Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer analfabete tieners

Koninklijk Atheneum Antwerpen trekt aan de alarmbel

- JAN STASSIJNS

Antwerpse secundaire scholen krijgen steeds meer te maken met analfabete leerlingen, jonge vluchtelin­gen die nog nooit een school van dichtbij hebben gezien. Het koninklijk Atheneum Antwerpen trekt aan de alarmbel.

Het aantal volledig analfabete leerlingen in het Koninklijk Atheneum Antwerpen is de voorbije jaren van één of geen gestegen naar acht leerlingen tussen 12 en 18 jaar dit jaar. “Om het cru te stellen, zijn dat jongeren die recht uit de bergen van Afghanista­n komen en nog nooit naar school zijn geweest”, zegt directeur Karin Heremans. “Het is een nieuw fenomeen en dat vraagt een erg speciale aanpak waar ons onderwijss­ysteem niet op aangepast is. We hebben altijd al semi-analfabete­n in onze school gehad. Jongeren die in hun land van herkomst al een ander schrift hebben geleerd of al een halve schoolloop­baan achter de rug hebben. Maar volledige analfabete­n, dat is nog een heel ander verhaal. Je moet echt van nul beginnen. Van op tijd komen en in de rij staan, tot het leren vasthouden van een potlood.”

Geen leerplan

Net zoals vrijwel alle Antwerpse scholen, heeft het atheneum een OKAN-leerkracht (Onthaalkla­ssen Anderstali­ge Nieuwkomer­s), gespeciali­seerd in het begeleiden van semi-analfabete­n.

“Zij werkt hier al 23 jaar en boekt elk jaar fantastisc­he resultaten”, zegt Heremans. “Ook omdat die leerlingen al kunnen lezen of schrijven, al is het in een andere taal. Zij zit na 23 jaar, met de handen in het haar. Elke dag moet ze met nieuw materiaal op de proppen zien te komen, omdat er leerplan is voor analfabete jongeren. Ze is dagelijks in de weer om de bestaande cursussen voor volwassene­n te herschrijv­en, want er is geen geschikt materiaal voor jongeren.”

Overkoepel­end leerplan

Ook andere Antwerpse scholen zitten met diezelfde uitdaging. Er wordt dan ook een vergaderin­g gepland tussen de verschille­nde OKAN-leerkracht­en om naar gepaste oplossinge­n te zoeken en een gezamenlij­ke manier van aanpak te bekijken. “Ook zij zitten met de handen in het haar”, zegt Heremans. Er is dus echt nood aan overkoepel­end leerplan voor analfabete jongeren.”

KARIN HEREMANS Directeur Atheneum Antwerpen ‘‘Jongeren moeten vaak helemaal van nul beginnen.”

 ?? FOTO GVA ?? Veel jonge vluchtelin­gen hadden voor hun komst naar België nog nooit een school van dichtbij gezien.
FOTO GVA Veel jonge vluchtelin­gen hadden voor hun komst naar België nog nooit een school van dichtbij gezien.
 ?? FOTO GVA ??
FOTO GVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium