Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Likje verf zorgt voor minder files

Proefproje­ct Antwerpse Ring uitgebreid naar Vlaanderen

- WIM BRILLOUET

Met een likje verf en het omdraaien van de pijltjes op de borden boven het wegdek – die wijzen nu naar boven, niet meer naar beneden– staan we ’s ochtends op de Antwerpse Ring de helft minder lang aan te schuiven richting E19 en A12. Het Vlaams Verkeersce­ntrum wil de zogenaamde ‘quick wins’ in Antwerpen uitbreiden naar de rest van Vlaanderen.

Bij de voorstelli­ng van de 33 quick wins door toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits in 2013 werd er flink gelachen. De oplossing voor het fileproble­em in Antwerpen kreeg spottend de bijnaam ‘verfpotten­besluit’, omdat de minister met likjes verf en het verleggen van wegmarkeri­ngen de file wilde beperken. Maar het systeem werkt. Door twee eenvoudige ingrepen staan we ’s ochtends de helft minder lang in de file op de Antwerpse Ring, richting Gent, waar je kan afslaan naar de E19 en de A12.

“We hebben de pijltjes op de wegwijzers omgedraaid: ze wijzen nu naar boven in plaats van naar beneden. Daardoor geven we bestuurder­s op de Antwerpse Ring die naar de E19 of A12 willen, meer tijd om uit te voegen. Als de pijlen naar beneden staan, gaan bestuurder­s op de rem staan. Ze denken dat ze meteen moeten uitvoegen. Dat is nu verholpen”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum.

Ander wondermidd­el

Nog een eenvoudig wondermidd­el: de uitvoegstr­ook is verlengd. Op het einde van de afrit is er nog een extra mogelijkhe­id toegevoegd om snel richting E19 te rijden. Ook hierdoor moeten chauffeurs niet meer vol op hun rem gaan staan, uit schrik dat ze de afrit missen. “Het zijn eenvoudige ingrepen, die een geheel vormen. Dat blijkt efficiënt. Al blijven we realistisc­h. Er staan nog elke dag lange files op de Ring. Die krijg je niet zomaar weg”, aldus Bruyninckx. ’s Avonds is het effect van de quick wins minder, omdat het verkeer dan minder afslaat naar de E19 en A12 en vaker doorrijdt richting Gent en de Kennedytun­nel.

De kostprijs van de quick win bedraagt 115.000 euro. “Dit is een goed voorbeeld van hoe we met beperkte middelen een mooi resultaat boeken“, zegt huidig Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Het Vlaams Verkeersce­ntum wil de quick wins uitbreiden. Tegen eind dit jaar brengt het de knooppunte­n in Vlaanderen in kaart. Volgend jaar moet het Agentschap Wegen en Verkeer nagaan of er ook daar quick wins kunnen komen.

 ?? FOTO JIMMY KETS, GVA ?? Sinds de pijltjes op de borden op de Antwerpse Ring niet langer naar beneden maar naar boven wijzen, staan we ’s morgens de helft minder lang in de file.NU
FOTO JIMMY KETS, GVA Sinds de pijltjes op de borden op de Antwerpse Ring niet langer naar beneden maar naar boven wijzen, staan we ’s morgens de helft minder lang in de file.NU
 ??  ?? VROEGER
VROEGER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium