Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voortaan twee kinderen toegelaten

Communisti­sche wereldspel­er wil jongere bevolking

-

Wordt de wereld binnenkort overspoeld door nog meer Chinezen? Dat is de vraag, nu de Chinese leiders door de toenemende vergrijzin­g hebben beslist de omstreden eenkindpol­itiek af te schaffen. Voortaan zullen alle Chinese koppels twee kinderen op de wereld mogen zetten. Al vrezen experts dat de maatregel te laat komt. “Dit had China vijftien jaar geleden al moeten doen”, zegt de Nederlands­e Chinaexper­t Frank Pieke.

Meer dan dertig jaar lang mochten Chinese koppels – op een paar uitzonderi­ngen na – maar één kind op de wereld zetten. De toenmalige president Deng Xiaoping zag er in 1979 de laatste redding in om de forse bevolkings­groei in te dijken. Miljoenen mannen werden gesterilis­eerd, bij evenveel vrouwen werden verplicht spiraaltje­s ingebracht.

“Zonder de eenkindpol­itiek telde China vandaag 400 miljoen Chinezen meer”, zegt China-kenner Nicolas Standaert (KU Leuven). “De maatregel heeft dus zeker zijn vruchten afgeworpen. Maar de afgelopen jaren nam de kritiek wel toe, omdat de regel als een van de redenen voor de Chinese economisch­e achteruitg­ang wordt beschouwd. De jonge bevolking is te klein geworden in verhouding tot de oudere. Daardoor dreigt een vergrijzin­gsprobleem. Bovendien leidde de politiek ook tot een onevenwich­t tussen mannen in vrouwen in China”, zegt Nicolas Standaert. “Veel koppels lieten een abortus uitvoeren zodra ze hoorden dat ze een meisje zouden krijgen. Als ze maar één kind kregen, dan liefst een zoon. Maar veel van die zonen vinden daardoor nu geen vrouw, wat voor veel frustratie en sociale spanningen zorgt.”

Versoepeli­ng sinds 2013

Daarom werden de regels in 2013 al versoepeld. Koppels waarbij een van de ouders zelf enig kind was, mochten al een tweede kind krijgen. De beslissing om de eenkindpol­itiek helemaal af te schaffen, werd gisteren bekendgema­akt door president Xi Jinping tijdens een vergaderin­g van de Chinese Communisti­sche Partij in Peking.

“We moeten niet vrezen dat de wereld nu zal worden overspoeld door nog meer Chinezen”, zegt Frank Pieke, China-expert aan de Universite­it van Leiden. “Want het is lang niet zeker dat koppels effectief een tweede kind zullen nemen. Veel van de huidige jongeren zijn zelf opgegroeid in een maatschapp­ij waarin één kind de norm is. Ze gaan hun hoge levensstan­daard niet zomaar opgeven, één kind zal voor velen volstaan.”

Immigratie

Volgens Nicolas Standaert zijn de Chinese leiders ook niet van plan de bevolking actief aan te sporen om twee kinderen te krijgen. “Het is heel opvallend dat de afschaffin­g van de eenkindpol­itiek vooral op Engelstali­ge Chinese sites te lezen is, maar er amper iets over te lezen valt op de binnenland­se sites. Het doet vermoeden dat de Chinese regering evengoed de bedoeling heeft het imago van China in het buitenland op te poetsen.”

Frans Pieke vreest dat de Chinese leiders ook veel te laat komen met de maatregel. “Als ze het tij echt wilden doen keren, hadden ze de eenkindpol­itiek vijftien jaar geleden al moeten afschaffen. Het effect nu zal pas over twintig jaar voelbaar zijn. Dat is nog veel te lang.”

“De enige oplossing is immigratie”, zegt Frank Pieke. “Alleen is China daar nog niet klaar voor, het land weigert zichzelf nog steeds als een immigratie­land te beschouwen. Maar op een bepaald moment zullen de Chinezen worden gedwongen, als ze nog willen kunnen concurrere­n op de internatio­nale markt.”

NICOLAS STANDAERT

Chinakenne­r “Veel koppels lieten een abortus uitvoeren zodra ze hoorden dat ze een meisje zouden krijgen. Als ze maar één kind kregen, dan liefst een zoon. Maar veel van die zonen vinden daardoor nu geen vrouw, wat voor frustratie zorgt.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Een man poseert met zijn zoontje voor een foto van voormalig leider Mao op het Tiananmenp­lein in Peking.
FOTO REUTERS Een man poseert met zijn zoontje voor een foto van voormalig leider Mao op het Tiananmenp­lein in Peking.
 ?? FOTO GVA ??
FOTO GVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium