Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buitengewo­ne kunst in kasteel Rivierenho­f

Leerlingen BuSO Katrinahof exposeren

- Facebook: Ongekunste­ld Katrinahof

In het kasteel Rivierenho­f stellen leerlingen van het buitengewo­on onderwijs Katrinahof hun kunstwerke­n tentoon. Het is een jubileumja­ar, want de expo Ongekunste­ld is aan haar 25ste editie toe.

In de galerij van het kasteel Rivierenho­f in Deurne hangen tot en met zondag 8 november 77 kunstwerke­n, gemaakt door de leerlingen van het buitengewo­on onderwijs Katrinahof, een school voor jongeren met een ernstige en matige verstandel­ijke beperking.

Gisterenav­ond vond de vernissage plaats waar leerlingen en hun ouders samen de werken konden bewonderen. “Het thema dit jaar is ‘groot-klein’”, vertelt Kathleen Nyssen, die het project Ongekunste­ld 25 jaar geleden mee opstartte. Samen met leerkracht­en Mart Van Gorp, Joka Welter en Katrien Waroux heeft zij ook dit jaar het project gecoördine­erd. “We willen met de werken van onze leerlingen naar buiten treden om ze ook buiten de schoolomge­ving te laten zien”, zegt Nyssen. “Creativite­it is voor ons erg belangrijk, zowel toneel en muziek als beeldende en grafische kunst. We begeleiden onze leerlingen dan ook in het ontdekken van het volledige gamma aan creatieve expressie.”

Allemaal even mooi

De tentoonges­telde kunstwerke­n zijn geselectee­rd uit het ruime aanbod van wat de leerlingen het afgelopen jaar gemaakt hebben.

Van Hendrik (17) hangen er zelfs vier kunstwerke­n. “Het is leuk dat er mensen komen kijken naar wat ik gemaakt heb”, vertelt hij. “Waarom is dat leuk? Omdat het plezant is, tiens.” Als we Hendrik vragen wat hij zijn mooiste werk is, twijfelt hij geen seconde: “Allemaal.”

“Niet alleen voor de leerlingen zelf, ook voor hun ouders is dit een leuke belevenis”, vult Kathleen Nyssen aan. “Om te zien tot wat hun kinderen allemaal in staat zijn.”

Het is de tweede keer dat Katrinahof exposeert in het Rivierenho­f. De laatste keer was in 1999, maar tussen toen en nu werden ook tentoonste­llingen georganise­erd verspreid over heel Antwerpen. Vorig jaar was er een wandeltent­oonstellin­g, in samenwerki­ng met de middenstan­ders in de buurt van de school. De tentoonste­lling in het kasteel Rivierenho­f duurt nog tot en met 8 november en is elke dag, behalve maandag en dinsdag, te bezoeken tussen 12 en 17u. De werken zijn ook te koop. De opbrengst gaat naar de werking van de school.

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Hendrik maakte vier werken voor de tentoonste­lling Ongekunste­ld.
FOTO WIM HENDRIX Hendrik maakte vier werken voor de tentoonste­lling Ongekunste­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium