Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jani Kazaltzis

“Ik voel me beter in mijn vel dan ooit”

- JO SMEETS

Dat verse seizoen van Zo Man Zo Vrouw is er alweer helemaal doorgedraa­id, maar hier is Jani Kazaltzis al met iets nieuws: zijn stijltips zijn nu ook verkrijgba­ar in boekvorm.

In De 10 Geboden Van Jani bundelt de Genkenaar alles waar hij de voorbije jaren voor stond in zijn tv-programma’s en krantencol­umns.

Eén van de geboden in boek luidt: “Gij zult geen foute kledingstu­kken dragen”, maar wat iemand fout vindt, is toch subjectief? Dat is zo, maar ik denk dat we het er toch over eens kunnen zijn dat sommige kledingstu­kken echt niet meer kunnen. Dat heeft niks met subjectivi­teit te maken, nee, dat valt onder algemene kennis. Een fleecetrui! Siska Schoeters, die ook poseert in mijn boek, jent me daar vaak mee: “Ik heb het zo koud dat ik mijn fleeceke maar aangetrokk­en heb, Jani.” Dat kán toch niet! (komt dichterbij) Jij draagt toch geen fleecesjaa­l, hé? Nee. Dan is ’t goed. Ook fout: driekwarts­broeken, grijze muizen, Johnny’s op leeftijd...

Dit zeg je al jaren. Vertel eens iets nieuws. Dat zeg ik inderdaad al heel lang, maar met dit boek illustreer ik het nog eens treffend met gepaste foto’s, zo wordt het nog duidelijke­r.

Maar dat we geen witte sokken in sandalen mogen dragen, wéten we ondertusse­n toch allemaal, al was het maar omdat jij ons er veelvuldig op gewezen hebt. Ja? Waarom worden ze dan nog gedragen? Ik werd daarnet geïntervie­wd door een journalist van Dag Allemaal, en hij droeg witte sokken! (haalt zijn smartphone tevoorschi­jn) Hier, zie: ik ga die foto meteen tweeten. Mensen vragen vaak: “Jani, ge zegt dat we geen trainingsb­roek mogen dragen, maar toon ons dan eens hoe het wel moet.” Wel, dat doe ik in De 10 Geboden Van Jani: ik toon de typische trainingsb­roek, daarnaast toon ik het alternatie­f. Eigenlijk is mijn boek een bundeling van alles wat ik de voorbije jaren heb gezegd en gedaan, het zegt waar ik voor sta. En hopelijk doet het de mensen twee keer nadenken voor ze de deur uitgaan. Al doet iedereen natuurlijk wat hij wil, maar liefst niet als ík in de buurt ben! (lacht)

En waarom moeten polo’s en hemden tegenwoord­ig tot boven worden dichtgekno­opt? Jij doet het trouwens ook.

Ik vind dat netter, properder. Ik moet wel toegeven dat ik mijn hemden meestal tot boven dichtknoop als ik mijn borsthaar niet geschoren heb. Voilà, het grote geheim van Jani.

Je vond nogal wat BV’s bereid om te poseren in je boek: Peter Van de Veire, Siska Schoeters, Ann Van Elsen, Annelien Coorevits, An Lemmens... Allemaal vrienden, dus ze deden dat met veel plezier. Met An ben ik onlangs nog op vakantie geweest op Mykonos. Fantastisc­he vrouw, misschien wel mijn beste vriendin, ze denkt altijd aan me, stuurt me wekelijks een sms.

Doe je dat vaak, je vrienden meenemen naar Mykonos? Ja, meestal zitten we daar met een hele bende: dit jaar was Bart De Pauw er ook bij. Lachen man.

Genoeg over vakantie! Nog even wat kritiek op je boek uiten: je poseert erin terwijl je shorts draagt! Waarom zouden mannen geen korte broeken mogen dragen? Als ik naar Griekenlan­d ga, draag ik er voortduren­d een, en ik ben toch óók een man. (monstert ons van kop tot teen) Maar niet iedereen heeft er de geschikte benen voor, natuurlijk. (lacht) Ik weet wel wat je bedoelt: mannen in shorts kunnen – vooral als ze zich niet goed verzorgen – een bierimago hebben, ze zien er sjofel uit. Zeker als ze ook nog eens teensletse­n dragen. En toegegeven, ik geef ook de voorkeur aan lange broeken. Maar als je toch voor een short gaat, kies dan de juiste. Ik zeg het je, korte broeken voor mannen kunnen mooi zijn. Dus shut up!

Ben je dat stylen nog nooit beu geweest? Het stylen niet, nee. Maar wat erbij komt soms wel. Tegenwoord­ig probeer ik weinig aan te nemen. Omdat ik bang ben voor overexposu­re, ik wil niet dat ik verbrand raak, dat de mensen zeggen: “Daar heb je die onnozele Jani weer.” Moeilijk hoor, want sommige dingen wil ik echt wel graag doen.

Laat je je, Jani zijnde, de privileges welgevalle­n die verbonden zijn aan het BVschap?

Ik krijg hier en daar natuurlijk wel wat korting, vooral als ik kleren koop. Geen overdreven luxe, vind ik, want dat is mijn werk. Maar eigenlijk maak ik veel vaker het tegenoverg­estelde mee. We zijn aan het verbouwen, en soms voel ik aan mijn water dat ze hebben geredeneer­d: “Het is voor Jani, dus zullen we maar eens goed doorrekene­n.” Als ik een offerte laat maken, ligt de prijs vaak enkele duizenden euro hoger dan wanneer mijn vriend diezelfde offerte laat maken. Bon, het is goed dat we dat weten.

Ben je desondanks een tevreden man? Ja. Het mag misschien wat minder druk, maar ik heb zoveel plezier dat ik daar niet over ga klagen. Door alle schouderkl­opjes die ik krijg, voel ik me beter in mijn vel dan ooit. Vroeger was ik veel onzekerder. Voilà, blijkbaar heeft ouder worden dan tóch voordelen.

JANI KAZALTZIS

Stylist “Ik ben bang ben voor ‘overexposu­re’, ik wil niet dat ik verbrand raak, dat de mensen zeggen: ‘Daar heb je die onnozele Jani weer.’ ”

 ?? FOTO LUC
DAELEMANS ?? Jani Kazaltzis.
FOTO LUC DAELEMANS Jani Kazaltzis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium