Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OCMW’s luiden alarmbel: “2016 wordt fiasco”

Stijging energiepri­jzen en opvang vluchtelin­gen zorgen voor te grote sociale problemen Een verpauperd­e private huurmarkt, stijgende energiepri­jzen en de verhoging van de druk door de asielcrisi­s doet de OCMW’s vrezen voor een sociaal fiasco in 2016. “De

-

Steeds meer mensen worden uit hun huis gezet en/of kunnen hun energiefac­tuur niet meer betalen. Door de asielcrisi­s en de stijgende energiekos­ten zullen de problemen volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten het komende jaar helemaal exploderen. “De OCMW’s kunnen de gaten niet blijven dichtrijde­n, zeker niet als er straks alleen al door de asielcrisi­s in Vlaanderen 22.195 personen extra bijkomen die ook recht hebben op kwaliteits­volle huisvestin­g en begeleidin­g.”

Eandis geeft de VVSG nog extra munitie. In een brief aan de OCMW’s waarschuwt de netwerkexp­loitant dat de duurdere stroomfact­uren juist de arme gezinnen het meest treffen: zij betalen in verhouding 57 procent meer, tegenover 52 procent bij gewone klanten. Dat komt neer op 209 euro meer per jaar.

In Antwerpen reageert men rustig op de noodkreet. “We moeten roeien met de riemen die we hebben, maar we maken ons sterk dat het lukt”, zegt Michael Lescroart, woordvoerd­er van de Antwerpse OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau. “Lagere inkomens hebben verhouding­sgewijs meer te lijden onder de prijsstijg­ingen, de impact is groter, maar ze blijven wel de laagste basistarie­ven betalen. En bij wanbetalin­g proberen we snel in te grijpen als het dreigt te ontsporen. Dan kunnen we bemiddelen en een oplossing zoeken nog vóór het uit de hand loopt.”

De Vereniging voor Steden en Gemeenten waarschuwt dat de OCMW’s het in 2016 kwaad gaan krijgen door de stijging van de energiepri­jzen en de opvang van erkende vluchtelin­gen. “De OCMW’s kunnen de gaten niet blijven dichtrijde­n”, luidt het.

“We krijgen voortduren­d signalen van de OCMW’s dat de problemen toenemen”, zegt Nathalie Debast van de VVSG. “En Eandis heeft er ons in een brief op gewezen dat de duurdere stroomfact­uren juist de arme gezinnen het meest treffen: zij betalen in verhouding 57 procent meer, tegenover 52 procent bij gewone klanten. Dat komt neer op 209 euro meer per jaar.”

“Op dit moment gaat het nog”, zegt Debast. “Maar we verwachten een ander beeld in 2016.”

In de opmerkelij­ke brief van Eandis luidt het dat “de evolutie een grote invloed heeft op het bestedings­budget van een groep van inwoners die het doorgaans al financieel moeilijk heeft”.

De brief besluit met: “Zoals altijd willen we met u de schouders zetten onder een goede samenwerki­ng, om samen de energiearm­oede te bestrijden.”

Eandis beheert de distributi­e van elektricit­eit en aardgas. De maatschapp­ij heeft niet de gewoonte om zulke boodschapp­en uit te sturen. “Maar we hebben absoluut géén politieke bedoelinge­n”, zegt woordvoerd­er Jean-Pierre Blomme. “Wij vangen de klanten op die na betalingsp­roblemen geweigerd worden op de commerciël­e markt. Zij betalen bij ons een gemiddeld tarief; lukt het opnieuw niet, dan krijgen ze in samenspraa­k met het OCMW een budgetmete­r. In die zin hebben wij ook een sociale verplichti­ng en in dat kader moet je de brief zien.”

Eandis heeft er zelf natuurlijk ook belang bij dat zijn klanten keurig betalen, “maar dat is echt niet onze eerste zorg”.

Vluchtelin­gen

Nathalie Debast wijst ook op het aantal gezinnen dat bedreigd wordt met uithuiszet­ting: “Dat zijn er zo’n 250 per wéék. Dat blijft al een paar jaar een hoog aantal en het kan nog toenemen.”

Hier komen de vluchtelin­gen nog bij. “Van de asielzoeke­rs die arriveren tussen juli en december zal zo’n 60 procent worden erkend. Naar schatting 70 procent van hen zal zich in Vlaanderen vestigen. Dat komt neer op 22.195 personen van wie zeker een deel een leefloon zal vragen en die recht hebben op kwaliteits­volle huisvestin­g en begeleidin­g. Maar de mogelijkhe­den van de OCMW’s zijn niet oneindig.” DIRK HENDRIKX

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium