Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen paniek”, wel groepsgesp­rek van 3,5 uur

Malinwa steekt koppen bij elkaar na ondermaats­e 12 op 39

- (grijnst) DAVID VAN DEN BROECK THOMAS STANDAERT

De slechtste competitie­start sinds 2008 zorgt voor onrust bij KV Mechelen. De spelers houden voorlopig een persstop. Eerst presteren, dan praten, is hun devies. Al hielden ze gisteren wel nog een groepsgesp­rek van zomaar eventjes 3,5 uur.

“Morgen om elf uur training”, zo fluisterde de Mechelse perschef ons na de nederlaag op Standard in. Niets daarvan, zo bleek gistermidd­ag: van 10.30u tot 14.00u kampeerde de voltallige selectie in de kleedkamer, samen met de technische staf, sportief directeur Renard en voorzitter Timmermans. Het 3,5 uur durende groepsgesp­rek kwam er mede op vraag van de coach. Jankovic was woensdagav­ond streng voor zijn spelers en terecht, na een non-match. Gisteren gaf hij iedereen de kans om zijn zegje te doen. Na de mislukte seizoensst­art was dat absoluut nodig.

Er zijn excuses voor de 12 op 39 - een korte voorbereid­ing, blessures, enkele foute beslissing­en van de refs - maar die zijn nu niet meer van tel. Feit is dat er onvrede heerst en dat er zowel van onderuit (door de fans) als van bovenaf (door het bestuur) vragen gesteld worden over bepaalde zaken, zoals de mentalitei­t, die dit seizoen af en toe te wensen over liet, en het systeem met drie achterin, dat toch wat uitgewerkt lijkt. Het zijn die zaken die gisteren ook besproken werden. Iedereen zei waar het op stond, maar het gesprek verliep in een constructi­eve sfeer. De meeste spelers beseffen dan ook dat ze in eerste instantie hun eigen vormpeil moeten opkrikken - er zijn er te veel die onder hun niveau blijven.

Na het groepsgesp­rek haastten spelers en staf zich naar het Vrijbroekp­ark voor een looptraini­ng. Timmermans was de enige die een verklaring aflegde. “De spelers gaven aan dat ze eerst resultaten willen neerzetten, en dat vind ik een goeie beslissing”, zei de voorzitter. Over de inhoud van het groepsgesp­rek hield hij zich op de vlakte. “Dat blijft binnenskam­ers, maar er was heel wat interactie. We hebben de spelers ook op scherp gezet, al heb ik de indruk dat ze dat zelf al hadden gedaan. Ik denk dat er velen heel slecht geslapen hebben.”

Timmermans, hoe misnoegd ook na de match op Standard, probeert nu vooral de rust te bewaren. “Paniek is een slechte raadgever, daar mag je niet aan toegeven. Maar er moeten dingen veranderen en dat zal ook wel gebeuren. Het systeem? Dat is besproken, maar het is aan de sportieve staf om daarin beslissing­en te nemen.” Zeker doordat De Witte geschorst is, bestaat de kans dat Jankovic opnieuw overschake­lt op een systeem met vier achterin.

Spelersker­n behouden

Hoe KV ook speelt, morgenavon­d tegen Waasland-Beveren kan het maar best winnen. Anders zakt het nog verder weg in de stand en zullen de fans opnieuw van zich laten horen. “Na zo’n match als op Standard hebben zij het recht om zeer kritisch te zijn, daar heb ik geen probleem mee”, zegt Timmermans. “Anderzijds: de fans waren na vorig seizoen de eersten om mij erop attent te maken dat ik beloofd had de spelersgro­ep bij elkaar te houden. Op Obradovic na is dat ook gelukt. Met zij die nu zeggen dat er te weinig kwaliteit is, kan ik dus niet akkoord gaan. We hebben voldoende kwaliteit.”

In Sport/Voetbalmag­azine gaf Renard wel toe dat het misschien net fout was om iedereen aan boord te willen houden, terwijl de club mooie aanbieding­en kreeg. Dat zoiets bij sommigen in het hoofd is beginnen spelen. “Achteraf, als het slecht gaat, is het makkelijk zeggen dat dat misschien verkeerd was. We houden nu eenmaal rekening met de wensen van de fans”, zegt Timmermans. “Als we in het tussenseiz­oen bijvoorbee­ld Kosanovic hadden laten gaan voor vele miljoenen, dan zou dat op lange termijn een goeie oplossing geweest zijn, maar dan hadden ze ons dat zeer kwalijk genomen. Ik laat in het midden dat we ons zoiets beklagen.”

“We moeten nu vooral rustig toeleven naar de komende match”, zegt Timmermans. “Het heeft geen zin om extra druk op de spelers te leggen. Ze weten wat hen tegen Waasland-Beveren te doen staat. Of ze moeten winnen? Ik zou dat wel graag hebben.”

 ?? JORIS HERREGODS
FOTO ?? Gisteren werd er niet alleen getraind op KV, er werd vooral ook veel gepraat. Olivier Renard kwam in de vroege namiddag als eerste naar buiten, gevolgd door de spelers.
JORIS HERREGODS FOTO Gisteren werd er niet alleen getraind op KV, er werd vooral ook veel gepraat. Olivier Renard kwam in de vroege namiddag als eerste naar buiten, gevolgd door de spelers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium