Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat we dit zo lang zouden volhouden!”

Miek & Roel vieren halve eeuw carrière met gasten in De Roma

- GUNTER JACOBS 03.600.16.60, www.miekenroel.be, www.deroma.be

Miek & Roel staan vijftig jaar op de planken. Dat vieren ze zondag met een uniek jubileumco­ncert in De Roma met Roland Van Campenhout, Jonas Winterland, Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix als speciale gasten.

Zij is haar hele loopbaan lerares Lichamelij­ke Opvoeding geweest, hij een gewaardeer­d filmcritic­us. Samen delen Monique Holvoet (71) en Roel Van Bambost (72) welgeteld een halve eeuw het podium als Miek & Roel. Dat Gents duo heeft de late sixties en prille seventies gekleurd met kleinkunst­klassieker­s als Jan met de Pet, Het Verdronken Land van Saeftinge en Jij en ik. Hun vijftigjar­ige jubileum vieren Miek & Roel zondag met een bijzonder namiddagco­ncert in De Roma.

Roel Van Bambost: In Antwerpen is onze carrière zowat begonnen. In 1965 hebben we deelgenome­n aan Ontdek de ster in de Koningin Elisabethz­aal. De rechtstree­kse uitzending daarvan was ons debuut op televisie. Ooit hebben we in Antwerpen ook nog met Ferre Grignard opgetreden.

Waarom beperken jullie vijftig jaar Miek & Roel tot een eenmalig concert?

Omdat het moeilijk is om zo’n concert met gasten samen te stellen. Met Roland hebben we onze eerste plaat gemaakt. Bij Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix, die we kennen van The Broken Circle Bluegrass Band en Laïs, zijn wij vorig jaar in Leuven te gast geweest. Hun muziek ligt mij wel. Jonas Winterland, een onvervalst­e singer-songwriter in het luisterlie­d, bewonder ik al vanaf zijn eerste cd. In hem herken ik een beetje van ons vroeger werk. Met hem hebben we er iemand van de jonge generatie bij.

Welk gevoel overheerst bij een terugblik op een halve eeuw carrière?

Ongeloof. In 1965 dachten we geen van beiden dat we dit zo lang zouden volhouden. In interviews zei Miek toen dat ze nooit een zingende oma wou zijn. En kijk, ze zingt nog steeds, ook al zijn we ondertusse­n grootouder­s met vier kleinkinde­ren. Onze carrière heeft

hoogtes en laagtes gekend, maar we zijn wel altijd blijven optreden. Na onze eerste plaat traden we bijna iedere dag op. Kleinkunst was toen in. In het Sportpalei­s hebben we op de voorloper van Nekka, met Donovan en Herman van Veen als hoofdacts, nog voor 15.000 mensen gespeeld. Best overweldig­end.

Aanvankeli­jk zongen jullie Engelstali­ge covers. Wat heeft de keuze voor het Nederlands

bepaald?

Op een folkfestiv­al in Deurne hebben we in 1966 voor het eerst een nummer in het Nederlands gebracht:

Zwartbergb­lues, een actueel lied over twee mijnwerker­s

die tijdens een protestbet­oging door de rijkswacht waren neergescho­ten. In een krant schreef Johan Anthierens toen dat hij dat moedig vond. Er waren wel voorlopers, zoals Kor Van

der Gooten, Miel Cools en Hugo Raspoet. Die werden vooral door het Franse chanson beïnvloed, terwijl wij meer naar Amerikaans­e folk luisterden. Twee studenten, Miel Appelmans en Miel Swillens, zijn voor ons teksten beginnen schrijven. Zelf was ik een beetje geïntimide­erd door

Lennaert Nijgh, die teksten voor Boudewijn de Groot schreef. Toen ik voelde dat die teksten zingbaar waren, raakte ik overtuigd om ook voor het Nederlands te kiezen.

Jullie brengen geëngageer­de liedjes over sociale mistoestan­den. Is er in 2015 nog plaats voor die kritische noot?

Ik vind van wel. Ik merk dat de jongere mensen die onze platen voor het eerst horen of die naar onze optredens komen, zich aangesprok­en voelen. Ook nu zijn er nog veel thema’s die aan bod zouden kunnen komen. Kriebelen doet het zeker nog, maar wij zijn niet zo succesrijk als Boudewijn de Groot. Platen moet je tegenwoord­ig zelf financiere­n. Dat houdt ons wat tegen. Toen we 45 jaar bezig waren, hebben we nog een single uitgebrach­t die weinig respons heeft gekregen. Daar raak ik wel een beetje door ontgoochel­d. Maar tijdens onze concerten brengen we al een poosje wat nieuwe nummers.

 ?? FOTO GERT
COOLS; JAN
VAN DER
PERRE, GUY
KOKKEN EN
DIEGO
FRANSSENS ?? Miek & Roel nodigen deze gasten uit op 1 november.
FOTO GERT COOLS; JAN VAN DER PERRE, GUY KOKKEN EN DIEGO FRANSSENS Miek & Roel nodigen deze gasten uit op 1 november.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium