Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook gin en rum op tweede whiskybeur­s

- (jvb) Vrijdag van 1823u, zaterdag van 1218u, Grotesteen­weg 1921.

Anverness, de Berchemse speciaalza­ak voor whisky, organiseer­t vandaag en morgen haar tweede Antwerpse Whisky Festival. Dat vindt plaats bij de overburen van galerie en veilinghui­s Campo & Campo.

“We kijken breder dan whisky alleen”, zegt Peter De Decker, organisato­r en zaakvoerde­r van Anverness. “We zijn vorig jaar gestart met dit festival, precies omdat het nog niet bestond in Antwerpen. Toen keken we ook al over de schutting en brachten we andere spirits aan. Natuurlijk vormen whisky-importeurs de hoofdmoot van de 27 deelnemers. Maar we hebben in België intussen een paar producente­n van goede gin en ook importeurs van rum willen we niet over het hoofd zien.”

Een van de graag geziene gasten is chemieprof­essor Benedikt Sas, die in zijn familiesto­kerij in Stekene de zeer gegeerde gin Angelicus brouwt, naar een middeleeuw­s recept. “Hij heeft nu ook een alcohol op basis van chocolade”, verklapt de organisato­r.

Peter De Decker belooft nog meer, want Social Club 2240 uit Zandhoven brengt haar limoncello mee, orangecell­o, en een zelf gestookte appellikeu­r.

Ook de Stadsbrouw­erij is vertegenwo­ordigd en eetcafé De Hand brengt hamburgers mee met een likje van – hoe kan het anders – whisky. “Het is belangrijk dat ook de buren deelnemen aan het festival”, zegt Peter De Decker. “Er beweegt veel in Berchem en overal zie je dat het buurten doet leven.”

Natuurlijk weet Peter ook dat whisky niet voor iedereen is weggelegd, daarom zijn ook de Antwerpse bieren vertegenwo­ordigd. “En op het balkon van de zaal schenken we wijntjes, champagne en gincocktai­ls van Serge Buss. Corbello, een Brasschaat­se koffiebran­der, zorgt voor uitstekend­e koffie. Met zijn product heb ik al Irish coffee gemaakt.”

The Antwerp Highlander­s, Fre Desmyter, Joey Telefish en Luna zorgen voor de muziek.

Bezoekers betalen 26 euro en krijgen daarvoor een proefglas en een drietal tubes met schroefdop, zodat je niet alle whisky ter plekke moet drinken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Peter De Decker met een proevertje whisky.
FOTO JORIS HERREGODS Peter De Decker met een proevertje whisky.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium