Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hobbysport­ers versus profession­als

- LUDO WILS

Bestaat er een sporttak waarvan het WK meer voorspelba­ar is dan de mondiale titelstrij­d in het korfbal? Eén week duelleren eindigt steevast in een finale België Nederland, en Oranje wint. Of bestaat er toch een kans dat de Belgen volgende week zondag in een uitverkoch­te Lotto Arena 24 jaar na de roemrijke slag in de Deurnese Arena nog eens wereldkamp­ioen worden?

Eerlijk, weinigen die in die mogelijkhe­id geloven. Meer zelfs, een aantal pessimiste­n liet de voorbije dagen zelfs verstaan dat volgens hen de Diamonds niet eens de eindstrijd zouden halen, hoewel zij hun oefenwedst­rijden meestal ruim wonnen.

Waarom haast niemand in een nieuwe wereldtite­l gelooft, is duidelijk. Belgische korfballer­s zijn hobbysport­ers die overdag werken of studeren, Oranje stelt alleen maar profs op. Dat begint al bij de U19-ploeg, die uit meer dan 30 korfballer­s bestaat met de A-status van NOC-NSF (het Nederlands Olympisch Comité) die toegang hebben tot de stipendium­regeling van de sportkoepe­l. Van hen wordt verwacht dat ze gemiddeld 32 uur per week met hun sport bezig zijn en dat minimaal 250 dagen per jaar.

Eddy Van Hoof, gewezen bondscoach en huidig assistent van bondscoach Detlef Elewaut, beseft maar al te goed dat Oranje mijlenver voor ligt op de concurrent­ie. “Nederlands­e internatio­nals worden niet alleen betaald, ze genieten ook juridische bijstand, krijgen loopbaanbe­geleiding via het project

Goud op de Werkvloer van Randstad en voor wie het nodig heeft is er ook een auto beschikbaa­r. Ze gaan regelmatig op stage om korfbal te promoten, maar in het achterhoof­d speelt wel de gedachte dat ze zo onze tegenstand­ers weer wat sterker maken en het België op die manier zo lastig mogelijk maken vooraleer de WK-finale tegen Nederland begint. Onder deze omstandigh­eden moet je altijd plooien voor Oranje. Recent hoorden we de Oranjetrai­ners wel zeggen dat de veelbelove­nde Belgen in Nederland moeten komen spelen om zich te verbeteren. Wat enkele spelers de voorbije jaren effectief hebben gedaan. Maar ik blijf gezond jaloers op hun systeem en zou het graag aan onze topkorfbal­lers gunnen.” Reeksindel­ing: Poule A: België, Australië, Rusland,

Brazilië. Poule B: Nederland, Tsjechië, Duitsland, Hongarije. Poule C: Taipei, Catalonië, Hongkong, Polen. Poule D: Portugal, Engeland, China, ZuidAfrika. Programma België speelt zijn poulewedst­rijden in sportzaal Bourgoyen in Gent. 30 oktober: 14.00u België Australië, 31 oktober 18.00u België Rusland, 1 november 16.00u België Brazilië Vanaf 3 november is er een nieuwe reeksindel­ing. België verhuist dan naar Tielen, waar het in poule E uitkomt met de nummer 2 uit zijn reeks en de nummers 1 en 2 van poule C. Als België deze poule wint, speelt het op 8 november in de Lotto Arena de finale tegen Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium