Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand mag Lambrecht iets kwalijk nemen”

Genktraine­r Peter Maes over (de commotie bij) oude liefde Lokeren

- ALEXANDER VEREECKEN, DAVID VAN DEN BROECK

Afgelopen zomer scheidden de wegen van Peter Maes (51) en Lokeren, vanavond in de Cristal Arena nemen ze het voor het eerst tegen elkaar op. De Limburger op de goede weg, de Waaslander­s in een crisissfee­rtje. Ook Maes volgde de saga van de afgelopen weken op de voet. “Ik begrijp de kritiek op Leekens eigenlijk niet zo goed.”

“Voor mij is dit een match met veel respect, maar zonder sentiment. Ik heb een fantastisc­he periode gehad bij Lokeren, maar ik wil gewoon winnen.” Hij wil het niet publiekeli­jk toegeven, maar net zoals na het afspringen van een gewone liefdesrel­atie zal het vanavond toch een beetje raar aanvoelen voor zowel Peter Maes als Lokeren. Verliefd geworden in slechte tijden, vervolgens naar elkaar toegegroei­d, twee prachtige bekerkindj­es gebaard en uiteindeli­jk in een goede verstandho­uding uit elkaar gegaan. Terwijl Maes dichter bij huis een nieuwe minnares vond (Genk), ging Lokeren onder Bob Peeters een buitenecht­elijke relatie aan met ex-lief Georges Leekens. Koppelaar van dienst: hetzelfde management­bureau als dat van Maes.

Was je verrast door de gebeurteni­ssen van de afgelopen weken?

Peter Maes: “Ik ben niet verrast dat de beslissing genomen is. Lambrecht is iemand met oude waarden en daar heeft hij naar teruggegre­pen. Niemand mag hem dat kwalijk nemen. Vijf jaar aan een stuk was hij de chouchou, de sympathie van het Belgisch voetbal, mede door zijn leeftijd. En nu zou hij plots het grote krapuul zijn? Ik weet hoe hij in elkaar steekt: die mens is puur zakelijk gericht en kijkt alleen naar cijfers. Sentiment telt niet, anders was hij nooit zo’n bandenmagn­aat geworden. In de kelder van het klassement ben je soms genoodzaak­t om onpopulair­e beslissing­en te nemen.”

“Spijt van de timing? Neen. Bob haalde te weinig punten”, zei Lambrecht. Pijnlijk realistisc­h.

“Maar zo is hij. Ik heb altijd heel veel met hem gesproken. “Als je 3 op 21 haalt, vlieg je”, zei hij ook tegen mij, in mijn derde seizoen. Hij moet zijn club beschermen. Dat is logisch.”

Heb je zelf effectief ooit die druk gevoeld bij Lokeren? In je eerste seizoen verliep de start ook stroef.

“Toen ik overnam, moest de groep gezuiverd worden, zoals bij Genk dit seizoen. De resultaten vielen aanvankeli­jk tegen, maar je zag wel dat er progressie in zat. Na verloop van tijd kon Lambrecht in zijn luie zetel achterover leunen omdat hij toch wist dat we die doelstelli­ngen zouden halen. Zo bouw je krediet op. Dit is een heel ander verhaal. Bob verwachtte na de zege wellicht ook wat krediet. Het draaide anders uit. Dat zijn ontslag al beslist was voor de wedstrijd tegen Westerlo, maar niet gecommunic­eerd werd, kan ik wel plaatsen. Het was een belangrijk­e partij. Dan is het niet aangewezen om de voorbereid­ing te verstoren.”

Je hebt er duidelijk begrip voor. “We zitten nu eenmaal in een keiharde wereld waarin alleen maar resultaten tellen. Ik heb trouwens altijd respect voor mensen die passie hebben voor het voetbal. En als je zo lang in het voetbal zit zoals Georges, op welke manier ook, moet je daar respect voor hebben. Ik begrijp de kritiek op Leekens eerlijk gezegd niet zo goed. Waarom wordt hij zo afgeschote­n? Die man zocht gewoon een job, zoals iedereen dat doet wanneer hij werkloos is.”

We zien jou toch niet meteen openlijk solliciter­en in De Zevende dag.

“Dat is een andere situatie. Leekens zat al een tijdje zonder club en wou in België aan de slag. Telkens een trainer werd ontslagen bij een grote club, viel mijn naam, maar ik zat in de situatie dat ik mijn ei kwijt kon. Dan moet ik niet de vragende partij zijn. Ik zal het ook nooit doen als ik op een dag in verval kom. Ieder heeft zijn geaardheid en dat is niet slecht.”

De buitenwere­ld heeft misschien meer respect voor een parcours zoals het jouwe dan voor iemand die 22 clubs op 31 jaar heeft versleten?

“Er zijn ook periodes geweest waarin Leekens het goed heeft gedaan. Anders heb je niet bij zo veel ploegen gewerkt en kom je niet telkens opnieuw aan de bak. Maar het is dan ook logisch dat er wel iets negatiefs tussenzit. Anders was hij nu geen trainer van Lokeren maar wel van een Europese topclub. In België blijven we er het negatieve uitpikken en zo blijft dat maar leven. Ik draai al een tijdje mee in het wereldje en qua media en beoordelin­g hebben wij trainers nog maar weinig in de pap te brokken. We moeten het ondergaan. Je kan niet in discussie gaan, want de volgende wedstrijd is er meteen en na verloop van tijd hecht je er geen belang meer aan. Je gaat er niet meer op in en zo komt er oppervlakk­igheid.”

Leekens wordt naar eigen zeggen trainer naar Engels model. Vind je dat jammer voor je vriend Willy Reynders?

“Ik denk niet dat er voor Willy veel zal veranderen. Er zijn niet zo veel mensen die Lambrecht kennen, hij wel. Wat er is gebeurd, is ook niet persoonlij­k naar Reynders toe. De voorzitter weet zelf ook wel dat hij hem het best aan boord houdt.”

Zijn transferbe­leid wordt wel serieus op de korrel genomen.

“Dat is niet aan mij om over te oordelen. Ik weet hoe wij daar altijd gewerkt hebben, altijd op een heel discrete manier. Maar er zaten ook wel eens mislukking­en tussen. Logisch, als je een selectie van 24 spelers hebt. Kwaliteit is vaak niet genoeg. Als je een camion buitenland­se voetballer­s haalt, is het altijd opnieuw settelen. Een of twee gaat nog, die worden meegezogen. Maar zeven of acht is toch een ander verhaal.” “Begrijp me ook niet verkeerd. Door de kwaliteit die Lokeren verloor, moesten er spelers worden aangekocht. Lokeren heeft een status verworven en die wil Lambrecht niet meer afgeven. Daar zal hij alles voor doen en dat laat hij nu ook zien.”

Wie mist Lokeren eigenlijk het meest? Peter Maes of Hans Vanaken?

“Dat is niet belangrijk. Je mag niet vergeten dat Nill De Pauw ook is vertrokken. Iedereen draagt zijn stukje bij aan het collectief.”

Had je verwacht dat Vanaken het zo moeilijk zou hebben blij Club Brugge? “Toch wel. In Lokeren was hij heel belangrijk. We voetbalden op een bepaalde manier waarin hij een sterke factor was en iedereen ging mee in dat verhaal. Maar bij Brugge moet je het zelf meer afdwingen. Hij is wat te passief en moet meer drang tonen. Laten zien dat hij de patron is en die bal wil hebben. Anderzijds heeft hij ook tijd nodig. Je kan niet vanaf dag één boomen. Zeker omdat er met Vazquez iemand rondloopt die je niet zomaar aan de kant kan schuiven.”

Net als bij Lokeren met Patosi heb je in Genk met Bailey ook een heel groot talent rondlopen. Zijn die twee te vergelijke­n?

“Dag en nacht verschil. Ik denk dat Bailey het uiterste uit zijn talenten gaat halen. Iets wat Patosi niet doet. Als hij 15 tot 20% meer zou kunnen opbrengen, is dat geen speler voor Lokeren. Maar dat lijkt hij maar niet te kunnen. Ik had hier met Anele nog zo’n voorbeeld rondlopen. Zulke gasten worden helaas ook omringd door mensen die de boel verzieken. Zo’n training overslaan zoals Patosi deed, zou bij mij nooit met de mantel der liefde worden bedekt want dan geef je een slecht signaal naar de rest.”

 ?? FOTO YORICK
JANSENS ??
FOTO YORICK JANSENS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Puzzelwerk voor Harm van Veldhoven. Zaterdag komt Club Brugge naar het Kuipje, maar de coach van Westerlo moet nog enkele knopen doorhakken.
FOTO PHOTO NEWS Puzzelwerk voor Harm van Veldhoven. Zaterdag komt Club Brugge naar het Kuipje, maar de coach van Westerlo moet nog enkele knopen doorhakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium