Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opvallends­te modellen eerst op tekenmarat­hon

Martena Duss verdrijft verveling met knutseltip­s

- MARTENA DUSS ILSE DEWEVER Manteau, 144p, 24,99 euro Martena Duss signeert op de Boekenbeur­s aan stand 415 op 3/11 (1719u) en 7/11 (1315u). Workshop voor kinderen van 6 tot 9 jaar op 3/11 van 1517u aan stand 401.

‘Van Pasghetti tot Stippenlif­t’ luidt de ondertitel van

Het grote receptenbo­ek tegen verveling. Ja, Martena Duss, alias mevrouw Bent Van Looy, houdt wel van een grapje. Uit haar jeugdjaren sprokkelde ze 79 knutselide­eën voor klein én groot. Martena Duss (32) werd geboren in het Zwitserse Luzern, verhuisde als tiener naar Gent, woonde tien jaar in Parijs en nu sinds kort in Antwerpen. De make-upartieste gaf al naaicursus­sen aan kinderen in haar Sweat Shop, het eerste Parijse café couture, maar nu begeleidt ze ook Vlaamse kids op het creatieve pad. “Toen ik vorig jaar voor het eerst tante werd, wilde ik mijn nieuwe neefje verrassen met een bijzonder geboorteca­deau”, steekt ze van wal. ”Ik besloot de dingen die ik als kind graag deed te bundelen. Zo zou mijn neef zich nooit hoeven te vervelen. Toen ik bezig was met het boek, kwam het goede nieuws dat ik zelf ook zwanger was. Mijn dochter Harper, nu tien maanden, heeft me dus bij Het grote receptenbo­ek tegen verveling gecoacht.” De spirit van het originele manuscript - handgeschr­even en met bonte tekeningen - is bewaard gebleven in de gedrukte versie. ”Voor de tips ben ik ook bij mijn familie te rade gegaan. Hoe kwamen wij de lange zondagmidd­agen door? En welke ingrediënt­en zaten er precies in die regenboogt­aart?” Spaarzaam in woorden, maar met

Als de bladeren vallen, is er niks zo leuk als bladzijden omslaan in een goed boek. De oogst van kinderboek­en is opvallend rijk deze herfst. Hierbij ons lijstje voor de Boekenbeur­s, de Kerstman of de Sint.

des te meer tekeningen legt Martena uit hoe je zelf een zonnewijze­r kan maken, in geheimschr­ift kan schrijven of dierenspor­en leert herkennen. Veel materiaal heb je niet nodig voor deze anti-vervelings­tips, die vaak ook nog ecologisch zijn.

PAARDENBLO­EMHONING

“Ik ben opgegroeid op het Zwitserse platteland”, lacht Martena. “Wij gingen in de velden paardenblo­emen plukken om er honing mee te maken. Mijn vader, die bioloog was, wilde ons vanalles leren over de natuur. Destijds vond ik het saai om wolkenform­aties of dierenspor­en te leren herkennen, maar nu ben ik blij dat ik die dingen weet. Er staat bijvoorbee­ld ook een hoofdstuk in over acupressuu­r, of drukpunten­leer. Dat is een techniek ik van mijn moeder heb geleerd.” Er staan ook nogal wat gerechten in het boek. “Toch ben ik niet zo’n geweldige kok”, haast Martena zich te zeggen. “Vooral recepten met een magische twist vond ik als kind leuk. Hoe je met enkele druppels eetbare kleurstof van een eenvoudige cake een waanzinnig­e taart kon maken. Of hoe een blik gecondense­erde melk heel eenvoudig toffee werd.” Met de meeste tips kunnen kinderen in hun eentje aan de slag, al vindt Martena samen spelen zeker even belangrijk. ”Het is leuk om het bos in te trekken en samen blaadjes te verzamelen. Ook met grote mensen erbij. Te vaak wordt een verschil gemaakt tussen activiteit­en voor kinderen en voor volwassene­n. Dit boek richt zich expliciet tot beide groepen. We kunnen veel van elkaar leren. Toen ik breiles gaf aan kinderen, stond ik versteld van de focus die zij kunnen leggen. Waar zij geduldig wachten op het resultaat, geven volwassene­n al vlug de brui aan een project. Kinderen tonen ons wat wij gaandeweg verloren zijn.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO
JORIS HERREGODS,
TEKENINGEN ?? Martena Duss.
FOTO JORIS HERREGODS, TEKENINGEN Martena Duss.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium