Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

- (blg)

GROOTBRITT­ANNIË/POLITIE EIST LAPTOP JOURNALIST OP: Een journalist die voor een toonaangev­end nieuwsprog­ramma van de Britse televisie werkt, heeft zijn laptop aan de politie moeten afgeven op basis van antiterror­ismewetten. Een woordvoers­ter van de BBC bevestigde dat de politie geïnteress­eerd was in communicat­ie tussen Secunder Kermani, die voor het programma Newsnight werkt, en een man die zei dat hij lid was van Islamitisc­he Staat. Kermani interviewd­e strijders van terreurgro­epen als IS die in GrootBritt­annië geboren zijn.

AUSTRALIË/KANGOEROED­ETECTIE OP VOLVO: Volvo Cars is bezig met de ontwikkeli­ng van een nieuwe technologi­e voor auto’s om aanrijding­en met kangoeroes te vermijden. Jaarlijks vinden op Australisc­he wegen 20.000 ongevallen plaats met kangoeroes. De kosten voor de verzekerin­gen lopen daarbij op tot 75 miljoen Australisc­he dollar (48,5 miljoen euro). De autoconstr­ucteur bedenkt een nieuw systeem dat gebruikmaa­kt van radaren cameratech­nologie om kangoeroes te detecteren en de auto automatisc­h te laten remmen als er een ongeval dreigt.

CHINA/GROOTSTE DEELTJESVE­RSNELLER: China wil tussen 2020 en 2025 beginnen met de bouw van de grootste deeltjesve­rsneller ter wereld. De installati­e moet wetenschap­pers meer leren over de werking van het universum. Het zou gaan om een installati­e die minstens twee keer zo groot is als de huidige deeltjesve­rsneller van het Europees Centrum voor Kernonderz­oek (CERN), de LHC, aan de FransZwits­erse grens. Die machine leidde in 2012 nog tot de bevestigin­g van het bestaan van het Higgsboson­deeltje, het ontbrekend­e puzzelstuk in de natuur.

INDONESIË/GOOGLEINTE­RNETBALLON­NEN: Indonesië zal in januari internetba­llonnen van technologi­ebedrijf Google lanceren om internetto­egang te brengen naar geïsoleerd­e delen van het land. De holding Alphabet boven Google werkt samen met de drie belangrijk­ste telecombed­rijven in Indonesië voor een test van twee jaar met de ballonnen die internet verdelen. De ballonnen zullen gebieden bedienen die niet verbonden zijn met het internet, vooral in oostelijk Indonesië.

IRAN/EERSTE AMBASSADRI­CE: Iran heeft voor het eerst sinds de islamitisc­he revolutie van 1979 een vrouw benoemd tot ambassadri­ce van het land. Marsieh Afcham is voorgestel­d als ambassadri­ce in Maleisië. De 53jarige Afcham was sinds augustus 2013 woordvoers­ter van Buitenland­se Zaken in Iran en was daarvoor al 33 jaar actief in het ministerie voor Buitenland­se Zaken. President Hassan Rohani zegt dat ze de achtergron­d heeft voor een begrip van de hedendaags­e wereld. Zo spreekt ze vloeiend Frans en Engels.

NEDERLAND/EXCUSES VOOR PLAGIAAT: Een stagiair van de Nederlands­e Volkskrant heeft plagiaat gepleegd. Hoofdredac­teur Philippe Remarque biedt daar zijn excuses voor aan. De stagiair nam zonder bronvermel­ding alinea’s over en bracht uitspraken die geïntervie­wden hadden gedaan tegen andere media, alsof ze tegen hem waren gedaan. De verslaggev­er in opleiding heeft ook een heel vraaggespr­ek met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerder­s van de massamoord in Srebrenica, bij elkaar geknipt en geplakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium