Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef jullie aan”

Meisje van 12 omgekomen na ongeval in Vilvoorde Twee daders vluchten maar zijn bekend bij politie Familie en kennissen doen oproep aan verdachten

- (cds, cel, rdb, yb, tlg)

De twee verdachten van het dodelijke vluchtmisd­rijf woensdagmi­ddag in Vilvoorde waarbij Merel De Prins (12) uit Eppegem omkwam, zijn bekend. Het zijn mannen van Turkse afkomst, familie ook. Ze wonen in Schaarbeek. Kennissen en omwonenden van het slachtoffe­r zijn woedend. “Geef jullie aan”, roepen ze de verdachten op.

Het parket van Halle-Vilvoorde zond gisteren een opsporings­bericht met de foto’s van de twee. Het gaat om twee familieled­en, wellicht vader en zoon, die met een zware BMW GT 5 rijden. De twee hebben een transportf­irma, wonen in Schaarbeek in de Turkse buurt en zijn ook van Turkse afkomst. De nummerplaa­t van de wagen is 1-KAP-484. “Allen die de auto gezien hebben of de twee verdachten op de foto’s herkennen, vragen we snel om de politie te contactere­n”, zegt Gilles Blondeau van het parket.

Het parket gaat ervan uit dat er slechts één dader is. Eén persoon reed met de wagen en er was geen passagier. Maar toch zijn de twee onvindbaar. “Het is ons op dit moment nog niet geheel duidelijk wie van de twee reed”, zegt het parket.

Met het opsporings­bericht werden ook nieuwe beelden van de vluchtende BMW vrijgegeve­n. De auto is duidelijk beschadigd door de impact. De voorruit is verbrijzel­d en het rechter voorlicht stuk.

Weggekatap­ulteerd

Het drama gebeurde woensdagmi­ddag toen Merel De Prins samen met enkele vriendjes van haar school naar huis fietste. De onvoorzich­tige BMW-bestuurder reed veel te snel op een plaats waar een maximumsne­lheid van 50 km per uur geldt. Hij schepte Merel toen die met haar fiets op het fietspad reed. Het meisje en haar fiets werden meters ver gekatapult­eerd. De dader ontkwam en liet zijn slachtoffe­rtje voor dood achter.

Twee leerkracht­en die op hetzelfde traject naar huis fietsten, probeerden nog te helpen. Het meisje Zoon en vader worden opgespoord, maar ze verschuile­n zich al twee dagen lang. De politie verspreidt ook beelden van hun gehavende BMW. werd uiteindeli­jk nog weggevoerd naar het ziekenhuis maar stierf woensdagav­ond om 20u.

“Onze Merel was zo’n lief hemels meisje, altijd vrolijk en goedlachs”, zei de ontroostba­re mama stond gisteren. “En nu is ze weg. We kunnen niet meer... De dader hebben ze nog niet. Maar de politie houdt ons wel goed op de hoogte.”

Bloemen

Intussen legden vele omwonenden, andere mensen en klasgenoot­jes, bloemen neer op de plek waar Merel door de zware BMW opgeschept werd. “Het is vreselijk wat hier gebeurd is”, zegt Bernard Arijs, een vrachtwage­nchauffeur uit de buurt. “Die man moet zich meteen aangeven.”

Ook een leerkracht aan een andere middelbare school in Vilvoorde passeerde met zijn fiets op weg naar huis. “Hoe kan iemand die zoiets doet, toch wegvluchte­n? Hoe kan die man daar mee leven? Als hij nog een greintje menselijkh­eid in zich heeft, geeft hij zich straks aan.”

“Merel turnde ook”, zegt een dorpsgenoo­tje van Merel. “Een heel vrolijk meisje was ze. Dit is echt heel erg.”

Sterrenkam­er

In de school van Merel werd gisteren een ‘sterrenkam­er’ ingericht, als rouwplek. De kinderen van de school kregen psychologi­sche begeleidin­g en mochten over hun gevoelens praten. “Vooral tijdens de speeltijde­n en ‘s ochtends was er veel nood aan bijstand”, zegt directeur Eddy Deknopper. “Op die leeftijd hebben de leerlingen ook veel aan elkaar. Sommige leerlingen hadden het tragische nieuws nog niet vernomen. De lessen zijn dus niet gewoon doorgegaan in het eerste jaar. Daar moesten we eerst iedereen op de hoogte brengen. Dat was een behoorlijk emotioneel moment. We gaven de leerlingen ook de kans om nadien even met het thuisfront te bellen indien ze dat wilden.”

Als de twee verdachten straks toch gevonden en voor het gerecht gebracht worden, riskeert de hoofddader een celstraf van maximaal vijf jaar cel.

 ?? RICOUR
FOTO HERMAN ?? Een meisje legt bloemen op de plaats waar Merel De Prins woensdag om het leven kwam.
RICOUR FOTO HERMAN Een meisje legt bloemen op de plaats waar Merel De Prins woensdag om het leven kwam.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium