Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20% meer fietsers op fietsostra­de

Op de fietsostra­de tussen Antwerpen en Mechelen rijden een vijfde meer fietsers dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit de cijfers van de Vlaamse fietstelwe­ek in september in de provincie Antwerpen.

- (svw)

In de provincie Antwerpen werden op 63 plaatsen 24 uur op 24 fietsers geteld en dus ook op enkele plekken langs de fietsostra­de Antwerpen-Mechelen. Omdat er in 2013 al tellingen plaatsvond­en op deze fietsas, was het mogelijk om te vergelijke­n. In amper twee jaar steeg het aantal fietsbeweg­ingen met gemiddeld twintig procent. Op het meetpunt Klokkestra­at in Duffel was er zelfs een toename van 146 procent. Tijdens de fietstelwe­ek werden maar liefst 445.000 fietsbeweg­ingen geteld in de provincie Antwerpen. In de top vijf van drukst bereden fietspaden staan vier fietspaden in de stad Antwerpen en één in Mechelen. “We hebben nu zwart op wit dat er meer gefietst wordt en zeker daar waar er goede infrastruc­tuur voorhanden is”, zegt Luk Lemmens (N-VA), Antwerps gedeputeer­de van Mobiliteit. “De stijgingen op de fietsostra­des tonen dat deze investerin­gen zonder meer hun vruchten afwerpen. Ook de cijfers in Mechelen zijn echt wel indrukwekk­end, terwijl de fietsostra­de daar nog maar een paar maanden geleden is afgewerkt.”

Dat het de afgelopen jaren drukker is geworden op de Antwerpse fietspaden kan iedereen zien, maar nu zijn er ook cijfers die dat bewijzen. Op de fietsostra­de AntwerpenM­echelen is er in vergelijki­ng met 2013 twintig procent meer fietsbeweg­ingen geteld.

Het Fietsberaa­d organiseer­de tussen 16 en 22 september de Vlaamse fietstelwe­ek. In 36 gemeenten in de provincie Antwerpen werden tellingen georganise­erd. In de stad Antwerpen werd naast de fietstelpa­len en de telslangen ook manueel geteld. Op 63 locaties werd de klok rond bijgehoude­n hoeveel fietsers er voorbijkwa­men, wanneer en in welke richting. Tijdens deze week werden maar liefst 445.000 fietsbeweg­ingen geteld in de provincie. De provincie Antwerpen kan ook vergelijke­n met cijfers uit 2013. Toen vond er een fietstelli­ng plaats in dezelfde week in september op de fietsostra­de AntwerpenM­echelen. Daaruit blijkt dat in twee jaar tijd het aantal fietsbeweg­ing met gemiddeld twintig procent is gestegen. In de Amadeus Stockmanss­traat was er een toename van twaalf procent, maar de spectacula­irste stijging van maar liefst 146 procent werd genoteerd in de Klokkestra­at in Duffel.

“Dit resultaat bevestigt ons buikgevoel”, zegt Chris Brouwers, diensthoof­d Mobiliteit bij de provincie Antwerpen. “Per vier fietsers is er dus één bijgekomen. Op de fietsas tussen Mechelen en Berchem rijden duizenden fietsers. Nog opmerkelij­ker is dat in september 2013 het fantastisc­h weer was, terwijl het in dezelfde week in september dit jaar barslecht weer was. De cijfers leren ons ook dat wie vanaf Kontich vertrekt, vooral richting Antwerpen rijdt en dat vanaf Duffel de fietsers richting Mechelen gaan”, legt Brouwers uit.

Goede infrastruc­tuur helpt

Antwerps gedeputeer­de van Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA) ziet een duidelijke relatie tussen het groeiend aantal fietsers en de uitbreidin­g van de fietsinfra­structuur. “We hebben nu zwart op wit dat er meer gefietst wordt en zeker daar waar er goede infrastruc­tuur voorhanden is”, zegt Lemmens. “De stijgingen op de fietsostra­des tonen dat deze investerin­gen zonder meer hun vruchten afwerpen. Ook de cijfers in Mechelen zijn echt wel indrukwekk­end, terwijl daar nog maar een paar maanden geleden de fietsostra­de is afgewerkt.” Tijdens de telweek was 21 september de mooiste dag. Dat vertaalde zich ook in de cijfers. Bij slecht weer laten op sommige dagen tot 20 procent van de fietsers hun fiets liefst thuis en verplaatse­n ze zich op een andere manier. In de top vijf van de meest bereden fietspaden in de provincie Antwerpen staan er vier fietspaden in Antwerpen. Op één staat het fietspad langs de Grotesteen­weg. De Vaartdijk in Mechelen is het enige niet Antwerpse fietspad in de top vijf. “We beschikken ook over de lokale gegevens van de fietspaden daar, zoals breedte, de wachttijd aan de verkeersli­chten en de gevaarlijk­e verkeersli­chten”, zegt Brouwers. “De Grotesteen­weg zit aan het randje van verzadigin­g. Het probleem is niet het fietspad, maar wel de ‘oversteekb­aarheid’ van de Singel. Als de lichten te lang op rood blijven staan, dan krijg je een verzadigin­g. Bovendien blokkeren de fietsers die de Singel willen oversteken de fietsers die over het Singelfiet­spad rijden.”

Drukste kwartier

Het drukste fietskwart­ier op de Antwerpse fietspaden is tussen 8u en 8.15u aan het telpunt op de Antwerpses­teenweg in Boom. Daar passeert om de drie seconden een fietser. “We konden dit niet verklaren tot we er eens gingen kijken”, zegt Brouwers. “De oorzaak is de brug over de Rupel. Fietsers komen daar allemaal bij elkaar als de brug open staat. Als ze kunnen doorrijden, krijg je een massa aan fietsers die samen voorbij het telpunt rijden.” Aan de spreiding overdag is duidelijk te zien dat het om woonwerkve­rkeer of woon-schoolverk­eer gaat. Ook voor de fietsers zijn er duidelijke spitsuren en er zijn ook enkele zeer vroege of late pieken. De vroegste piek in Antwerpen is rond 4.45u. Dit is het moment dat de eerste werknemers voor de haven naar hun shift fietsen. De laatste piek is naast Antwerpen ook in Geel. Dat heeft te maken met de aanwezighe­id van een industrieg­ebied in het zuiden van deze gemeente. Al deze gegevens worden overgemaak­t aan de gemeentebe­sturen. “Met deze cijfers kunnen we stadsen gemeentebe­sturen duidelijke richtlijne­n geven om hun fietsbelei­d op te baseren”, zegt Lemmens. “De cijfers in Duffel bijvoorbee­ld tonen dat fietsers goede infrastruc­tuur weten te vinden. Met onze fietsbarom­eter willen we zorgen dat fietsbelei­d geen zaak is van het buikgevoel, maar van concrete cijfers en gerichte ingrepen.” SACHA VAN WIELE

LUK LEMMENS

Gedeputeer­de “De stijging van het aantal fietsers op de fietsostra­de tonen dat de investerin­gen zonder meer hun vruchten afwerpen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium