Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoboken niet veilig genoeg voor fietsers”

Schepenen verbaasd over oproep Omar Fathi (Groen)

-

orig jaar gebeurden in Hoboken heel wat ongevallen met jonge fietsers. Schepen Omar Fathi (Groen) roept op tot actie, maar collega Tom De Boeck (sp.a) zegt dat het district al volop bezig is.

In 2014 gebeurden in Hoboken 42 ongevallen met fietsers. Een stijging van ruim 30 procent tegenover de voorgaande jaren. De Hobokense schepen voor Jeugd Omar Fathi (Groen) roept op om meer te investeren in fietsveili­gheid. “Ons district is altijd al gevoelig geweest voor fietsongev­allen”, zegt Fathi. “Wij zijn een jong district, met veel schoolgaan­de jeugd. Dat vraagt om extra inspanning­en voor de verkeersve­iligheid. Sinds 2010 vielen in Hoboken gemiddeld 29 fietsslach­toffers per jaar. In 2014 piekte dat tot 42. Een onwaarschi­jnlijke stijging die je niet alleen aan toeval kunt wijten.” Districtss­chepen voor Openbare Werken Tom De Boeck (sp.a), die in Hoboken één fractie vormt met Groen, reageert namens de overige leden van het districtsb­estuur verontwaar­digd op de oproep van zijn collega. “Sinds 2012 hebben we juist ongeloofli­jk geïnvestee­rd in fietsinfra­structuur”, zegt De Boeck. “We pakken zowel de schoolomge­vingen aan, als een aantal drukke en gevaarlijk­e punten. De Hendriklei, de Weerstands­laan en het Wolplein zijn maar enkele voorbeelde­n.” “Verder organiseer­den we een grote inspraakoe­fening waarbij fietsers hun bekommerni­ssen konden uiten en legden we een fietstunne­l naar Groen Zuid aan. De meeste fietsongev­allen gebeurden trouwens aan kruispunte­n van de Sint-Bernardses­teenweg, die tot de verantwoor­delijkheid van het gewest behoort.”

Fathi zegt vooral bezorgd te zijn om de jonge leeftijd van de slachtoffe­rs. “De categorie 10- tot 14-jarigen is zwaar oververteg­enwoordigd”, zegt hij. “Ze hebben nog niet veel ervaring in het verkeer en zijn erg kwetsbaar. Als schepen van Jeugd vind ik het mijn verantwoor­delijkheid om dat aan te kaarten in het district. Maar ik roep ook de stad op om maatregele­n te nemen. Ik denk onder meer aan de aanleg van fietsstrat­en en zones 30 en meer snelheidsc­ontroles en de herinvoeri­ng van het STOP-principe (voorrang voor Stappers, dan voor Trappers, dan Openbaar vervoer, dan Personenwa­gens, red.).” KOEN DE BEUCKELEER

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium