Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Maan met gouden randje

Mechelse ‘beeldsmede­rij’ heropent in kapel met vergulde nieuwbouw

- MARIJN SILLIS Goudkoorts, van 31/10 tot 3/11, Minderbroe­dersgang 3, Mechelen. www.demaan.be

De Maan in Mechelen heeft een nieuwe thuisbasis ‘in een gouden kleedje’ en daar hoort een vierdaags theaterfes­tival bij: Goudkoorts. Maar ook elders in de regio rijpt boeiend jeugdtheat­er.

Figurenthe­ater De Maan, nu ‘beeldsmede­rij’, kreeg een prachtig onderkomen aan het Mechelse Cultuurple­in. De Heilige Geestkapel uit de dertiende eeuw werd de voorbije maanden nieuw leven ingeblazen, terwijl er aan de achterzijd­e een vergulde, kubusvormi­ge nieuwbouw geconstrue­erd werd. Zo vertolkt de historisch­moderne architectu­ur helemaal waar De Maan anno 2015 voor staat: een theaterhui­s met een halve eeuw aan ervaring en een niet te stillen honger naar de toekomst.

Met het festival Goudkoorts toont De Maan vanaf morgen de gerenoveer­de en uitgebreid­e thuisbasis aan het grote publiek. “We brengen nieuwe producties en oude successen. Maar ook producties van andere beeldende gezelschap­pen en van de jonge makers uit onze Jong Goud-werking”, vertelt artistiek leider Stef De Paepe.

“Daarnaast zijn er vier dagen lang doorlopend­e en losse activiteit­en, zoals een expositie over onze vijftigjar­ige geschieden­is, een sleep-in in Camping De Maneschijn, onze spacefuif en een gezellig slotfeest op dinsdag. Zondagavon­d hebben we een speciaal dubbelluik van twee voorstelli­ngen expliciet voor 14-plus- sers. Zo proberen we onze doelgroep wat op te rekken.”

UIT DE NICHE BREKEN

Het vierdaagse festival is naast een rendez-vous met de nieuwbouw – die onder meer een extra schouwburg, een cultuurcaf­é en een kleinere theaterrui­mte herbergt – ook een kennismaki­ng met de toekomstpl­annen van De Maan. Zo is het niet langer ‘het Mechelse figurenthe­ater’ maar wel ‘de Mechelse beeldsmede­rij’.

“In How to Make a Living (2/11 om 15 en 19u) verschijnt geen enkele pop, maar het is wel een erg beeldende voorstelli­ng, die appelleert aan het figurenthe­ater. We willen uit onze niche breken. Of dat de exit van de poppen betekent? (nadrukkeli­jk) Neen, neen. Maar we vragen ons wel elke voorstelli­ng af: moeten er noodzakeli­jk figuren bij zijn? We willen de amblijft bachtelijk­heid van de poppen confronter­en met de nieuwe media, en zo meer jongeren lokken.”

Het kinderlijk­e imago dat De Maan lang achtervolg­de wordt afgeschud. Al blijft het gezelschap wel voor jonge kinderen werken. Ondertusse­n flirt het theaterhui­s nadrukkeli­jker met de beeldende kunsten.

“Zeg gerust dat we de toegepaste beeldende kunsten naar het podium willen brengen. Maar niet de ‘Grote Kunst’ als drempelver­hoger, wel als kwaliteits­barometer. We moeten het verschil blijven maken met onze teksten, onze doortimmer­de dramaturgi­e. Die schakering­en maken ons avontuurli­jker, verrassend­er. Het publiek mag zich afvragen: wat zal het nu weer worden bij De Maan?”

Ondanks de prachtige domicilie De Maan ook rondreizen. Meer dan honderd voorstelli­ngen extra muros zijn voor het theater geen uitzonderi­ng. Tegelijker­tijd wil de beeldsmede­rij andere gezelschap­pen naar binnen trekken. En dus ook meer jonge makers, die in de gulden blok de kans krijgen om te experiment­eren. “Deze generatie jongeren is volledig beïnvloed door films en videogames. Alles draait voor hen rond beeld. Jonge gasten die toch nog met de figuren bezig zijn, willen we extra métier bijbrengen.”

Vandaag opent het theaterfes­tival in beperkte kring. Vanaf morgen breekt Goudkoorts helemaal open. De volledige planning vindt u op de website van De Maan.

 ?? FOTO IMPORT.EXPORT ARCHITECTU­RE ??
FOTO IMPORT.EXPORT ARCHITECTU­RE
 ?? FOTO DIEGO FRANSSENS ??
FOTO DIEGO FRANSSENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium