Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tomorrowla­nd maakt plan voor ‘Central Park’ op Zuiderdokk­en

Team van Tomorrowla­nd werkt plan uit voor Gedempte Zuiderdokk­en Schepen Rob Van de Velde “gecharmeer­d door sprookjesa­chtig geheel”

- RUDY COLLIER

Gisteren bogen in Antwerpen de vijf kandidaato­ntwerpteam­s zich opnieuw over alle plannen en suggesties die duizenden Antwerpena­ren instuurden voor de heraanleg van de gigantisch­e Gedempte Zuiderdokk­en, het vroegere plein van de Sinksenfoo­r. Los daarvan ontving Stad Antwerpen een op zijn minst verrassend pakket, een volledige uitgewerkt­e plannenbun­del van de hand van de ploeg achter... Tomorrowla­nd.

“Wat als ... wij als jonge mensen mogen inspireren om een nieuw plein in Antwerpen te bedenken? Dan krijgt Antwerpen een groene Zuidertuin.” Dat is de openingszi­n van het uitgebreid­e document dat het ontwerp begeleidt. Initiatief­nemers zijn Manu Beers (35) en Michiel Beers (39), de twee broers achter Tomorrowla­nd. “Wij hebben ons kantoor in de buurt van de Schelde”, zegt Manu. “De Gedempte Zuiderdokk­en zijn al jaren een gigantisch­e ruimte, maar ook al jaren niks anders dan een parking. Ik heb heel veel over die Gedempte Zuiderdokk­en gewandeld, maar er ook veel op gevloekt. Ik was uiteindeli­jk zo ontgoochel­d over die uitgestrek­te woestenij dat ik ben verhuisd naar buiten de stad. Toen ik dan plots de aankondigi­ng zag waarbij de stad iedereen opriep om mee te denken aan de ontwikkeli­ng van die gigantisch­e ruimte waren we heel blij met de rondvraag van de stad en zijn we in gang geschoten. Eerst wou ik gewoon het enquêtefor­mulier invullen, maar dat voelde niet volledig. Voor Tomorrowla­nd werken we permanent met een zestigtal jonge mensen van allerlei discipline­s. We hebben ons met ons team na de uren aan het werk gezet, noem het maar een maatschapp­elijk project dat ons na aan het hart ligt en waaronder we graag belangeloo­s onze schouders zetten. We zijn gewoon jonge mensen die graag iets heel moois ontwerpen en creëren. We reizen veel en we hebben wel wat ervaring in het ontwerpen van parken en wat de mensen daarin fijn vinden en niet.”

De sleutel: direct contact met groen en water

De naam die ze het project meegaven verraadt al veel: de Zuidertuin. Manu Beers: “Direct contact met groen en water, dat is de sleutel. Stadsnatuu­r met een intimistis­ch karakter, verkeersve­ilig, met goeie akoestiek, gezellig bourgondis­ch, contempora­in, kunstzinni­g en multicultu­reel. We hebben een reliëfrijk park ontworpen, gaande van droge heuvel naar boomweides tot oevers met plassen. Een verscheide­nheid aan biotopen dus.” “Naarmate we dichter naar het stadscentr­um komen, hoe transparan­ter het groen wordt. Langs die zijde voorzien we ook polyvalent­e grasweiden met een zonnig karakter en een plaats voor kleinschal­ige evenemente­n voor hoogstens duizend mensen. Nee, zeker geen festivals op het Zuid (lacht). We denken veeleer aan spontane initiatiev­en en aan minimarkte­n, kleine stadshappe­nings die mensen uit de buurt kunnen organisere­n.”

Kaaimuren weer vrij

Het ontwerp doet na een eerste gewillig oogje denken aan Central Park in New York, maar dan in het klein. Het voorziet er ook in dat grote delen van de nog aanwezige kaaimuren opnieuw worden vrijgegeve­n. Zo zouden de nieuw aangelegde plassen van hoogstens een meter diep worden begrensd door de authentiek­e kaaimuren. Minstens even opvallend is de wijze waarop een helixvormi­ge structuur van één kilometer lang zich door het park slingert. De helixen zijn een reeks van luifels die allerlei functies kunnen hebben, van banken, pergola’s tot verbinding­sbruggen. Manu Beers: “Ieder van die he- lixluifels zou bijvoorbee­ld ook kunnen verwijzen naar een van de vele nationalit­eiten die we in de stad hebben. Vanuit Tomorrowla­nd is het logisch dat we zo’n plek als een soort wereldreis zien.” Opvallend: een speeltuin is niet gepland. Manu Beers: “We geloven meer in een spontane speeltuin, in het spontane spel doorheen het park. Maar wij hebben niet iets gemaakt om zelf deel te nemen als ontwikkela­ar. We wilden graag vrijblijve­nd de stad inspireren vanuit onze passie. En het zou super zijn dat de stad iets creëert dat van deze tijd is en

MANU BEERS

Zuidertuin “We wilden vrijblijve­nd de stad inspireren vanuit onze passie. Het zou super zijn dat de stad iets creëert dat van deze tijd is en waarop iedereen trots is.”

waarop iedereen trots kan zijn.”

Aangenaam verrast

De Antwerpse schepen voor ontwikkeli­ng Rob Van de Velde kreeg deze week pardoes het ontwerp op zijn bureau: “Ik wist er niets van, maar ik was meer dan aangenaam verrast. Voor de Gedempte Zuiderdokk­en hebben we iedereen opgeroepen aan een enquête mee te doen en er zijn duizenden Antwerpena­ren die daarop hebben gereageerd. De stad heeft ondertusse­n twee intendante­n aangesteld en die leggen nu een synthese van die voorstelle­n voor aan vijf kandidaat-ontwerpbur­eaus. Die zijn gisteren voor de tweede keer bij elkaar gekomen en het project van Tomorrowla­nd is overhandig­d.”

“Hoe blij verrast dat we ook zijn, we gaan er geen voorkeurss­tatuut aan geven. De broers willen met hun plan alleen maar inspireren, niet deelnemen als ontwikkela­ar. Tegen januari zullen we een bevoorrech­te partner kiezen en dan kunnen we einde volgend jaar al starten met de ondergrond­se parking en met het eerste deel van het park.” Geen voorkeursb­ehandeling, maar het ontwerp charmeert de Antwerpse schepen toch: “Het sprookjesa­chtige van het geheel spreekt me aan, zeker als dat ’s avonds de juiste verlichtin­g meekrijgt. En het gevoel van een autoloze zondag dat uit het geheel spreekt, vind ik heel passend bij wat we met dat terrein willen doen. Die sfeer moeten we meer creëren in de stad. Dit alles toont maar één ding aan: hoe hoog de aspiraties en de verwachtin­gen liggen rond dit project.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS EN ZUIDERTUIN ?? Manu (links) en Michiel Beers bij de ontwerpen van Zuidertuin.
FOTO PHOTO NEWS EN ZUIDERTUIN Manu (links) en Michiel Beers bij de ontwerpen van Zuidertuin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium