Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studiebroc­hures richten zich te veel op mannen

Vacatures moeten ook vrouwelijk zijn

- CHRISTOF WILLOCX Lees ook het artikel op pagina 28

Meisjes kiezen in het middelbaar en het hoger onderwijs amper voor technische en wetenschap­pelijke richtingen. Dat komt onder meer omdat de studiebroc­hures en de vacatures voor die beroepen te veel op mannen zijn gericht.

b

De bedrijfswe­reld schreeuwt al jaren om technische profielen, zoals procesoper­atoren of elektromec­hanici. Daarvoor zoeken ze mensen uit STEM-opleidinge­n.

STEM is een Engelse afkorting die verwijst naar wetenschap­pen, technologi­e, ingenieurs­studies en wiskunde. In het technisch middelbaar onderwijs kiest 9,6 procent van de meisjes voor een STEM-opleiding. Bij de jongens is dat 55,9 procent. Ook in het hoger onderwijs kiezen meisjes amper voor een STEM-richting.

“Dat komt voornameli­jk omdat veel meisjes niet geïnteress­eerd zijn in die richtingen, en omdat er nog altijd een klassiek rolpatroon heerst”, zegt Willem Van Sina, arbeidsmar­ktspeciali­st van VDAB.

Sommige meisjes hebben later spijt dat ze niet voor een STEMrichti­ng hebben gekozen. “Ik heb de richting Publicitei­t gedaan, maar ben nu werkzoeken­d”, zegt Jasmijn Van Mele (28) uit Borgerhout. “Als de leerkracht­en meer reclame hadden gemaakt voor bijvoorbee­ld de richting Technisch tekenen, dan had ik die richting zeker overwogen.”

Athina Cleiren (23) uit Merksem studeerde in het middelbaar onder meer mode, maar heeft intussen bij de VDAB een bijscholin­g in de Elektromec­hanica gevolgd.

Rollenpatr­oon doorbreken

Uit een recent onderzoek van de Karel de Grote-Hogeschool en de Universite­it Antwerpen blijkt dat het klassieke rolpatroon kan worden doorbroken als de studiebroc­hures van de scholen worden aangepast.

“De scholen moeten vooral meer vrouwelijk­e activiteit­en gebruiken”, zegt Dries Vervecken van de Karel de Grote-Hogeschool. “Termen zoals ‘analytisch’, ‘doelgerich­t’ en ‘technisch’ worden als mannelijk gezien. Begrippen als ‘creatief’, ‘klantvrien­delijk’ en ‘zorgvuldig’ worden veeleer als vrouwelijk beschouwd.”

De Karel de Grote-Hogeschool en de Universite­it Antwerpen vroegen aan vierduizen­d Vlamingen om 211 adjectieve­n te beoordelen op hun mannelijk- en vrouwelijk­heid. Vervolgens stelden de onderzoeke­rs drie vereenvoud­igde studiebroc­hures voor de STEMrichti­ngen Ingenieurs­wetenschap­pen en Toegepaste Informatic­a op: één met veel mannelijke adjectieve­n, één met veel vrouwelijk­e adjectieve­n en één met allebei. Die brochures werden voorgelegd aan 750 leerlingen van het vijfde en het zesde middelbaar.

“De intentie van meisjes en jongens om zich in te schrijven voor een STEM-richting nam na het lezen van meer vrouwelijk geformulee­rde studiebroc­hures toe met tien procent”, zegt Dries Vervecken. “Het gaat dan wel enkel om cultureel-progressie­ve meisjes en jongens, die dus niet denken in een traditione­el geslachtsr­olpatroon. Dat de toename zich ook bij jongens voordoet, komt omdat deze groep zich aangetrokk­en voelt tot stereotiep vrouwelijk­e kenmerken.”

Loodgieter/loodgietst­er

De onderzoeke­rs raden bedrijven ook aan om in vacatures mannelijke en vrouwelijk­e functietit­els naast elkaar te zetten, zoals loodgieter/loodgietst­er.

De VDAB wil daarop inspelen. “Uit het onderzoek blijkt dat twintig procent van de sollicitan­ten zich laat beïnvloede­n door de functieoms­chrijving voor een STEM-vacature”, zegt Shaireen Aftab, woordvoers­ter van VDAB. “Wij overwegen om werkgevers de raad te geven om een dubbele functieoms­chrijving te hanteren.”

De onderzoeke­rs raden ook aan om competenti­es te beschrijve­n als gedrag. “Zeg niet: ‘U bent commerciee­l’, maar wel: ‘U behartigt onze commerciël­e belangen’. Dat trekt meer vrouwen aan.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Arthina Cleiren en Jasmijn Van Mele willen op latere leeftijd alsnog techniek studeren.
FOTO DIRK KERSTENS Arthina Cleiren en Jasmijn Van Mele willen op latere leeftijd alsnog techniek studeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium