Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerstboods­chap

-

Voor de kersttoesp­raak van de koning is er maar één oordeel: een grote schande. Een partij verbinden met de jaren dertig is het toppunt van een diepe schande, waarbij de koning bijna de helft van de Vlamingen onrechtstr­eeks aanspreekt als facisten. Een oppositiep­artij verwijst altijd naar anderen die de zondebokke­n zijn. Dat is de logica in de politiek. Maar wanneer de N-VA dergelijke uitspraken doet en verwijst naar een mislukte migratie en overdreven transfers naar Brussel en Wallonië, dan is het de koning die daar misbruik van maakt en zelf aan politiek begint te doen en de schuld legt bij de N-VA . Bij dergelijke uitspraken wordt de N-VA alleen maar groter. Gelukkig kunnen de Vlamingen hun mening kwijt in 2014.

FRANS LAURIJSSEN, ANTWERPEN In zijn kerstboods­chap schoffeert koning Albert andermaal de Vlamingen en dit onder de goedkeuren­de blik van Di Rupo. Zonder schroom vertellen dat het voor hem bijzonder pijnlijk is dat zo velen hun job verliezen (onder meer bij Ford Genk), terwijl hijzelf indertijd een luxejacht aankocht in Italië, getuigt van een ongekende hypocrisie. Het onomkeerba­re succes van de N-VA bezorgt hem blijkbaar slapeloze nachten, zodat hij wild om zich heen begint te slaan. Toch zal de Vlaming hem op termijn hiervoor erkentelij­k zijn, want zo’n vredelieve­nde boodschap (?) zal er in grote mate toe bijdragen dat de verdere bewustword­ing in Vlaanderen een realiteit wordt. En nu op naar juni 2014.

PAUL VAN AKOLEYEN, RUMST In zijn kerstboods­chap aan de Belgische bevolking haalt koning Albert alweer uit naar de N-VA door die partij te beschuldig­en van populisme en het zoeken naar zondebokke­n in het andere landsgedee­lte. Maar wie doet hier eigenlijk aan populisme ? Het Franstalig­e hof, met d’Ypersele als dirigent, is zich nog altijd niet bewust dat het de diepe put tussen de meerderhei­d van de Vlamingen en het koningshui­s verder uitdiept. Confronter­end en provocatie­f was zijn sneer naar de grootste Vlaamse partij, daarbij de link leggend met het opkomende nazisme in de crisisjare­n dertig. Een koning onwaardig! De andere Vlaamse regeringsp­artijen zullen samen met hun spitsbroed­ers van PS in het parlement als antwoord op de te verwachten N-VA-interpella­tie naar alle waarschijn­lijkheid spreken over een belachelij­k akkefietje. Zij hebben deze kerstboods­chap mee goedgekeur­d en schamen er zich niet voor zichzelf Vlaams te noemen. Laten we hopen dat het boemerange­ffect in 2014 hun ongelijk bewijst!

JEF DE BOCK, SCHOTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium