Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De laatste gok van Erdogan

Turkse president rekent erop dat zijn partij na nieuwe verkiezing­en weer alleen kan regeren

-

ondag zijn er verkiezing­en in Turkije. Alweer. In juni verloor de regerende AKP haar alleenheer­schappij, maar president Erdogan stuurde zijn land liever naar nieuwe verkiezing­en dan dat hij zijn partij in een coalitie loodste. Het is de laatste grote gok van de Turkse president. Of de AKP mag opnieuw alleen regeren en Erdogan kan blijven dromen van de opperste macht. Of zijn partij verliest en hij moet vanuit een gouden kooi toezien hoe de AKP uiteenvalt en zijn land afglijdt in nog grotere chaos.

Toen hij nog eerste minister was, liet Recep Tayyip Erdogan in Ankara een geweldig groot paleis bouwen: het grootste ter wereld, vijftig keer het Witte Huis, volgestouw­d met goud en marmer. Het moest de nieuwe ambtswonin­g van de premier worden. Toen hij switchte van job en president werd, besloot hij dat het kolossale pand toch beter geschikt was als presidenti­eel paleis. Maar dan moest zijn macht wel matchen met de grandeur van zijn nieuwe woonst. Hij wilde zijn veelal ceremoniël­e functie ruilen voor een presidenti­eel regime waarin hij parlement en bureaucrat­ie zou kunnen omzeilen en oppermacht­ig worden. De verkiezing­en van 12 juni beslisten er anders over. De AKP verloor de absolute meerderhei­d, laat staan dat de partij de tweederdem­eerderheid kreeg om de grondwet te wijzigen. Maar in plaats van de keizerlijk­e ambities van de grote baas te lossen en alles op alles te zetten voor een coalitiere­gering, stuurde de AKP aan op nieuwe verkiezing­en, zodat Erdogan het nog eens kon proberen. Maar volgens de peilingen wordt zondag een heruitgave van juni: geen absolute meerderhei­d. “Erdogan mag blijven dromen, een tweederdem­eerderheid zit er echt niet in”, zegt Turkije-kenner Dries Lesage van de UGent. “Maar geloof ook de peilingen niet. Alles is mogelijk. Als de kiezers na alle chaos van de afgelopen maanden voor stabilitei­t kiezen en de AKP wint, dan houdt Erdogan alle touwtjes in handen. Hij blijft de absolute baas binnen zijn partij en heeft de macht om premier Davutoglu te vervangen als die niet meer rendeert. Moet de AKP samen met andere partijen regeren, of komt ze niet aan zet, dan heeft de president een groot probleem.” Dat probleem kan volgens Lily Sprangers, directeur van het Nederlands­e Turkije Instituut, nog groter worden als er na zondag geen werkbare regering kan worden gevormd. Bijvoorbee­ld wanneer de AKP opnieuw dwars gaat liggen en geen coalitie wil vormen. “Dan staat het voortbesta­an van de AKP op de helling”, zegt ze. “Er is onmin in de partij. Ik zie het gebeuren dat een groep parlements­leden zich afscheurt, een nieuwe partij opricht en zelf gaat onderhande­len over een coalitie. Anders wordt het land onbestuurb­aar en blijft de instabilit­eit duren, met als resultaat dat buitenland­se investeerd­ers Turkije niet meer aantrekkel­ijk zullen vinden en de economie nog meer in het

Ahmet Davutoglu (AKP) Davutoglu is de man die premier van Turkije en partijleid­er van de AKP werd toen Erdogan president werd. Hij is ook nu de topkandida­at voor de conservati­efislamiti­sche Partij voor Rechtvaard­igheid en Ontwikkeli­ng.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium