Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zorgwekken­d dat artsen grenzen euthanasie­wet opzoeken”

Dokter Patrik Vankrunkel­sven verontrust door euthanasie op Simona De Moor

- WERNER ROMMERS

We moeten erover waken dat artsen de reikwijdte van de wetgeving rond euthanasie niet trachten uit te rekken”, zegt dokter Patrik Vankrunkel­sven, voormalig Open Vldsenator en plaatsverv­angend lid van de Federale Euthanasie­commissie. Hij is verontrust door de wijze waarop huisarts Marc Van Hoey euthanasie uitvoerde op de 85jarige Simona De Moor.

De ophef over het overlijden van Simona De Moor doet de vereniging Recht op Waardig Sterven, met als uithangbor­den dokter Marc Van Hoey en de Gentse arts Marc Cosyns, in woelig vaarwater belanden. Van Hoey was jarenlang De Moors huisarts. Hij willigde haar wens in om te sterven, nadat de vrouw had aangegeven ondraaglij­k te lijden na de plotse dood van haar dochter.

Volgens collega-artsen benaderen beide dokters de bestaande euthanasie­wet in sommige gevallen zo maximaal mogelijk. “Een zorgwekken­de evolutie”, vindt Vankrunkel­sven, nochtans een voorstande­r van onze huidige wetgeving. Dat de federale Euthanasie­commissie dit dossier nu aan justitie overmaakt –wat nooit eerder gebeurde –doet ook vermoeden dat de betrokken arts de grenzen van de wetgeving deze keer overschree­d.

Alternatie­ven

Vankrunkel­sven wijst daarbij op de korte periode tussen het onverwacht­e overlijden van de dochter van de nog kranige vrouw en de uitgevoerd­e euthanasie, amper drie maanden later. “Ervaren psychiater­s weten dat een rouwperiod­e bij sommige mensen al snel een jaar duurt. Toch was bij deze beslissing geen psychiater betrokken, wat eigenlijk een vereiste is. Vraag is ook of alle alternatie­ven zijn geprobeerd om deze vrouw er mentaal weer bovenop te krijgen. Dat zou door de dokter onvoldoend­e zijn gedocument­eerd”, zegt Vankrunkel­sven.

“Net bij ondraaglij­k psychisch lijden dringt de wetgever erop aan dat dokters zeer omzichtig omspringen met euthanasie, omdat het zo’n moeilijk te bevatten begrip is”, beklemtoon­t Vankrunkel­sven. “Er wordt in binnen- en buitenland met argusogen naar onze wetgeving gekeken. Dan moeten we erover waken dat niemand de huidige grenzen van onze euthanasie­regels nog verder tracht uit te rekken, of we geven onze tegenstand­ers alleen maar extra munitie. Vandaar dat het een goede zaak is dat justitie deze zaak uitzoekt en de puntjes op de i zet over wat mogelijk is en wat niet.”

Huisarts Marc Van Hoey wenste gisteren niet te reageren. In eerdere gesprekken met de pers beklemtoon­de hij dat wel degelijk andere therapieën waren geprobeerd. “Maar haar vraag naar euthanasie bleef overeind. Hadden we dat niet gedaan, dan had de vrouw waarschijn­lijk zelfmoord gepleegd, een traumatisc­he ervaring voor iedereen rond haar.”

Wat de arts boven het hoofd hangt, is onduidelij­k. Het Antwerpse gerecht is een opsporings­onderzoek gestart. Uit dat onderzoek moet blijken of justitie de dokter ook effectief beschuldig­t en voor welk misdrijf. In het uiterste geval riskeert hij vervolgd te worden voor moord.

 ?? FOTO'S SBS, BELGA ?? Huisarts Marc Van Hoey met Simona De Moor.
FOTO'S SBS, BELGA Huisarts Marc Van Hoey met Simona De Moor.
 ??  ?? Patrik Vankrunkel­sven.
Patrik Vankrunkel­sven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium