Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht heeft een akkoord over Eurostadio­n

In 2019 zou Brusselse voetbaltem­pel klaar moeten zijn

- (jug, hjb, vdm)

Het Eurostadio­n is weer een serieuze stap dichterbij. Anderlecht bereikte een akkoord met bouwheer Ghelamco waarin ook de stad Brussel en het Brusselse Gewest zich kunnen vinden. De huurprijs zou gezakt zijn tot onder de 10 miljoen en de bouw moet starten in mei.

Meer dan een maand geleden trok Anderlecht zich nochtans terug uit het stadionpro­ject. De club deelde toen mee dat de nieuwe voetbaltem­pel “structuree­l en financieel niet haalbaar was”, maar dat bleek vooral een drukkingsm­iddel. Daarna groeiden alle partijen weer naar elkaar toe. Dinsdag zette de paars-witte raad van bestuur dan het licht op groen en werden er meteen akkoorden gesloten met bouwheer Ghelamco, het Brusselse Gewest en de stad Brussel.

Die impliceren vooral dat Ghelamco definitief aangeduid is als bouwondern­eming en dat er schadeverg­oedingen moeten betaald worden als er nog een ander bedrijf wordt aangesprok­en.

Huurprijs onder 10 miljoen

Vanaf nu kan er verder gepraat worden over de modaliteit­en. Toch is de jaarlijkse huurprijs voor Anderlecht – volgens de krant De Tijd – al gedaald tot 9.950.000 euro. Vooral psychologi­sch was het belangrijk om onder de 10 miljoen te duiken. Daarnaast werden ook regelingen uitgewerkt omtrent het gebruik van de parking, de winstverde­ling van de catering, de betaling van de veiligheid­sdiensten tijdens wedstrijde­n... Op dit moment vindt RSCA 60.000 zitjes wel nog iets te veel, maar dat kan nog besproken worden. Zo zijn er bijvoorbee­ld ook plannen om een topsportce­ntrum in het nieuwe stadion te vestigen.

“Aan de huurprijs zelf is eigenlijk niet zoveel getornd”, aldus Paul Gheysens, CEO van Ghelamco. “Er zijn vooral zaken verduideli­jkt, zoals wie exact wat zal betalen. Ghelamco gaat bijvoorbee­ld instaan voor de bemeubelin­g en het onderhoud. Jaarlijks toch één miljoen euro. Daarnaast werd zelfs besproken welke kleur elke zaal zal krijgen. Ja, 60.000 zitjes is veel, maar het stadion kan in een handomdraa­i omgetoverd worden tot eentje met een capaciteit van 45.000 zitjes en de open ruimtes kunnen dan opgevuld worden met publicitei­t.”

Op dit moment is er een plan om Anderlecht op 8 december officieel zijn huurcontra­ct voor de komende 30 jaar te laten tekenen. Nu alle betrokken op dezelfde lijn zitten, kunnen de bouwvergun­ningen worden aangevraag­d en als België de openingsma­tch van het EK 2020 wil organisere­n, dan moeten de bouwwerken eigenlijk al in de lente worden aangevat. Alleen ligt Parking C van de Heizel ook op Vlaams grondgebie­d en dus moeten er nog communauta­ire problemen opgelost worden. “Normaal beginnen we in mei te bouwen zodat we in de zomer volop bezig zijn”, besluit Gheysens. “Er zijn nu al voorbereid­ende werken aan de gang.”

Zonder problemen zou paars-wit zijn eerste matchen in zijn nieuwe thuishaven in 2019 moeten betwisten. Voor de stad Brussel is het een absolute voorwaarde dat er ook een eersteklas­ser in het Eurostadio­n voetbalt en niet alleen de Rode Duivels (er is nog geen akkoord met de voetbalbon­d). Voorlopig heeft het Constant Vanden Stockstadi­on dus geen toekomst meer, de situatie van het Koning Boudewijns­tadion is onzeker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium