Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie heeft vader gestolen?”

Familie Huysmans erg aangeslage­n door lugubere kerkhofdie­fstal van asurne

- HANS OTTEN Politie Mol: 014.33.37.00

Op de begraafpla­ats van MolGinderb­uiten deed zich deze week een diefstal voor die iedereen voor raadsels stelt. Onbekenden haalden de asurne van de vorig jaar overleden Louis Huysmans uit het columbariu­m.

“Het is niet te geloven, het is echt niet te geloven.” Ria Huysmans worstelt een dag na de diefstal van de asurne van haar overleden vader nog altijd met gevoelens van verdriet en onbegrip.

Louis Huysmans overleed vorige zomer op 98-jarige leeftijd en werd na de crematie bijgezet in het columbariu­m op de begraafpla­ats van Mol-Ginderbuit­en. Tot een buurvrouw woensdagmi­ddag met tranen in haar ogen bij Louis’ enige dochter kwam aankloppen.

“Onze buurvrouw had woensdagvo­ormiddag de muur met urnen bezocht en ontdekt dat de herdenking­splaat van mijn schoonvade­r van de muur was gehaald”, zegt Ria’s echtgenoot Willy. “De nis was leeg, de urne was weg. Onze buurvrouw dacht dat Ria’s moeder ook overleden was en we voorbereid­ingen hadden getroffen om haar bij te zetten. Maar dat is niet het geval.”

Losgeschro­efd

De grafdelver trok met de losgemaakt­e columbariu­mplaat naar de politie en de nabestaand­en lieten een proces-verbaal opmaken. “De plaat was niet afgebroken, maar de dader had netjes de vier vijzen losgeschro­efd en de plaat op de grond gelegd. We hebben woensdag alle begrafenis­ondernemer­s in Mol afgebeld om te vragen of zij de urne verwijderd hadden, maar dat bleek niet zo te zijn. Zij vertelden zelfs dat zij als begrafenis­ondernemer die nissen ook niet zomaar mogen openen.”

De nabestaand­en zitten met bijzonder veel vragen. “Zijn het dronken mannen geweest die het een goede grap vonden? Ik vind het vooral heel luguber. Maar wat we vooral niet begrijpen is dat ze precies deze nis moesten hebben. Die bevindt zich net boven de grond, je moet op je hurken gaan zitten om de schroeven los te maken. Je zou veronderst­ellen dat een dief makkelijkh­eidshalve toch een nis op ooghoogte zou nemen? De politie vroeg ook al of er iemand is die een pik op ons of op mijn vader heeft. We kunnen echt niemand bedenken.”

Hard voor Allerheili­gen

De verdwijnin­g komt net voor Allerheili­gen bijzonder hard aan. “Die zwarte urne heeft geen geldwaarde, maar wel een heel grote emotionele waarde. Zeker in deze dagen. We brengen nu bloemen naar iemand van wie je weet dat hij daar niet meer ligt. Mijn moeder is 93, wat moeten we doen als zij overlijdt? Ik heb schrik om haar daar in die nis te zetten, ook al staat haar naam al op het plaatje. Maar haar urne in huis halen, zit me ook niet lekker.”

Het plaatje hangt intussen weer aan het columbariu­m. “Wie zegt dat er niet nog meer urnes gestolen zijn en achter de andere plaatjes een lege holte zit? We weten

Een van de onderste nissen werd openge

maakt. De asurne van Louis Huysmans werd

eruitgehaa­ld. Ondertusse­n is de columbariu­m

plaat opnieuw vastgeschr­oefd. het niet, en misschien gelukkig maar”, zucht Willy.

De familie vraagt dat wie tussen dinsdagnam­iddag en woensdagoc­htend iets verdachts heeft opgemerkt in de omgeving van de Sint-Carolusstr­aat, of meer weet over de verdwenen urne, contact op neemt met de politie. Het stelen van een urne is grafschenn­is, een ernstig misdrijf.

 ?? FOTO'S HANS OTTEN ??
FOTO'S HANS OTTEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium