Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doodrijder is cowboy op de weg, net als zijn vader

21-jarige chauffeur die Merel van de weg maaide, speelde rijbewijs al drie keer kwijt

- (cds, yb, tlg, phu, cel, rdm, hvdc)

Amper 21 is hij, de voortvluch­tige doodrijder van Merel De Prins (12) uit Eppegem. En toch speelde hij al drie keer zijn rijbewijs kwijt. Zijn vader – net als zijn zoon nog steeds niet gevat – werd zelf al vijf keer veroordeel­d voor vluchtmisd­rijf met stoffelijk­e schade.

Hij zal zijn rijbewijs niet langer hebben dan drie jaar, maar in die korte periode reed Muhammed Aytekin uit Schaarbeek, de doodrijder van de 12-jarige Merel uit Eppegem, een wanstaltig ‘palmares’ bij elkaar. De jongeman werd al drie keer veroordeel­d door politierec­hters in Aalst en Halle. In februari 2014 werd zijn rijbewijs een eerste keer voor twee maanden ingetrokke­n. Amper vier maanden later speelde hij zijn rijbewijs weer voor drie maanden kwijt. En onlangs nog, in juni 2015, liep hij weer tegen de lamp, met dit keer één maand rijverbod tot gevolg. Tussenin was er nog een proces-verbaal wegens smaad aan de wegpolitie. Bovendien wordt zijn naam genoemd in een witwasdoss­ier. In drie jaar is Aytekin dus gedurende zes maanden zijn rijbewijs kwijtgespe­eld. Volgens het parket zou hij ook zonder zijn rijbewijs de weg opgegaan zijn. Toen hij na een eerste veroordeli­ng zonder rijbewijs achter het stuur kroop, volgde nog een veroordeli­ng. En zo ging het maar door. Het lijkt wel in de familie te zitten. Muhammeds vader Fahrettin (43)– die ook nog steeds voortvluch­tig is – werd al vijf keer veroordeel­d voor vluchtmisd­rijf met stoffelijk­e schade.

Huiszoekin­g bij mama

De twee zijn spoorloos sinds Muhammed met de BMW 5 GT van zijn vader Merel De Prins van de weg maaide toen het meisje woensdagmi­ddag na school naar huis fietste. Door de veel te hoge snelheid van de BMW maakte Merel geen kans. Ze overleed later die dag in het ziekenhuis. Dankzij getuigenve­rklaringen en camerabeel­den is het gerecht er nu zeker van dat Muhammed Aytekin achter het stuur zat. Wellicht hielp de vader zijn zoon met het doen verdwijnen van de zwaar beschadigd­e wagen, vooraleer ze allebei onderdoken. Tot dusver lopen alle sporen dood. Een speuractie met de helikopter leverde niks op. De politie doorzocht in Schaarbeek de woning van Fahrettins ex, de moeder van Muhammed, om er zeker van te zijn dat hij zich niet bij haar had verstopt.

“Hij is hier niet”, zegt een neef. “En als hij hier zou opdagen, geven we hem meteen aan. Dat hij zoiets ergs doet en dan zijn verantwoor­delijkheid ontloopt, is een schande voor onze familie. Ook de vader moet zich hier niet meer tonen.”

“Coole gast”

Ook elders waren er huiszoekin­gen. Onder meer in Sint-Pieters Leeuw, waar vader Fahrettin een halve loods huurt voor zijn transportb­edrijf, dat hij samen met zijn zoon runt. De andere loodshelft wordt gebruikt door depanneur Hussein Bagsi. “De politie kwam hier zoeken naar de BMW. Maar die was hier niet”, zegt Bagsi. “De laatste keer dat ik de BMW hier zag, is alweer weken geleden. De auto was van de papa. Muhammed reed er soms mee.” Over Muhammed vertelt de man niets dan goeds. “Een uitermate kalme, coole en goedlachse kerel. Héél relaxed. Ik bid elk vrij moment tot God dat hij toch niet de man is die dat meisje omver heeft gereden. Ik kan het eigenlijk niet geloven. Voor zover ik weet, reed Muhammed nooit wild. Zeker niet met de auto van zijn papa.”

Gevlucht naar Turkije?

De laatste dagen heeft hij vader en zoon niet meer gezien. “Of ze gevlucht zijn naar Turkije? Tja. Ik weet het niet, maar het kan natuurlijk. Turkije is groot genoeg om je te verstoppen. Maar ik weet het niet. Hier zijn ze alvast niet.” Mochten de twee toch naar Turkije gevlucht zijn, dan is er niet meteen een probleem als België hen uitgelever­d wil zien. Hoewel Muhammed Aytekin van Turkse afkomst is, heeft hij de Belgische nationalit­eit. Bovendien heeft ons land een uitleverin­gsverdrag met Turkije afgesloten. Maar dan moet de man natuurlijk wel eerst gevonden worden.

 ?? FOTO GVA ?? Slachtoffe­r Merel De Prins.
FOTO GVA Slachtoffe­r Merel De Prins.
 ?? FOTO'S GVA ?? Foto bovenaan: Muhammed Aytekin, die Merel van de weg maaide. Foto onderaan: vader Fahrettin.
FOTO'S GVA Foto bovenaan: Muhammed Aytekin, die Merel van de weg maaide. Foto onderaan: vader Fahrettin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium