Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een invloedrij­k ontwerper

-

Het lag in de lijn der verwachtin­gen dat de oudste zoon van steenhouwe­r Cornelis I Floris de Vriendt in diens voetsporen zou treden. Cornelis II besliste er anders over. Hij werd een van de meest veelzijdig­e en invloedrij­kste Antwerpse kunstenaar­s van de 16de eeuw en mat zichzelf het kunstenaar­simago aan zoals dat in de Italiaanse renaissanc­e werd gepropagee­rd. Het ontwerp, het idee, is belangrijk­er dan de uitvoering. De weg naar het atelier waar een kunstenaar samenwerkt met anderen, lag open.

Cornelis II Floris is vandaag in de eerste plaats bekend als architect. Hij coördineer­de onder meer de werken aan het stadhuis en het (verdwenen) Hanze- of Oostershui­s, waar nu het MAS staat. In officiële documenten noemde hij zichzelf meestal beeldhouwe­r. De 18 meter hoge sacraments­toren in de Sint-Leonardusk­erk van Zoutleeuw en het grafmonume­nt voor Jan van Merode en Anna van Gistel in de Sint-Dimfnakerk van Geel bewijzen dat hij een talentvol sculpteur was.

Maar zijn belangrijk­ste artistieke verwezenli­jking waren zijn ornamenten­ontwerpen die, via modelboeke­n die in Antwerpen werden uitgegeven, de bouwkunst en toegepaste kunsten in NoordwestE­uropa beïnvloedd­en. Cornelis II Floris vermengde de Italiaanse groteskens­tijl, decoratiev­e motieven met menselijke, dierlijke en florale elementen, met het band- en rolwerk dat typisch was voor de Zuidelijke Nederlande­n. De Florisstij­l zou nagevolgd worden in de Nederlande­n, Frankrijk, Duitsland en de Scandinavi­sche landen.

Cornelis II Floris stierf op 20 oktober 1575 en werd in de kathedraal begraven. De zware beschadigi­ng van zijn stadhuis tijdens de Spaanse Furie in 1576 bleef hem gespaard.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium