Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cultuur Zes miljoen euro voor

-

Bijna 6 miljoen euro trekt Philip Heylen uit om het Rubenshuis nog meer uitstralin­g te geven dan het nu al heeft. In 2020 moet het hele project klaar zijn. “We willen het comfort voor de museumbezo­ekers verbeteren. Nu moeten die mensen naar het toilet in een aanpalend café. Dat is verre van ideaal. En er komt ook een flexibele ruimte, waar we wisselende tentoonste­llingen kunnen laten zien”, zegt Philip Heylen. De aanpassing­en hebben flink wat voeten in de aarde. Op het Hopland, zeg maar de achterkant van het Rubenshuis, komt er een nieuwe ingang. Daar zullen behalve sanitair ook een museumwink­el en de balie komen. Aan die kant is nu nog een blinde muur. Door daar de ingang te maken, wordt het museum toegankeli­jker, zonder dat daarbij geraakt wordt aan het beschermde monument dat het Rubenshuis is. “Op die manier kunnen we de bezoekers op een hedendaags­e manier laten kennismake­n met het Rubenshuis. Samen met de moderniser­ing willen we ook een Rubens Experience openen. Zo krijgen mensen de kans om multimedia­al kennis te maken met onze bekendste schilder. Het is ook een goede manier om mensen de stad in te sturen naar plekken die met Rubens te maken hebben”, vervolgt de schepen. De plannen voor het Rubenshuis bieden ook perspectie­ven voor de Wapper als stadsplein. Nu is de Wapper niet veel meer dan een rommelige verbinding tussen de Meir en het Theaterple­in. Maar dat gaat veranderen.

Philip Heylen wil het Antwerps districtsh­uis betrekken bij museum Mayer Van den Bergh. Het districtsh­uis staat, net zoals het museum, in de Lange Gasthuisst­raat en heeft ook een ingang in de Arenbergst­raat. “Het districtsh­uis verhuist naar de Harmonie aan de Mechelsest­eenweg. Daardoor komt het huidige gebouw leeg te staan. We hopen in 2020 het oude districtsh­uis aan te passen voor museale doeleinden”, zegt Philip Heylen. Die hele operatie zal 2,25 miljoen euro kosten. Tegelijker­tijd verwacht de schepen dat de inpassing van het districtsh­uis in het museum ook voor de buurt een opsteker zal zijn. “De Arenbergst­raat kan een volwaardig­e verbinding worden tussen de Leopold en de Lange Gasthuisst­raat, door er winkels aan te trekken. Delen van het districtsh­uis kunnen ook ontwikkeld worden en omgevormd worden tot bijvoorbee­ld moderne kantoren”, zegt de schepen.

PHILIP HEYLEN De twee betonnen constructi­es, overlevend­en van de jaren zeventig van de vorige eeuw, verdwijnen. “Wat er in de plaats moet komen is een echt stadsplein met veel groen. Een plek waar mensen meer dan nu het geval is, willen vertoeven”, aldus de schepen. “Ook het glazen paviljoen van Sté- phane Beel, dat dienst doet als ticketbali­e voor het Rubenshuis, verdwijnt van het plein. Het paviljoen krijgt een nieuwe bestemming als tentoonste­llingsruim­te in het openluchtm­useum Middelheim”, gaat Philip Heylen verder. Nog in het museum Middelheim wordt een hangar, die momenteel gedeelteli­jk dienst doet als stelplaats voor de groendiens­t, tot depot omgevormd. Dat gebouw moet voldoende ruimte bieden voor grotere stukken uit de collectie en archiefmat­eriaal. Philip Heylen onderhande­lt onder meer over de opname van het archief van kunstenaar Jef Geys. Dat zou dan een plek krijgen in de voormalige hangar.

PATRICK VAN DE PERRE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium