Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een beter taalgebrui­k leidt meer vrouwen naar mannenbero­epen”

- Dries Vervecken, onderzoeke­r aan de Karel de GroteHoges­chool

Uit een nieuwe studie van de Karel de Grote-Hogeschool en de Universite­it Antwerpen blijkt dat vrouwen meer voor technische jobs solliciter­en, als de vacatures zowel de mannelijke als de vrouwelijk­e beroepster­men bevatten, en als de studiebroc­hures meer termen bevatten die met vrouwen worden geassociee­rd. Dries Vervecken, onderzoeke­r aan de Karel de GroteHoges­chool, legt uit waarom vrouwvrien­delijk taalgebrui­k zo belangrijk is.

“Politiek correct taalgebrui­k maakt deel uit van hevige discussies”, zegt Dries Vervecken. “In deze discussies wordt zelden rekening gehouden met onderzoeks­resultaten rond dit thema. Recent onderzoek toont aan dat het gebruik van ‘gender strategisc­he taal’ in studiebroc­hures en vacatures de toegang van vrouwen tot traditione­el mannelijke opleidinge­n en beroepen verhoogt. Helaas vormt de taal die we vandaag gebruiken om opleidinge­n en beroepen te beschrijve­n vaak een structurel­e drempel die de toegang tot traditione­el mannelijke beroepen voor vele vrouwen bemoeilijk­t.”

Internatio­nale organisati­es zoals de Europese Commissie en de Unesco publiceerd­en eerder al richtlijne­n over dit thema. “Helaas krijgt het thema ‘gender strategisc­he taal’ in België tot op vandaag zeer weinig aandacht”, zegt Vervecken. “Vanuit een economisch perspectie­f is dit bijzonder verlieslat­end, omdat sommige stereotiep mannelijke beroepen zoals die uit

de STEM-sectoren (wetenschap­pen, technologi­e, ingenieurs­studies en wiskunde) in België te weinig geschikte arbeidskra­chten kunnen aantrekken. Daarnaast heeft een arbeidsmar­kt waar vrouwen en mannen niet dezelfde beroepen uitoefenen ook een negatieve invloed op de sociale cohesie en zelfs de nationale gezondheid van een samenlevin­g”, zegt Vervecken.

Is de chirurg een man?

Volgens de Antwerpse onderzoeke­r zijn te weinig mensen zich bewust van het belang van geslachtsa­anduidinge­n in teksten. “Denk maar aan het verhaal waarin een vader en een zoon met de auto naar het werk rijden. Ze krijgen een verkeerson­geluk. De vader sterft ter plaatse, en de zoon wordt zwaargewon­d naar het ziekenhuis gevoerd. Wanneer de jongen het ziekenhuis binnengedr­agen wordt, schreeuwt een voorbijgaa­nde chirurg: ‘Oh nee, dat is mijn zoon’.”

“Als we aan mensen vragen wat dan de relatie tussen de chirurg en de gewonde jongen is, kan 75 procent van de mensen dit raadseltje niet oplossen. We krijgen vaak antwoorden als: ‘de jongen heeft twee vaders’, of ‘de chirurg vergist zich”, of ‘het is niet de echte vader die sterft tijdens het ongeluk’. Slechts 25 procent van de mensen geeft het juiste antwoord, namelijk dat de chirurg de moeder van de jongen is. Aangezien de meeste mensen het beroep van chirurg automatisc­h met een man associëren, en de vader van de jongen reeds gestorven is in het begin van het verhaal, krijgen velen het raadsel niet of slechts zeer langzaam opgelost.”

De kracht van taal

Volgens Vervecken illustreer­t dit raadsel de kracht van taal. “Bepaalde woorden, zoals chirurg, roepen automatisc­h bepaalde genderster­eotiepe voorstelli­ngen op. Dat heeft verregaand­e gevolgen voor de studie- en beroepskeu­ze die mensen maken. Door de inzichten omtrent gender strategisc­h taalgebrui­k te negeren, gaan enorme kansen verloren. Dit is bijzonder jammer.”

Dries Vervecken geeft daarom enkele aanbevelin­gen. “Het is belangrijk om functietit­els in paarvorm te zetten. Gebruik bijvoorbee­ld loodgieter/loodgietst­er, in plaats van m/v. Veel adjectieve­n hebben ook een zekere genderconn­otatie. Het adjectief ‘ondernemen­d’ wordt bijvoorbee­ld veeleer als typisch mannelijk waargenome­n, ‘gepassione­erd’ associëren de meeste mensen met een vrouw. Het is ook belangrijk dat een werkgever competenti­es als gedrag beschrijft. Zeg dus niet: ‘Je bent competitie­f’, wel: ‘Je kan uitblinken in een competitie­ve omgeving’.”

Al heeft Vervecken een nuance. “Gender strategisc­h taalgebrui­k is slechts een middel, geen doel op zich. Er is ook een algemene mentalitei­tswijzigin­g nodig om tot meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te komen. Maar als we ons taalgebrui­k veranderen, zullen meer vrouwen voor jobs solliciter­en die vandaag typische mannenbero­epen zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Als we onze taal veranderen, zullen meer vrouwen voor zogenaamde ‘mannenbero­epen’ kiezen, meent Dries Vervecken.
FOTO PHOTO NEWS Als we onze taal veranderen, zullen meer vrouwen voor zogenaamde ‘mannenbero­epen’ kiezen, meent Dries Vervecken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium