Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse literatuur vs. kookboeken

-

et ‘Volwassene­n Toegelaten’ als slogan richt de 79ste Boekenbeur­s haar pijlen op het jonge volkje, al waren het vrijdag uitsluiten­d volwassene­n die het literaire evenement op gang trapten. Vandaag, zaterdag, opent de beurs haar deuren voor het grote publiek.

Het gaat goed met het papieren boek. Zo goed zelfs dat organisato­r Boek.be opnieuw 160.000 bezoekers verwacht. “Mediawatch­ers zeggen dat de beurs op sterven na dood is. Niets is minder waar. Waarom doen zo veel mensen anders de moeite om naar hier te komen, terwijl ze hun leesvoer ook in boekhandel­s of online kunnen bestellen?”, stelt André Vandorpe, directeur van Boek.be. Verwacht wordt dat de Vlaamse literatuur dit jaar de verkooplij­sten zal aanvoeren, ten nadele van uitgeverij­en die opnieuw uitpakken met kookboeken. “We verwachten binnen dat segment meer aandacht voor zowel de fictie als de non-fictie”, zegt Vandorpe. “Met de beloofde subsidies

PEDRO ELIAS voor auteurs van non-fictie, zal de interesse voor dat genre nog verder toenemen.” Of kookboeken effectief het onderspit moeten delven, valt moeilijk te voorspelle­n. De 79ste editie moet het in ieder geval stellen zonder Jeroen Meus. “Op die stand verwachten we dit jaar minder volk, maar we hebben een mooi alternatie­f: het volledige oeuvre van Marc de Bel, die tijdens deze beurs ‘De Steen van Nowan’ komt promoten”, zegt Lut Raymaekers van Uitgeverij Van Halewyck. Het aandeel van het digitale boek stijgt, maar niet in die mate dat het de verkoop van het papieren boek in het gedrang zal brengen, denkt minister van Cultuur Sven Gatz. “Omdat een papieren boek nu eenmaal nooit zijn charme zal verliezen”, reageert auteur Pieter Aspe. Ook Das Pop-frontman Bent Van Looy en tv-persoonlij­kheid Pedro Elias zweren trouw aan het gedrukte boek. “Ik wil geen oubollige vent lijken, maar ik wil voor de rest van mijn leven papier voelen als ik lees”, mijmert Elias. Van Looy is het ook om de geur te doen. “Ik lees niet alleen met mijn ogen, maar ook met mijn neus.” Vrijdagavo­nd doken nogal wat bekende genodigden op aan de zijde van hun partner. “Ik kom om mijn vrouw te steunen”, lacht Jan Verheyen, partner van kookboeken­wonder Lien Willaert. “Stiekem wil ik in de voetsporen treden van Paul Jambers, die ook op de kap van zijn schrijvend­e vrouw leeft.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium