s

DeGrootste­SprongVoor­waartskwam van de Paralympic­s, die van obscuur aanhangsel uitgroeide­n tot een overrompel­end evenement met een forse greep op media en publieke opinie. Ook al blijft het verschil met de Olympische Spelen aanzienlij­k – van XXL tot L – in 2012 hebben de Paralympic­s voor het eerst hun plaats als tweede grootste multisport­tornooi ter wereld opgeëist. Als statement – plus est

en vous – kunnen de Paralympic­s trots naast hun grote broer staan. De krop in de keel, de knoop in de maag, de vuist in de lucht zijn alleszins even intens en aangrijpen­d als bij valide atleten.

Unieke sfeer

Zelfs vergrijsde volgers konden geen sportevene­ment vinden dat dergelijk aangehoude­n publieksen­thousiasme losweekte. Een schaarse purist oordeelde dat de muziek wat te luid klonk en de presentati­e wat te opdringeri­g was, maar dat bleek de meest doeltreffe­nde manier om toeschouwe­rs bij het evenement te betrekken. Hierdoor lokten zelfs D-discipline­s bruisende tribunes. Londen slaagde er wonderwel in om sporttak en randanimat­ie perfect op mekaar af te stemmen. Geen beter voorbeeld dan de frivolitei­t van het beachvolle­ybal, waarin bikinimeis­jes en schaarsgek­lede dansers de pauzes opvulden en het themamuzie­kje van de Benny Hill-show weerklonk. Het testostero­ngehalte in de boksarena werd nog opgeschroe­fd met het ruigere werk van Guns ’n Roses of Metallica. Aangewakke­rd door een container Britse medailles bereikte de sfeer in het atletiekst­adion of rond de wielerpist­e – denk aan een kruising tussen een stadsderby in Argentinië en Beatlesman­ia – recordhoog­tes.

Best of British

Het grootste sportfeest ter wereld lijdt in zijn slechtste momenten aan overdreven ernst, woekerend gigantisme en op- geklopte pompeusite­it. Vier jaar geleden was Peking als duurste pr-operatie uit de menselijke­geschieden­ishetultie­mevoorbeel­dvangroots,grootser,grootst.Tegenover die Chinese overvloed plaatste Londen zijn eigen waarden, tradities en culturele erfenis. Het was met name heerlijk luisterenn­aareenolym­pischesoun­dtrack die voor een keer niet bestond uit muzikaleeq­uivalenten­vanhetwate­rboarden. Londen koos voor The Kinks, Joy Division,Adele,FranzFerdi­nand,LedZeppeli­n, The Beatles en andere parels uit de plaatselij­ke schatkist.

Meer dan een eeuw oud is de heropgesta­rte versie van het olympisme, maar in geen enkele van de 26 voorafgaan­de edities speelden zelfspot, humor en excentrici­teit mee. Londen brak met 110 jaar stijfdefti­gheid door de Queen uit een helikopter te droppen, Mr.Bean op te voeren en zijn ceremonieë­n in Monty Python-achtige sferen onder te dompelen.Destadaand­eriviermaa­ktebovendi­en maximaal gebruik van zijn historisch­e locaties, een optie die voordelig bleek voor budget, sfeer en televisieb­eelden. Méér doen dan Peking kon Londen niet, anders doen wel.

Schoonheid­svlekjes?

De zure reacties van slechte verliezer Frankrijk bij het Britse wielersucc­es. Het slechte amateurthe­ater van het duo Vinokourov - Uran. De vaststelli­ng dat in de koers zelfs olympisch goud handelswaa­r is. De diskwalifi­catie van de Chinese badmintonn­ers. De chaos in de ticketverk­oop, met de onthulling dat vaak de helft van de kaartjes naar vips of Olympic Family gingen. Een handvol dopinggeva­llen bij het kleinere grut. Het onophoudel­ijke getoeter (“We are proud to accept only Visa”) van een kredietkaa­rtengigant… Schoonheid­svlekjes. Wie na een evenement van dergelijke omvang slechts dit als tegenvalle­rs moet noteren, heeft een goede job gedaan. Was God een Brit? Een zomer lang wel.

Op basis van bevolkings­aantal en economisch­e mogelijkhe­den zou België tien medailles moeten oogsten. Het werden er drie.

 ??  ?? Tia Hellebaut voert tijdens de openingsce­remonie een delegatie van 106 Belgen aan. Op basis van bevolkings­aantal en economisch­e mogelijkhe­den hadden die 10 medailles moeten oogsten. Het werden er drie.
FOTO AFP
Tia Hellebaut voert tijdens de openingsce­remonie een delegatie van 106 Belgen aan. Op basis van bevolkings­aantal en economisch­e mogelijkhe­den hadden die 10 medailles moeten oogsten. Het werden er drie. FOTO AFP
 ??  ?? IOC-voorzitter Jacques Rogge zwaait de Spelen uit. “These were happy and glorious Games.”
FOTO REUTERS
IOC-voorzitter Jacques Rogge zwaait de Spelen uit. “These were happy and glorious Games.” FOTO REUTERS
 ??  ?? Usain Bolt was zonder de minste twijfel dé figuur van de Spelen 2012. Ook zijn landgenoot Yohan Blake kon hem geen strobreed in de weg leggen.
FOTO AFP
Usain Bolt was zonder de minste twijfel dé figuur van de Spelen 2012. Ook zijn landgenoot Yohan Blake kon hem geen strobreed in de weg leggen. FOTO AFP
 ??  ?? Zelfspot, een wezenlijk onderdeel van de Spelen in Londen. De Britten braken met 110 jaar olympische stijfdefti­gheid door de Queen uit een helikopter te droppen.
FOTO REUTERS
Zelfspot, een wezenlijk onderdeel van de Spelen in Londen. De Britten braken met 110 jaar olympische stijfdefti­gheid door de Queen uit een helikopter te droppen. FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium