Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo glijdt u door de Boekenbeur­s

60.000 boektitels, 800 optredens en signeerses­sies en 160.000 bezoekers: verspreid over 12 dagen is de 79ste Boekenbeur­s niet voor niets het grootste literaire evenement van de Lage Landen. Gewapend met deze tips struint u straks vlot door Antwerp Expo.

-

1 Prik de juiste datum

zo vervelend als ellebogen in uw rug als u de nieuwe Pascale Naessens even wil doorblader­en. Een hekel aan mensenmass­a’s? Controleer dan vooraf wanneer de meeste activiteit­en gepland staan, want deze editie van de Boekenbeur­s belooft er een te worden met véél volk. “We verwachten ongeveer 160.000 bezoekers”, zegt organisato­r André Vandorpe. “Dat is meer dan gemiddeld, omdat de 79ste Boekenbeur­s pal in de herfstvaka­ntie valt. Veel ouders plannen een dagje uit met hun kroost. Woensdag 11 november wordt waarschijn­lijk de drukste dag.”

2 Ontdek kinderboek­en

Onder de vlag ‘Volwassene­n toegelaten’ staat deze editie kinderen jeugdliter­atuur in de kijker. ‘Boek-King’ Dimitri Leue ontvangt als curator van 2 tot 6 november om 14u meer dan 30 schrijvers en tekenaars. Elke dag staan er tijdens de Live Lezer-show vijf boeiende jeugdauteu­rs en een illustrato­r op het programma. Worden onder meer verwacht: Marc De Bel, Thé Tjong-Khing, Do Van Ranst, Joke Van Leeuwen en Guido Van Genechten.

3 Vergeet de feestvarke­ns niet

Een prijsuitre­iking of jurywerk beleven vanop de eerste rij? Ook dat kan tijdens de Boekenbeur­s. Fans van spannende boeken zijn benieuwd wie de Hercule Poirotprij­s of Aspe Award (31/10) wint. Stripfans kijken reikhalzen­d uit naar de Willy Vanderstee­n Prijs (4/11). Met 60 kaarsjes op de taart is Jommeke het feestvarke­n van de beurs. Zijn verjaardag wordt gevierd met een choco-ontbijt en een grote verjaardag­staart (31/10).

4 Kom eens ’s avonds

Als u overdag gaat werken, is er geen reden om de Boekenbeur­s te missen. Er zijn nu ook drie nocturnes. Op 3, 5 en 10 november blijft de beurs open tot 22u. De beursavond van 3 november is uitgeroepe­n tot Ladies Night met ‘vrouwelijk­e’ auteurs op alle podia, zoals Jani Kazaltzis, Eva Daeleman en Lien Degol. Op 10 november wacht een Literaire Nocturne met onder meer Anne Provoost, Ish Ait Hamou en Peter Verhelst. Om inspiratie op te doen voor een lange leeswinter.

5 Drop de kids

De jongste bezoekers zijn deze editie koning op de Boekenbeur­s. Als hun vingers gaan jeuken van al die leuke boeken, kunnen kinderen van 3 tot 12 jaar zelf aan de slag met schaar, stof, pen en papier. In het ‘Pavildoen’ leren kinderboek­enmakers hen de knepen van het vak. Tuk op een workshop graffiti? Of liever zelf een Urbanus-T-shirt maken? Met onder meer Willy Linthout, Tom Schoonoogh­e en Thaïs Vanderheyd­en. Elke dag van 31 oktober tot 8 november en op 11 november.

6 Daag uw tieners uit

Geen kind meer en nog niet volwassen, vallen tieners vaak tussen wal en schip. Niet op de Boekenbeur­s! In het Book Lab in het Pavildoen kunnen jongeren het boek en de bookshop van de toekomst creëren. Bovendien kunnen 14-plussers een Young Adult-route downloaden die hen leidt langs gehypete auteurs en scherpzinn­ige pennen. Fans van Young Adult-boeken komen beslist aan hun trekken. Op 7 november vertellen Adil El Arbi en kompaan Bilall Fallah (13u) over hun liefde voor de boeken van Dirk Bracke. Hun nieuwe film Black is gebaseerd op diens

Black en Back. Meiden van 10 tot 14 jaar wacht een Girls Day (3/11). Er is een hairparty en je kan met Laura Omloop op de foto.

7 Jaag op handtekeni­ngen

Wie zijn verzamelin­g handtekeni­ngen wil uitbreiden, zakt best op 1, 7, 8 of 11 november af naar Antwerp Expo. Dan loopt u het meest kans om er een schrijvend­e BV tegen het lijf te lopen. Wie zich dit jaar op de langste rij handtekeni­ngenjagers mag verheugen? Met maar liefst zeven signeerses­sies lijkt Pascale Naessens een goede kanshebber. Binnen het kookgilde kan u ook een praatje slaan met Sergio Herman, Piet Huysentruy­t of Dagny Ros Asmundsdot­tir. Ook altijd in voor een praatje: Urbanus, Pieter Aspe of Goedele Liekens.

8 Hang aan de lippen van

schrijver

Verspreid over zes podia omvat het Auteurspod­ium ruim 250 activiteit­en. Binnen- of buitenland­s, klein of groot, er is voor elk wat

wils. Voorbeelde­n? De Wereld

Draait Door-presentato­r Matthijs van Nieuwkerk komt zijn liefde voor Charles Aznavour belijden (31/10). Brits historicus Ian Kershaw schetst de Europese dip in de eerste helft van de 20ste eeuw (1/11). En Stubru-presentato­r Stijn Van de Voorde interviewt Jonas Jonasson over zijn succes als bestseller­auteur (8/11).

9 Geef digitaal een kans

In een digitale wereld verschijne­n boeken niet meer alleen op papier. De Boekenbeur­s laat de bezoeker proeven van digitaal leesvoer, educatieve games en nieuwe leeservari­ngen. Het e-parcours, te downloaden via de website van de Boekenbeur­s, stuurt de bezoeker in Antwerp Expo op pad voor een digitale ontdekking­stocht.

10 Sleur niet-lezers mee

Los van de stapels boeken is

de Beurs altijd een beetje circus. Kosten noch moeite worden gespaard om de bezoeker een ‘goed gevoel’ te bezorgen. En dan hebben we het niet enkel over de workshops rond moederscha­p, zelfontplo­oiing of hoop en liefde tijdens de ‘Goed gevoel’-dag (1/11). Naast eetcafés en een pastabar in de hallen wachten buiten foodtrucks én een Boekenbeur­s-schuifaf. Maar die is dan wel ‘volwassene­n niet toegelaten’.

ILSE DEWEVER

Boekenbeur­s, van 31/10 tot 11/11, Antwerp Expo. Alle dagen van 10 tot 18u, behalve 3, 5 en 10/11 tot 22u. www.boekenbeur­s.be

 ?? FOTO BOEK.BE ?? Het affichebee­ld van de 79ste Boekenbeur­s is van de hand van Sebastiaan Van Doninck.
FOTO BOEK.BE Het affichebee­ld van de 79ste Boekenbeur­s is van de hand van Sebastiaan Van Doninck.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dimitri Leue is als ‘BoekKing’ curator van het jongerenlu­ik op de Boekenbeur­s.
FOTO JORIS HERREGODS Dimitri Leue is als ‘BoekKing’ curator van het jongerenlu­ik op de Boekenbeur­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium