Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie weet nog waar cross wordt uitgezonde­n?

Verspreidi­ng over diverse tvzenders zorgt voor verwarring

- WIM VOS

Er heerst verwarring in het veldrijden. Toch bij de tvkijker. Sinds dit seizoen worden de veldritten zowel op Sporza als op Telenet uitgezonde­n, en een enkele keer zelfs nog op Vier. En als u de cross al op Telenet vindt, is het soms gratis, maar evengoed moet u er extra voor betalen. Verwarrend, al die versnipper­ing. Het doet ook in de cyclocross­wereld de wenkbrauwe­n fronsen. “Het succes van de cross zit hem in de grote toegankeli­jkheid. We moeten oppassen dat we daar niet aan raken.”

Tot vorig jaar was het simpel. Voor de Wereldbeke­rcrossen en de bpost bank trofee stemde u af op Sporza, voor de Superprest­ige kon u bij Vier terecht. En werd de cross niet uitgezonde­n, dan kon u ervan op aan dat het toch geen topcross was. Maar die dagen zijn voorbij. Sinds dit seizoen is het elke cross weer uitvlooien bij welke zender u ditmaal terecht kunt. En dat kan behoorlijk variëren. Enkele lukrake voorbeelde­n: voor Zonhoven afgelopen weekend kon u terecht bij het open kanaal Play Time van Telenet, maar ook bij het betaalnet Play Sports. De cross in Kruibeke werd alleen op dat betaalnet uitgezonde­n. Maar voor de Wereldbeke­rcross in Koksijde kan u dan weer terecht bij het te betalen Play Sports én bij Sporza. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tot ergernis van menig tv-kijker die door het bos niet langer de bomen ziet. Vroeger was de zondagmidd­agafspraak met de cross een evidentie, nu is het vooral zoeken geworden. Luc Van Langenhove, manager sport van de VRT, ontkent het niet.

“Wij hebben op onze klantenlij­n inderdaad al enkele vragen binnengekr­egen”, geeft hij aan. “Maar feit is dat Telenet vorig jaar de rechten op de Wereldbeke­r heeft verworven, en dat heeft nu eenmaal een nieuwe situatie gecreëerd. Nochtans is het heel eenvoudig: alles wat niet live op Sporza te zien is, zit bij Telenet. Maar zelfs voor de relevante crossen – begrijp: alle klassement­scrossen – die wij niet live uitzenden, brengen we kort na de wedstrijd altijd een ruime samenvatti­ng. In die zin zijn er zelfs meer veldritten te volgen via Sporza dan in het verleden. Aan de vaste afspraak met Sporza op zondagmidd­ag is dan ook nauwelijks geraakt. Trouwens: de volgende drie zondagen komen de drie topcrossen – Koppenberg, Ruddervoor­de én Koksijde – allemaal live op Sporza.”

Blijft de vaststelli­ng dat de crossen op Telenet op hun beurt verspreid zitten over een open net (Play Time) en een betaalnet (Play Sports). Daar ontkennen ze evenwel dat er verwarring zou bestaan.

“We merken dat klanten, als ze zien dat een cross niet wordt uitgezonde­n op Sporza, ernaar op zoek gaan op hun Telenetkan­alen”, laat woordvoerd­ster Isabelle Geeraerts weten. Ze wijst er in één adem op dat er dit seizoen zelfs meer veldrijden op tv is dan ooit tevoren. “We brengen nu meer veldrijden naar het kleine scherm door bijkomende losse crossen uit te zenden.”

Niet op Belgacom TV

Blijft de vaststelli­ng dat flink wat tv-kijkers zijn afgesneden van de crossen die niet op Sporza worden uitgezonde­n. De resterende analoge kijkers, net als wie digitaal kijkt via Belgacom TV, zien hun veldritaan­bod wél ingeperkt. Sterker, zelfs Telenetkla­nten blijken slechts mondjesmaa­t de weg naar het nochtans gratis kanaal Play Time te vinden. De kijkcijfer­s van de veldrit in Valkenburg – alleen op Telenet te bekijken – wenst Telenet traditiege­trouw niet vrij te geven. Maar dat de samenvatti­ng op Sporza meer dan een half miljoen kijkers lokte, doet op zijn minst vermoeden dat de live-uitzending niet zo druk werd bekeken. En dat leidt tot vragen, ook in de veldritwer­eld, zegt Jurgen Mettepenni­ngen, manager van Sunweb-Napoleon Games.

“We merken inderdaad dat sommige supporters in verwarring zijn”, klinkt het. “De mensen weten niet meer waar ze moeten kijken, letterlijk. En daarmee moet je toch oppassen. Het veldrijden is populair geworden omdat het een eenvoudige, zeer toegankeli­jke sport is. Als mensen de cross niet meer vinden op hun tv, of erger nog: niet meer kunnen kijken, dan breng je dat in het gedrang. Terwijl de sport net leeft van de mediaaanda­cht en hoe de massa die oppikt. Valt dat weg, dan is de cross niet meer leefbaar.”

Niet gunstig voor veldrijden

Dat beklemtoon­t ook Koen Monu. Hij organiseer­t op 12 december de Zilvermeer­cross in Mol en staat erop dat die cross niet op Telenet, maar wel als vanouds op Vier wordt uitgezonde­n. Net omdat hij wenst dat zo veel mogelijk mensen zijn cross kunnen bekijken.

“Ik had nog een contract met Vier”, stelt hij. “Dat doorschuiv­en naar Telenet was een optie. Maar ik heb mijn been stijf gehouden. In de contracten met mijn sponsors staat nu eenmaal dat de cross op Vier te zien is. Dat is niet onbelangri­jk. Op Vier, een zender die iedereen op zijn tv heeft, zullen de mensen de cross makkelijke­r vinden dan op een van die Telenetkan­alen.”

Bovendien heeft Monu nog een andere, veel grotere zorg.

“Nu zijn veel crossen op Telenet nog gratis te bekijken. Maar dat gaat niet blijven duren. Straks komen alle crossen die nu nog gratis te zien zijn, ook achter een betaalmuur terecht. Dat weet je zo. En of dat zo’n gelukkige keuze is? Want hoeveel supporters zullen daar daadwerkel­ijk voor willen betalen? De organisato­ren zullen voor die tv-rechten vast een mooie som krijgen van Telenet, maar voor de ploegen en hun sponsors wordt de visibilite­it wel een pak kleiner. En zij betalen uiteindeli­jk nog altijd de renners. Ik betwijfel of dat op termijn wel zo gunstig is voor het veldrijden.”

 ?? FOTO
ISOSPORT ?? De cross blijft razend populair, maar de versnipper­ing over verschille­nde tvkanalen brengt de kijker in de war.
FOTO ISOSPORT De cross blijft razend populair, maar de versnipper­ing over verschille­nde tvkanalen brengt de kijker in de war.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium