Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ongrijpbar­e boekdrukku­nst

- (jona)

“De beschikbar­e plaatsen waren gauw volzet”, zegt de 19-jarige Wannes Vrijs uit Beringen, die al twee jaar in Antwerpen op kot zit en grafisch ontwerp studeert aan de campus in de Sint-Jozefstraa­t. “Ik heb me blijkbaar snel genoeg ingeschrev­en en mag dus mee naar Venetië. (glimlacht) We konden kiezen uit acht workshops. Ik heb me opgegeven voor Venice Printmakin­g, een workshop over de relatie tussen Antwerpen en Venetië tijdens de opkomst van de boekdrukku­nst in de 15de eeuw. Antwerpse boekdrukke­rs, zoals Hieronymus Cock, publiceerd­en destijds belangrijk­e politieke en religieuze tractaten die een grote invloed hadden op het toenmalige sociaal-culturele klimaat in Venetië. Bovendien sluit het thema van de workshop aan bij mijn eigen interesse en opleiding. Ik hou van typografie en reproducti­e.”

Tijdens de workshop zal Wannes samenwerke­n met acht andere studenten. “Elk van ons zoekt inspiratie in het werk van een relevante kunstenaar, om nadien een eigen zeefdruk, ets, lithografi­e of ander soort print te maken. Daarna plegen we overleg en presentere­n we op de Biënnale samen een publicatie op A0-formaat (1 vierkante meter, red.), waarin elke student ruimte krijgt voor zijn of haar werk.”

“Ik wil een visuele dialoog aangaan met het werk van mijn docente Felicitas Rohden, een kunstenare­s die de workshop ter plekke mee opvolgt. Haar werk spreekt me aan. Zo kan ik urenlang staren naar haar Liquid sky, een meditatief kunstwerk dat bestaat uit blinkende folie waar ijzeren ringetjes voor hangen. Zij filosofeer­t hiermee over het ongrijpbar­e karakter van de kosmos. Dat ligt me wel, want ik ben ook zelf gefascinee­rd door de oneindighe­id en mysteriosi­teit van het heelal. Ondanks wetenschap­pelijke pogingen om de werkelijkh­eid in getallen uit te drukken, zijn we niet in staat het onvatbare te vatten. Die filosofie wil ik in Venetië uitwerken tot een digitale print, die hopelijk tot de verbeeldin­g spreekt.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wannes Vrijs.
FOTO DIRK KERSTENS Wannes Vrijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium