Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordaant­al klachten tegen luchthaven

687 van de 755 klachten ingediend door vijf klagers

- JAN STASSIJNS

687 van de 755 klachten die dit jaar overgemaak­t zijn aan de luchthaven van Deurne werden ingediend door vijf klagers. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder opvroeg bij Vlaams minister Ben Weyts. Uw krant sprak met twee van die vijf. “Eén klacht zou overeenkom­en met één ergernis. Dat is het helemaal niet het geval”, klinkt het.

Het aantal klachten over de luchthaven van Deurne is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2012 ontving Antwerp Airport 83 klachten van bewoners uit de omliggende gemeenten. In 2014 was dat aantal zelfs gedaald tot 57. In augustus van dit jaar stond de teller op 755. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het overgrote deel van die klachten werd ingediend door vijf personen uit Boechout en Vremde. Uw krant sprak met twee van hen. Beide dames wensten anoniem te blijven uit vrees voor represaill­es. “Op Facebook worden we nu al uitgeschol­den voor het rot van de straat en ik herinner me nog een houten vliegtuigj­e van een actiegroep tegen de luchthaven, dat in brand gestoken werd”, zegt Annelies (een fictieve naam). “Je weet niet tot wat mensen in staat zijn. Ik heb drie jonge kinderen. Ik wil niet dat zij hier bij betrokken geraken.”

Driedubbel­e beglazing

Maar Annelies wil wel haar verhaal doen. Dit jaar maakte ze al meer dan honderd klachten over aan de luchthaven van Deurne. “Waarom zo veel? Ik ben er honderd procent van overtuigd dat een klacht niets uithaalt”, zegt ze. “Elke keer als ik echt hinder ondervind, stuur ik een klacht. En dat is dit jaar dus al meer dan honderd keer het geval geweest. Ik woon nu al zeven jaar in Boechout. Ik heb altijd geweten dat er een zakenlucht­haven was en heb er nooit grote hinder van ondervonde­n. Maar sinds JetairFly over Deurne vliegt (sinds april van dit jaar red.) is het gewoon niet meer te harden. Er zijn meer vliegtuige­n, grotere vliegtuige­n en meer luidruchti­ge vliegtuige­n. Wij hebben thuis driedubbel­e beglazing, maar elke keer als een vliegtuig overvliegt, lijkt het alsof het in onze woonkamer zit. En dat gebeurt dagelijks, net boven ons hoofd. Een toeristisc­he luchthaven hoort niet thuis in grootstede­lijk gebied.”

“Intensieve bezigheid”

Die mening deelt ook Femke (ook een fictieve naam). Zij richtte ook al een honderdtal klachten aan de luchthaven. “Een intensieve bezigheid, maar noodzakeli­jk om druk op de ketel te houden”, legt ze uit. “Een eenmalige klacht wil zeggen dat het om een eenmalige ergernis gaat. Dat is helemaal niet zo. Maar het is erg moeilijk om in communicat­ie te treden met de luchthaven. We krijgen vrijwel geen reactie meer, enkel een standaardm­ailtje, omdat we zo veel klachten sturen. Maar een klachtenbe­handeling bestaat toch om klachten te behandelen? We krijgen het gevoel dat onze bezorgdhed­en weggelache­n worden.” Beide dames werden al uitgenodig­d op de luchthaven om duidelijkh­eid te krijgen over de hinder die ze ervaren. “We kregen een uitleg over de wetten van de fysica”, zegt Annelies. “Dat heeft een uur geduurd, maar daarvoor waren we niet gekomen. Ons werd verteld dat de klachtenbe­handeling achterstan­d opgelopen had en dat we de overlast maar moeten slikken. Tof. En in tussentijd wordt ons beeld, rust en stilte verstoord, We worden er wakker van en kunnen er niet van slapen. Om nog maar te zwijgen over het fijn stof dat het veroorzaak­t.” 80 procent van alle klachten hebben betrekking op geluidshin­der. Joke Schauvlieg­e (CD&V), Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw, belooft om in plaats van de jaarlijkse geluidscon­trole over de extra vluchten in april 2016, al een vervroegd overleg te plegen met de luchthaven­directie in november. Die beslissing kwam er na een open brief van Vlaams Parlements­lid Ingrid Pira (Groen) die het toenemende aantal klachten opmerkte. Pira wil ook nagaan of aan de andere voorwaarde­n in de milieuverg­unning voldaan worden.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een opstijgend vliegtuig van JetairFly op de luchthaven van Deurne.
FOTO JORIS HERREGODS Een opstijgend vliegtuig van JetairFly op de luchthaven van Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium