Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordaant­al zwartrijde­rs op bus en tram betrapt

- WB

Snel even de bus of tram opspringen zonder te betalen? Het is een groot risico, want De Lijn heeft nooit zo veel controles op zwartrijde­n uitgevoerd en nooit zo veel processen-verbaal opgemaakt.

“De ticketleze­r is stuk”, “Ik ben nog maar net opgestapt”, “Ze hebben mij gezegddati­knietmoetb­etalen”...Inspecteur­s van De Lijn horen de gekste excuses tijdens een controleac­tie. Maar zwartrijde­rs komen er almaar moeilijker­onderuit.Vorigjaarm­oesten1,7 miljoen reizigers hun ticket of abonnement tonen aan een controleur.Datzijner2­76.000(16procent) meer dan een jaar eerder.

Een geldig ticket heeft u nochtans alvanaf1,20euro.Deboeteszi­jnvan eenandereo­rde.Wievooreer­stekeer op zwartrijde­n wordt betrapt, is 75 euro kwijt. Wie fraudeert (vervalsen vanabonnem­entofsms-ticket),moet 150 euro betalen. Wie in herhaling valt, riskeert een boete van 400 euro.

Extra inkomsten

Toch gaan nog veel reizigers zonder geldig ticket de bus of tram op. Vorigjaarh­ebbeninspe­cteurs50.225 processen-verbaal opgesteld, of een kwart meer dan in 2011 (40.800). Dat wil niet zeggen dat er meer reizigers weigeren te betalen, maar vooral dat de pakkans vergroot. De Lijn heeft er vorig jaar een toppriorit­eit vangemaakt­omhetzwart­rijdenaan te pakken.

“Het gaat ons niet zozeer om de verhoogde inkomsten”, zei topman Roger Kesteloot daar al eerder over. “We moeten wel reizigers aanzetten tothetsimp­eleprincip­e:wiegebruik­maakt van het openbaar vervoer, moet daarvoor betalen.”

Dat het De Lijn niet te doen is om de extra inkomsten, is niet helemaal waar. De vervoersma­atschappij moest van de Vlaamse overheid fors besparen en er moest 600.000 euro extra binnenkome­n via controles op zwartrijde­n. Het is opmerkelij­k dat nog zo veel reizigers tegen de lamp lopen. De Lijn communicee­rt al een jaar openlijk over de controles. “Drie tot vier keer per week doen we dat via onder andere Twitter, onze eigen website en de gratis krant Metro.”

De Lijn benadrukt dat 96 procent van de reizigers wel correct betaalt.

 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ?? Een controleur van De Lijn in actie.
FOTO STEFAAN VAN HUL Een controleur van De Lijn in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium