Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een bijna perfecte race”

-

Wheeler Peter Genyn (T51) kroonde zich dinsdag tot wereldkamp­ioen op de 100m in Doha, nadat hij zijn grote rivaal Toni Piispanen wist te kloppen. Vandaag gaat hij op zoek naar een tweede medaille op de 400m.

In de halve finale van de 100m klokte Genyn niet de snelste tijd. Hij wheelde naar 21”40, terwijl zijn Finse concurrent 21”08 neerzette in zijn halve finale. “Ik weet dat de Fin heel veel in zijn mars heeft, maar hij had in zijn halve finale 1,4m rugwind en ik 0,1m, dus was ik al heel blij met die tweede tijd”, doet Genyn het relaas van zijn halve finale. “Ik denk dat we ons allebei een beetje gespaard hebben voor de finale, toen we in de laatste meters zeker waren van plaatsing.”

In de finale wheelde Genyn zijn beste 100m ooit. Voor het eerst in zijn carrière dook hij onder de 21 seconden. De klok stopte op 20”93, een kampioensc­hapsrecord. Favoriet en wereldreco­rdhouder Piispanen moest vrede nemen met het zilver in 21”08. “Van mijn trainingen weet ik dat ik dezelfde tijden kan draaien als hij. Alleen moet het er ook in de wedstrijd uitkomen. En nu was het bijna een perfecte race”, straalt de 38-jarige atleet uit Nieuwmoer (Kalmthout). “Uiteraard ben ik tevreden over de tijd en over het feit dat ik op het ideale moment deze race neerzette. Dat toont aan dat we perfect gepiekt hebben.”

Vandaag gaat Genyn op jacht naar een tweede medaille op de 400m. Evident wordt het evenwel niet. De explosieve ex-rolstoelru­gbyer is op papier iets sterker op de kortere 100m. Maar sinds dit seizoen is hij wel Europees recordhoud­er op de 400m. “Het kan alle kanten uit. Ik verwacht vooral de Mexicaan Navaro en opnieuw Piispanen, maar er zijn nog enkele outsiders.... De piste is iets trager dan in Arbon (waar hij op 6 juni zijn Europees record van 1’19”47 neerzette, red.), het is dus niet de tijd maar de plaats waar we voor jagen.”

Kevin De Loght (T35) werd woensdag in zijn halve finale van de 100m zevende. Ondanks de tegenwind van 0,5m per seconde dook de Deurnenaar wel netjes onder de 15 seconden: 14”99 was zijn tijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium