Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toerisme: vloek of zegen?

- (jona)

Venetië telt zo’n 50.000 inwoners. De stad wordt dagelijks bezocht door ruim 150.000 toeristen. Dat levert de Venetianen flink wat geld op. Anderzijds zorgt het toerisme ook voor heel wat overlast. Die gespannen verhouding tussen het toerisme als de belangrijk­ste bron van inkomsten enerzijds en als bron van ergernis anderzijds (waarmee de sinjoren zich kunnen identifice­ren) is het thema van de workshop Venice 0° & 180°. Joke Haans (33) uit Turnhout, die dagelijks naar Sint Lucas pendelt om er les te volgen, koos voor deze workshop omdat ze reeds aan den lijve ondervond “dat het toerisme zowel een vloek als zegen is voor Venetië.”

Joke bezocht de stad enkele jaren geleden met haar man en hun twee kinderen: “De hotels zijn er peperduur en de terrasjes zitten propvol. Toch heb ik genoten van Venetië. Vooral het licht, dat er overal op het water reflecteer­t, vond ik prachtig. Ik heb toen mooie foto’s genomen. Ook deze workshop draait rond fotografie. We worden opgedeeld in groepjes van drie tot vier studenten. Elk groepje stelt ergens in de stad een statief met camera op. Vanuit dat perspectie­f nemen we om de tien minuten een foto, telkens gericht op 0° en 180°, om het verloop van de mensenmass­a te registrere­n. Intussen nemen we interviews af van lokale bewoners en toeristen. Daarna verwerken we de foto’s en interviews tot kunstwerke­n. In collages bijvoorbee­ld.”

Afscheid van kinderen

Joke is orthopedag­oge van opleiding en volgde schilderle­s in het deeltijds avondonder­wijs: “Ik droom ervan om ooit therapeuti­sch schilderen te doceren. Daar heb ik een diploma hoger kunstonder­wijs voor nodig. Daarom studeer ik aan Sint Lucas. De schoolreis naar Venetië vind ik heel spannend, want het is de eerste keer zijn dat ik mijn kinderen achterlaat. Maar thuis hebben ze me op het hart gedrukt dat mama in Italië veel gaat bijleren. Bovendien kan ik elke avond met het thuisfront skypen.” (lacht)

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Joke Haans.
FOTO DIRK KERSTENS Joke Haans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium