Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Testbrouws­el De Koninck is straf en zwart

Smaakpalet van testbrouws­el gaat van rozijn over chocola tot koffie

- JOHAN VAN BAELEN

Stadsbrouw­erij De Koninck houdt woord en komt met een tweede testbrouws­el op de markt. TSTBRW 02 is een Russian Imperial Stout, een straffe zwarte dus. Met een alcoholper­centage van 10,1 staat het bier er in elk geval en wat meer is: je voelt het niet direct.

De mannen van Little Brewers Winter Garden, de smakelijke wintertuin in de magazijnen van De Koninck, hadden me voor de proeverij van het nieuwe testbrouws­el gewaarschu­wd. “Zeventien kopjes koffie, zo straf.” Sommigen beweren dat een blikje Red Bull het equivalent bevat van zeven koppen koffie, maar zeventien koppen in een bier? De nieuwsgier­igheid werd er alleen maar groter door: op naar de brouwerij.

Brouwer Dennis De Potter ontvangt ons met een brede glimlach en troont ons mee naar het degustatie­café van het belevingsc­entrum in de Stadsbrouw­erij. “We speelden al langer met het idee om een stout te maken”, steekt hij van wal. “Maar een stout maak je beter in de winter, zodoende.”

Bij een naam als Russian Imperial Stout denkt een mens toch aan winterse taferelen, niet? “Wellicht wel, maar Russian Imperial Stout is niet de naam van het testbrouws­el. Het is een typebenami­ng. Die stamt uit de zeventiend­e eeuw, nadat tsaar Peter de Grote Londen had bezocht. De Engelse stout bleek hem zo goed te bevallen dat hij bij thuiskomst onmiddelli­jk beval om de stout zelf te produceren. Het resultaat was niet zoals verhoopt, zodat het bier werd geïmportee­rd. Op dat moment is de benaming Russian Imperial Stout geboren. Verhalen als zou het alcoholgeh­alte zijn opgevoerd om de koude in Rusland te trotseren, zijn twijfelach­tig. Maar een stout heeft toch tussen 8 en 14% alcohol. De onze zit er dus mooi tussen met 10,1”, lacht de brouwer.

“We wilden hem vooral toegankeli­jk en drinkbaar houden. Daarom hebben we een bitter bier geproducee­rd. Bij zoete zware jongens proef je onmiddelli­jk het hoge alcoholper­centage en na één glas krijg je een patat. Ik zeg dat dat bij ons testbrouws­el niet zo is. Al blijft het een genietersb­ier, het is geen volumebier.”

Proeven

Proeven dan maar, of eerst ruiken: ik ruik zwarte chocolade, iets geroosterd en een vleugje koffie. “Doe er nog geroosterd­e mout bij”, bevestigt Dennis.

De stout heeft een heel smaakpalet in petto: zoethout, dat plots omslaat in iets bitter en daarna blijft de bittere chocolades­maak lang hangen. “Klopt”, pikt Dennis in. “In het begin proef je ook wat rozijnen. Later, in het bittere deel, komt er nog een vleugje koffie bij. De chocolades­maak blijft hangen door de goed gebrande mout.”

“Voor mij is het een uitgebalan­ceerde stout met aroma’s, gaande van zoethout tot zwarte jap (drop, red.). Het is geen allemansvr­iend en je drinkt het niet om je dorst te lessen. Maar het past perfect op een winters terras.”

Het bier beleefde gisteren zijn première op de opening van Little Brewers Winter Garden. Chef-kok Sven Wille had er een stoverij van everzwijn bij voorzien, goed gemarineer­d, opgekrikt met sterke kruiden als steranijs en kaneel en afgewerkt met een pure chocolade van 85%: krachtige smaken bij een straf bier.

DENNIS DE POTTER

Brouwer ‘‘Bij zoete zware bieren proef je de alcohol en krijg je na één glas ‘een patat’. Bij onze stout is dat niet zo.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Brouwer Dennis De Potter bekijkt kraag en kleur van TSTBRW02.
FOTO DIRK KERSTENS Brouwer Dennis De Potter bekijkt kraag en kleur van TSTBRW02.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium