Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik brand thuis wel ‘bougiekes’”

-

Op een perk waar al veel graven ontruimd zijn op de begraafpla­ats Ruggeveld, staat er toch nog een ouder graf dat prachtig onderhoude­n is. Dat is het werk van Elvira (75).

“Eigenlijk was het graf van mijn ouders normaal in 2000 ontruimd geweest”, vertelt ze. “Maar ik heb het speciaal met 25 jaar laten verlengen. Vader is in 1974 overleden op zijn 54ste. Moeder stierf in 1985. Zij was 64 jaar oud. Ik heb hier vroeger vaak staan blèten”, zegt Elvira. “Maar dat is nu voorbij. Ik praat nog wel met mijn ouders. Ik ben een gelovig mens. Vorig jaar is mijn dochter overleden. Ze is maar 46 jaar oud geworden. Christel was ziek. Ze moest veel medicatie nemen. Ik vraag nu aan mijn ouders of ze Christel goed willen begeleiden Hierboven. De gedachte dat ze nu samen zijn, geeft mij troost.”

Elvira komt wekelijks naar de begraafpla­ats, al jaar en dag. “In het begin zelfs twee keer per week. Onze dochter woonde in Kapellen, maar ze vond haar laatste rustplaats hier in Deurne. Dan kunnen we haar gemakkelij­ker bezoeken. Mijn broer en zus zijn ook al overleden, maar zij liggen op het Schoonselh­of en in Merksem.”

Rust vinden

Op 1 november zal Elvira ook komen. “Maar het is niet dat ik alleen hier aan mijn dochter of ouders denk. Thuis brand ik ook bougiekes op 1 november. Ik kom graag naar de begraafpla­ats. Hier vind ik rust. Als het goed weer is, kom ik hier eventjes op de bank zitten.”

Elvira koos nog voor ouderwetse ‘kerkhofblo­mmen’: chrysanten met grote ‘knotsen’ van bloemen. “Die vind ik persoonlij­k nog altijd de mooiste.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Elvira aan het graf van haar ouders, dat eigenlijk al ontruimd had moeten zijn, maar ze verlengde de concessie.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Elvira aan het graf van haar ouders, dat eigenlijk al ontruimd had moeten zijn, maar ze verlengde de concessie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium