Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Enige vorm van paniek is terecht

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur gvabrieven@mediahuis.be

De Vlaamse OCMW’s gaan met een bang hart 2016 tegemoet. De hogere energiefac­tuur en de te verwachten instroom van erkende asielzoeke­rs leggen een zware druk op de gemeenteli­jke sociale diensten. De OCMW’s vrezen dat almaar meer mensen in de problemen gaan geraken en dat ze hun klanten met de huidige mensen en middelen niet meer fatsoenlij­k zullen kunnen begeleiden. De noodkreet komt van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, en als je de cijfers in de brief leest, lijkt enige vorm van paniek volkomen terecht.

Het is nogal evident dat de vluchtelin­gencrisis een zware druk legt op de OCMW’s. Voor de opvang van asielzoeke­rs krijgen ze van de federale overheid wel financiële steun, maar er zijn ook nog de huisvestin­g en de sociale begeleidin­g. De Vlaamse regering is zich daar terdege van bewust, want op 4 september werd binnen de regering een Ministerie­el Comité voor de Vluchtelin­gen- en Asielcrisi­s opgericht. Alle ministers die met die crisis kunnen te maken krijgen, zetelen daarin en een van de doelstelli­ngen van het comité was “om de lokale besturen te ondersteun­en”. Sindsdien hebben we van dat comité niets meer gehoord. En van die ondersteun­ing ook niet. Het lijkt me hoog tijd dat Geert Bourgeois en zijn collega’s eens praten met de OCMW’s en met enkele concrete maatregele­n uitpakken. De gemeenteli­jke overheden snakken duidelijk naar de hulp die hun twee maanden geleden is beloofd. We willen graag geloven dat de Vlaamse overheid de OCMW’s niet in de steek wil laten, maar het is tijd om de daad bij het woord te voegen.

Kun je van de vluchtelin­gencrisis nog zeggen dat de regeringen van dit land er niet rechtstree­ks schuld aan hebben, dan ligt dat enigszins anders voor de energiefac­tuur. Eerder deze week kregen de OCMW’s al een brief van netbeheerd­er Eandis, die waarschuwt dat de opeenvolge­nde verhoginge­n van de elektricit­eitsfactuu­r het hardst aankomen bij de kwetsbaars­te gezinnen. Wie de brief leest zonder de afzender te kennen, zou denken dat hij door een mandataris van PvdA geschreven is. Volgens Eandis neemt de prijsstijg­ing voor Vlamingen met een sociaal tarief maar liefst toe met 57%. We verdenken Eandis niet meteen van grote sociale gevoelighe­id, het bedrijf wil gewoon vermijden dat het met al te veel wanbetaler­s geconfront­eerd wordt en schuift de verantwoor­delijkheid deels door naar de OCMW’s. Maar als de cijfers kloppen, bewijst deze brief dat het energiebel­eid van deze regeringen gewoon niet deugt. Wat de verschille­nde overheden winnen aan inkomsten met de btw-verhoging, de afschaffin­g van de gratis stroom en de Turteltaks, dreigen ze te moeten uitgeven aan de OCMW’s. Dit beleid maakt mensen die het in onze samenlevin­g al moeilijk hebben nog kwetsbaard­er.

Iemand moet de rekeningen van de duurdere elektricit­eit betalen, maar het is onaanvaard­baar dat de zwaksten in de samenlevin­g dat moeten doen. Hoelang kunnen de federale en de Vlaamse overheid de kritiek over de hoge elektricit­eitsfactur­en nog naast zich neerleggen? Is een herziening van de hele regeling niet stilaan aan de orde?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium