Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stuur scholieren enkele weken onder de taalgrens naar school”

Kristof Calvo (Groen) publiceert boek met 75 voorstelle­n

- LEX MOOLENAAR

Liefst 75 voorstelle­n lanceert Kristof Calvo in zijn eerste boek. De 28jarige fractielei­der van Groen in de Kamer bevestigt zichzelf daarmee als het politieke Duracellko­nijn bij uitstek.

F*ck de zijlijn. Zo heet het nieuwe boek van Kristof Calvo. Ter verduideli­jking: de politiek is overal aanwezig in het leven, dus kun je er maar beter deel van uitmaken als je de wereld wil verbeteren.

Calvo is een geval apart. Hij schoot als een komeet omhoog in het politieke zwerk. Op z’n 28ste zetelt hij al vijf jaar in de Kamer –hij was bij zijn intrede in 2010 het jongste parlements­lid ooit – en hij schopte het tot fractielei­der. De Mechelaar van Catalaans-Belgische ouders doet dat alsof hij nooit iets anders heeft gedaan.

Daar is ook wel iets van. In zijn boek vertelt Calvo dat hij als prille tiener al brieven stuurde naar de toppolitic­i van die tijd, waarna hij zich engageerde bij de jonge groenen. “Politiek was mijn eerste lief”, zegt hij. “En van die keuze heb ik nog geen seconde spijt gehad.”

In F*uck de zijlijn etaleert Calvo zijn visie op de samenlevin­g. Hij noemt zichzelf een possibilis­t. “Mijn generatie moet een goed evenwicht zoeken tussen optimisme en pessimisme”, legt hij uit. “Ik geloof niet in het wereldvree­mde goesting-optimisme van de liberalen. Maar als we stoppen met zagen en klagen, alle dogma’s aan de kant schuiven en samenwerke­n dwars door de partijgren­zen heen, dan is dat de beste brandstof voor de vooruitgan­g.”

Erasmus.be

Calvo beperkt zich niet tot de theorie. In zijn boek doet hij 75 voorstelle­n. “Ze vormen geen snood plan voor een grote revolutie tegen 2050”, zegt hij. “Het gaat om zaken die snel kunnen worden gerealisee­rd. Bangelijk haalbaar.”

Zo stelt hij voor om alle middelbare scholieren enkele weken onder te brengen in een school aan de andere kant van de taalgrens. “Zo kunnen ze een taalbad nemen en ontdekken dat ze meer gemeen hebben met hun Franstalig­e leeftijdge­noten dan ze denken”, zegt hij. Dat voorstel noemt hij Erasmus.be. Het past in zijn pleidooi voor een “nieuwe belgitude” met figuren zoals Stromae en Sihame El Kaouakibi als rolmodel. “In diezelfde context suggereer ik ook om alle tv-programma’s te ondertitel­en in de andere landstaal”, vult hij aan.

Een ander idee is dat van de Maakplaats. “Als ik nu op vakantie de vraag krijg waar wij in Vlaanderen mee bezig zijn, dan moet ik antwoorden: met een autoweg dwars door Antwerpen en met een lelijk winkelcent­rum bij Brussel”, aldus Calvo. “Ik zou veel liever vertellen dat we de Antwerpse Ring overkappen en dat we bij Brussel bezig zijn met de vestiging van een Maakplaats, een zone waar innovatiev­e bedrijven zich kunnen vestigen. Zo krijgt dat lelijke winkelcent­rum, dat de nekslag betekent voor de lokale handelaars, ineens wél een vernieuwen­de en interessan­te bestemming.”

Calvo besteedt in zijn boek ook ruim aandacht aan de veranderen­de rol van politici. “Projecten zoals Ringland bewijzen dat er veel meer mondigheid groeit dan vroeger. Die moeten wij als politici omarmen in plaats van ze weg te duwen. Zo willen mensen zich anno 2015 het liefst engageren: concreet, lokaal en digitaal. Dat zie je overal ter wereld. De politiek moet dat proces facilitere­n in plaats van beslissing­en te dicteren. Dat kan via een structuur met stadsregio’s en met allerlei vormen van basisdemoc­ratie die ik in het boek beschrijf.”

Dat betekent niet dat onze parlemente­n en regeringen moeten verdwijnen. “Verkiezing­en moeten zelfs belangrijk­er worden”, vindt Calvo. “Maar vervang dan wel de stemplicht door stemrecht vanaf 16 jaar en geef ook niet-Belgen stemrecht. Mijn overleden grootmoede­r was al sinds 1960 in België, maar ze heeft nooit op mij kunnen stemmen.”

Blijver in de politiek?

Calvo gaat de komende tijd met zijn boek de boer op. “Ik wil op zo veel mogelijk plaatsen gaan praten, maar vooral ook luisteren naar de mensen”, zegt hij. “Ook in Franstalig België. Misschien moet ik na afloop een nieuwe versie van mijn boek uitgeven, waarin zaken zijn geschrapt en toegevoegd na al die gesprekken.”

Is Kristof Calvo een blijver in de politiek? “Voorlopig wel, ik doe dit heel graag”, zegt hij. “Maar ooit zou ik nog wel eens iets anders willen ondernemen. Ik kijk met enige bewonderin­g naar het parcours van Patrick Janssens: eerst een academisch­e loopbaan, dan het bedrijfsle­ven in, vervolgens de politiek en nu directeur van een voetbalclu­b. Iets dergelijks zou ik ook wel willen.”

KRISTOF CALVO

Groen “Mijn overleden grootmoede­r was al sinds 1960 in België, maar ze heeft nooit op mij kunnen stemmen.”

F*ck de zijlijn door Kristof Calvo, 183 blz., uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts.

 ?? FOTO BELGA ?? Kristof Calvo: “We moeten stoppen
met zagen en klagen en over de partijgren­zen heen
samenwerke­n.”
FOTO BELGA Kristof Calvo: “We moeten stoppen met zagen en klagen en over de partijgren­zen heen samenwerke­n.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium