Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turteltaks tikt extra aan in flats

Tot 50 euro meer stroombela­sting voor gemeenscha­ppelijke delen

- BART MOERMAN

De 730.000 gezinnen die in een appartemen­t wonen, gaan de nieuwe stroomheff­ing van minstens 100 euro niet alleen voor zichzelf betalen, maar ook voor de gemeenscha­ppelijke delen. Dat heeft Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) ontdekt. Voor een gebouw met twee flats wordt dat een meerkost van 50 euro per gezin.

De ‘Turteltaks’, zoals de nieuwe stroomheff­ing van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom in de politieke wereld genoemd wordt, blijkt met de dag meer merkwaardi­ge neveneffec­ten te hebben. Eerder bleek al dat een aantal van de bedrijven die het meeste stroom verbruiken vrijgestel­d zijn van de heffing, of een lager tarief krijgen dan een gewoon gezin. Gisteren ontdekte Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) dat appartemen­tsbewoners twee keer betalen. Bovenop hun eigen aansluitin­g, moeten ze de stroomheff­ing ook nog eens betalen voor de aansluitin­g van de gemeenscha­ppelijke delen.

In een appartemen­tenblok met honderd flats blijft die kost beperkt tot 1 euro per flat, maar als er slechts twee zijn, gaat het om 50 euro bovenop de 100 euro die al per aansluitin­g betaald wordt. Nochtans is dat verbruik in die gemeenscha­ppelijke delen soms beperkt tot enkele lampen, de bel en de deuropener, waardoor een grote wanverhoud­ing ontstaat tussen de heffing en het reële verbruik.

Ingecalcul­eerd

Volgens het kabinet van minister van Energie Annemie Turtelboom is dat geen ongewenst neveneffec­t, maar was dat vooraf ingecalcul­eerd. Gemiddeld zijn er 6,7 flats in één woonblok, waardoor de taks nog meevalt, klinkt het. Bovendien blijken er ook appartemen­tsgebouwen te zijn waar de elektricit­eit van de gemeenscha­ppelijke delen door de bewoners van elke verdieping betaald wordt. Ook zijn er gebouwen met één aansluitin­g en dan aparte circuits. Daar betaalt men dus minder.

Maar Vlaams Parlements­lid Johan Danen wijst erop dat er ook appartemen­tsblokken met twee of drie flats zijn, waar de rekening dus wel hoger zal oplopen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Minister van Energie Annemie Turtelboom.
FOTO ISOPIX Minister van Energie Annemie Turtelboom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium