Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als de huisarts het vraagt, laten vrouwen wél naar hun borsten kijken

Ruim derde van Vlaamse vrouwen weigert nog steeds mammografi­e

- JONAS MAYEUR

De overheid schakelt huisartsen in om vrouwen ervan te overtuigen vaker naar hun borsten te laten kijken. Als hun dokter het vraagt, zeggen vrouwen dubbel zo vaak toe als wanneer de overheid het zelf vraagt. Inspanning­en zijn nodig, want meer dan een derde van de Vlaamse vrouwen tussen 50 en 69 jaar heeft de laatste twee jaar geen mammografi­e ondergaan.

Met meer dan zesduizend nieuwe gevallen per jaar, of bijna zeventien per dag, is borstkanke­r de meest voorkomend­e kanker in Vlaanderen. Duizelingw­ekkende cijfers zijn het, de reden waarom de overheid er alles doet om vrouwen tussen de 50 en 69 jaar te overtuigen om zich preventief te laten onderzoeke­n. Die inspanning­en leveren resultaat op, zo blijkt uit nieuwe cijfers. “Bijna twee derde van de vrouwen laat om de twee jaar haar borsten nakijken”, zegt dokter Patrick Martens, directeur van het Centrum voor Kankeropsp­oring.

Meer vertrouwen in dokter

Maar tegelijk is er nog een pak werk aan de winkel. Een derde van de vrouwen (bijna 300.000) onderging de voorbije twee jaar géén mammografi­e. Niet op eigen initiatief en ook niet nadat ze een brief hadden gekregen van de overheid. Vorig jaar kregen nochtans honderddui­zenden vrouwen zo’n brief in de bus. Minder dan de helft ging op de uitnodigin­g in, een daling ten opzichte van 2013.

Zomaar een brief sturen en dan hopen dat vrouwen zich laten onderzoeke­n, werkt dus lang niet voor iedereen. Een deel van de oproepen wordt daarom voortaan verstuurd door de huisdokter­s. “Uit een proefproje­ct bij vrouwen die al jaren niet meer op controle gaan, blijkt dat dokters dubbel zoveel overtuigin­gskracht hebben”, zegt coordinato­r Eliane Kellen.

“In hun huisdokter hebben vrouwen nu eenmaal meer vertrouwen dan in de overheid”, zegt dokter Martens. “Het is iemand die ze persoonlij­k kennen en die hun situatie al jaren opvolgt. Van zo iemand neem je sneller aan dat je op onderzoek moet bij de specialist.”

Leven overhoop

De overheid hoopt dat 75% van de doelgroep binnen de vier jaar deelneemt. Daarvoor moeten nog veel vrouwen van hun angst worden afgeholpen. Een mammografi­e kan pijnlijk zijn en er is natuurlijk de schrik voor de diagnose. “Kanker krijgen, gooit je leven overhoop. Er komen bij de behandelin­g ook grote kosten kijken, de rekening loopt hoog op. Maar dan nog blijft het belangrijk om er vroeg bij te zijn.” Hoe sneller de dokters de (beginnende) borstkanke­r vinden, hoe groter de overleving­skans.

De truc met de huisartsen komt er op termijn trouwens ook voor de preventiev­e onderzoeke­n naar darm- en baarmoeder­halskanker. Vrouwen tussen 25 en 64 moeten om de drie jaar een uitstrijkj­e laten nemen, maar vooral bij 50-plussers is er een probleem. Wie niet meer naar de gynaecoloo­g moet om een voorschrif­t voor de pil, laat ook geen uitstrijkj­e nemen. Daarom wil de overheid testkits rondsturen waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. Pas al die eerste test positief blijkt, moet je naar de specialist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium