Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Uitbraak tyfuskoort­s rode draad in griezelwan­deling”

Winkeliers­vereniging wekt oud-burgemeest­er Frederik Donny tot leven voor Halloweenf­eest

- LUK LUYTEN

De jonge winkeliers­vereniging Wizo organiseer­t morgen een spannend Halloweenf­eest op de Bist, met als hoogtepunt een griezelwan­deling met verrassing­sacts. “We willen de klanten en vooral ook gezinnen met kinderen bereiken”, zegt Wim De Koning, die het concept bedacht.

De Koning is een creatieve Hobokenaar die door Wizo werd gevraagd om voor een origineel Halloweenf­eest te zorgen. “Ik werk wel vaker voor handelaars­vereniging­en in het Antwerpse”, vertelt hij. “Voor het Halloweenf­eest in Wilrijk ben ik gaan grasduinen in de geschieden­is van het district. Met dank aan de mensen van heemkring Wilrica ben ik terechtgek­omen bij de figuur van oud-burgemeest­er Frederik Donny. Die man was veel meer dan een goede burgervade­r, hij was ook een gedreven dokter, die er onder meer voor zorgde dat de eerste apotheek er in Wilrijk kwam. Toen in 1892 de tyfuskoort­s uitbrak, werd hij aangeduid als pokkenzett­er om de ziekte te bestrijden.”

Naar dokter Donny is in Wilrijk een plein genoemd en de man ligt begraven op het oude kerkhof in de Sint-Bavostraat. “Speciaal voor de gelegenhei­d hebben we de Wilrijkse Halloweeng­azet gedrukt en bedeeld via de deelnemend­e winkeliers. Daarin lees je onder meer het verhaal van dokter Donny, maar ook het hele feestprogr­amma en de lijst van de deelnemend­e winkels”, zegt De Koning. “Het verhaal van de dokter leek me spannend en dus een ideaal uitgangspu­nt voor een avondwande­ling door het district, waarin de deelnemers vier keer getrakteer­d worden op een verrassing­sact met profession­ele acteurs op plaatsen waar je bijna spontaan gaat griezelen. En toch houden we het ook leuk voor de kinderen.”

Uit de doden gewekt

Het grote Halloweenf­eest begint echter al vroeger. “In de meeste winkels die aan het project meewerken en die je herkent door de goed zichtbare affiche in de etalage, is iedereen zaterdagna­middag welkom om zich op te maken voor de griezeltoc­ht. Je vindt er attributen om je te verkleden en er is grime en maquillage beschikbaa­r. Op de Bist is er intussen animatie, met spannende hapjes en drankjes.”

“Om 19u vertrekt dan de griezeltoc­ht”, gaat De Koning voort. “We nodigen iedereen uit om verkleed te komen. Een eerste groep wandelaars wordt aangevoerd door dokter Donny in hoogsteige­n persoon. We wekken hem daarvoor op uit de doden. De tweede groep maakt de wandeling in de omgekeerde richting en wordt begeleid door de toenmalige concurrent van Donny, collega-dokter Pol Homans, die we eveneens vanonder de aarde halen. Deelnemen is gratis en de wandeling duurt anderhalf uur. Na afloop gaat het Halloweenf­eest op de Bist verder tot 23u.”

Kerstverli­chting

Wizo is een jonge winkeliers­vereniging naast het al veel langer bestaande Unizo. “Wij hebben ons met een aantal handelaars uit het centrum verenigd, omdat we de kerstverli­chting in het district maar oubollig vonden”, zegt Kristel Mees. “Met 120 handelszak­en hebben we samengeleg­d voor een nieuwe, moderne verlichtin­g die het centrum straks weer feeëriek verlicht. Van het een kwam het ander en we organiseer­den ook al een eindejaars­shopping en Zomerse Dagen. Met dit Halloweenf­eest willen we onze klanten plezieren, vooral ook gezinnen met kinderen. In de toekomst zetten we zeker nog projecten op poten voor het Wilrijkse winkelpubl­iek.”

 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? Wim De Koning met de mensen van Wizo, verenigd rond de figuur van oudburgeme­ester dokter Donny.
FOTO LUK LUYTEN Wim De Koning met de mensen van Wizo, verenigd rond de figuur van oudburgeme­ester dokter Donny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium