Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweede supertruck rijdt weldra in haven

Tussen linker- en rechteroev­er

-

Vanaf volgende week pendelt er een Langere en Zwaardere Vrachtwage­n (LZV) – een supertruck die zes meter langer is dan een ‘normale’ vrachtwage­n – in de haven van Antwerpen. Het gaat om een proefproje­ct.

Sinds begin dit jaar rijdt dagelijks een ‘supertruck’ van de Bierbeekse firma NinaTrans tussen de brouwerij AB InBev in Leuven en de haven van Antwerpen. Recent werd nu een tweede vergunning uitgereikt aan de firma Internatio­naal Transport Gilbert De Clercq uit Temse. Gilbert De Clercq laat vanaf maandag zo’n LZV dagelijks pendelen tussen de Beverse Keteldijk in de Waaslandha­ven en de Scheldelaa­n in Antwerpen. Dat verklaarde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gisteren in het Vlaams Parlement op een vraag van het Gentse parlements­lid Joris Vandenbrou­cke (sp.a).

Dat ‘vaste traject’ is dan ook een basisvoorw­aarde in het LZV-project dat het Agentschap Wegen en Verkeer vorig jaar heeft gelanceerd en waarvoor nu dus de tweede licentie is gegeven.

Het gaat om een proefproje­ct dat in juni 2016 wordt geëvalueer­d. De superlange en superzware trucks mogen maximaal 25,25 meter lang en 60 ton zwaar zijn, met twee aanhangwag­ens. Bij een gewone vrachtwage­n is dat maximaal 18,75 meter, 44 ton en één scharnierp­unt. Twee zo’n kolossen vervoeren evenveel als drie gewone trucks. Meer laadvermog­en en minder ritten staat dan wel tegenover het feit dat de infrastruc­tuur niet overal aangepast is. Zo’n LZV’s zal je dus nooit in woonwijken zien. Naar verluidt volgt binnenkort een derde licentie.

 ?? FOTO BELGA ?? Directeur De Clercq voor de 25 meter lange vrachtwage­ncombinati­e die vanaf maandag tussen rechter en linkeroeve­r pendelt.
FOTO BELGA Directeur De Clercq voor de 25 meter lange vrachtwage­ncombinati­e die vanaf maandag tussen rechter en linkeroeve­r pendelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium