Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezonken Congoboot voor rechter

Nog steeds geen duidelijkh­eid over lot Charlesvil­le

- JAN STASSIJNS

In het Poolse Gdansk is het proces begonnen rond de Charlesvil­le, de laatste Congoboot die in 2013 zonk voor de Poolse kust. Het Zeerecht Tribunaal buigt zich over de omstandigh­eden waarin het schip is kunnen zinken.

De Charlesvil­le was de laatste Congoboot die vanuit Antwerpen de verbinding met de toenmalige kolonie verzekerde. Na de onafhankel­ijkheid van Congo werd het schip aan Oost-Duitsland verkocht en werd het onder andere een opleidings­schip voor de marine.

Het schip belandde uiteindeli­jk is het Duitse Rostock, waar het dienstdeed als jeugdherbe­rg en de naam Georg Büchner kreeg. Toen die zaak failliet ging, werd het schip verkocht en in 2013 vanuit Duitsland naar Litouwen gesleept, waar het verschroot zou worden.

De Charlesvil­le heeft zijn eindbestem­ming evenwel nooit bereikt. Het schip zonk voor de Poolse kust, waar het wrak nog steeds ligt en volgens de Poolse scheepvaar­tautoritei­t voor hinder en verontrein­iging zorgt. Tot vandaag is er veel onduidelij­kheid over de omstandigh­eden van het incident en over wie verantwoor­delijk is.

Geen antwoorden

Het Zeerecht Tribunaal in het Poolse Gdansk buigt zich nu over de zaak. Woensdag werd de openingszi­tting voorgezete­n. Antwoorden zijn er nog niet. De nieuwe eigenaar, van wie de identiteit niet bekend zou zijn, heeft zich na het zinken nooit gemeld en de rederij die de sleepboot leverde, vindt de Poolse rechter onbevoegd.

Ook de oorzaak van het zinken wordt nog steeds betwist, want voor het vertrek van de Charlesvil­le in het Duitse Rostock werd nog een verklaring van zeewaardig­heid afgeleverd.

Vlaamse erfgoedorg­anisaties hebben talloze keren geprobeerd om het schip terug naar Antwerpen te halen, ook nadat het schip gezonken was. Ze wilden de Charlesvil­le laten restaurere­n om nadien als museumstuk te kunnen exposeren. De Vlaamse regering vond dat onrealisti­sch, wegens de hoge bergingsko­sten en de risico’s bij een nieuw transport.

Eric Van Hooydonk, voorzitter van de vzw Watererfgo­ed Vlaanderen, reageerde woedend op die houding van minister Geert Bourgeois in het dossier van Charlesvil­le. “Fout en bespotteli­jk”, noemde hij het toen.

In januari wordt de rechtszaak voortgezet. Het is dus afwachten of er dan meer duidelijkh­eid komt over het lot van de laatste Congoboot.

 ?? FOTO AFP ?? De Congoboot Charlesvil­le in het Duitse Rostock, waar hij als jeugdherbe­rg dienstdeed. Het wrak van het schip ligt nog steeds op de bodem van de zee voor de Poolse kust.
FOTO AFP De Congoboot Charlesvil­le in het Duitse Rostock, waar hij als jeugdherbe­rg dienstdeed. Het wrak van het schip ligt nog steeds op de bodem van de zee voor de Poolse kust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium