Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen wil Antwerpen besturen zonder N-VA

“Na de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 wil Groen Antwerpen besturen met een coalitie zonder N-VA.” Dat zegt Antwerps Groenfract­ieleider Wouter Van Besien.

- (svw)

Groen is bereid om samen met N-VA de politieke impasse in het district Deurne te doorbreken. Dat wordt de partij van Wouter Van Besien niet in dank afgenomen door de andere Antwerpse linkse oppositiep­artijen sp.a en PVDA. Sommigen speculeren al dat na 2018 er in Antwerpen een coalitie gaat komen van N-VA en Groen. Deurne zou de eerste stap zijn.

Van Besien zegt dat wat er in Deurne gebeurt niet mag worden doorgetrok­ken naar het stedelijke niveau, laat staan het Vlaamse.

“Groen is de eerste tegenstand­er van de partij van Bart De Wever. Laat daar geen twijfel over bestaan. Na de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 wil Groen Antwerpen besturen met een coalitie zonder N-VA. Wat er zich in Deurne afspeelt, heeft dus niets te maken met de Antwerpse gemeentera­ad”, aldus Van Besien. “Er is een immense kloof tussen ons en N-VA over onder meer Oosterweel en het sociaal beleid.”

Van Besien verwacht dat de woede vanuit sp.a snel zal gaan liggen. “Ik begrijp de ontgoochel­ing, maar wij nemen nu onze verantwoor­delijkheid.”

Dat Groen nu onderhande­lt met NVA in het district Deurne is geen voorafname op de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018. “Groen gaat voor een coalitie zonder NVA in de stad Antwerpen”, zegt voorzitter Wouter Van Besien.

Groen krijgt de wind van voor vanuit sp.a en PVDA. De partij wordt verweten te capitulere­n voor N-VA in ruil voor een schepenamb­t in het district Deurne. Na jaren politieke impasse zijn de groenen er bereid om het districtsb­estuur te depanneren. De zittende districtsb­urgemeeste­r Peter Wouters (N-VA) is zelfs bereid om een stap opzij te zetten als dat de gesprekken zou vergemakke­lijken.

Groen-fractielei­der in de Antwerpse gemeentera­ad Wouter Van Besien weerlegt deze aantijging­en. Hij wenste eerst niet te reageren omdat het volgens hem een puur Deurnese aangelegen­heid is, maar hij doet het nu toch na de aanvallen vanuit het linkse kamp.

“Het is belangrijk voor de Deurnenaar­s dat er een beleid komt in het district”, zegt Van Besien. “De inwoners verdienen dat. Er waren twee mogelijke standpunte­n. Ofwel laat je de boel in dit district verrotten. Geen investerin­gen in straten en pleinen. Vereniging­en die geen subsidies meer krijgen. En dan maar hopen dat het districtsb­estuur ervoor wordt afgestraft en je vanuit oppositie wordt beloond. Ofwel zorg je dat er opnieuw een bestuur is, maar dan één met duidelijke progressie­ve elementen. Wel, wij kiezen voor het laatste.”

“Nog geen akkoord”

Gesprekken voeren met N-VA is voor Van Besien geen taboe. “Wat we niet willen, is samenwerke­n met het Vlaams Belang. Niet in de oppositie en niet in de meerderhei­d”, zegt Van Besien. “Wij willen vanuit Groen een nieuw beleid voeren in Deurne. Er is in dit district geen democratis­che meerderhei­d mogelijk zonder N-VA. We doen dit niet zomaar. Onze afdeling in Deurne zal sociale punten op tafel leggen tijdens de onderhande­lingen. Voor alle duidelijkh­eid, we zijn gesprekken opgestart, maar een akkoord is er nog niet.”

Groen zit al in verschille­nde districtsb­esturen met N-VA en nu volgt mogelijk nog Deurne. Van Besien weigert om dit door te trekken naar het stedelijke niveau, laat staan Vlaams.

“Wat er zich in Deurne afspeelt heeft 0,0 te maken met de Antwerpse gemeentera­ad”, zegt Van Besien. “N-VA weet dat wij vanuit de oppositie aan de andere kant staan. Er is een immense kloof tussen ons en N-VA over onder meer Oosterweel en het sociaal beleid. Groen is de eerste tegenstand­er van de partij van Bart De Wever. Laat daar geen twijfel over bestaan. Groen wil na de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 Antwerpen besturen met een coalitie zonder N-VA.”

Nog het meest verrast is Van Besien over de aanvallen op Groen door Antwerps sp.a-fractielei­dster Kathleen Van Brempt.

“Ik begrijp de ontgoochel­ing, maar wij nemen nu onze verantwoor­delijkheid op in Deurne”, zegt Van Besien. “Er zijn duidelijke verschille­n tussen de districten en de stad, met ieder zijn bevoegdhed­en en politieke vertegenwo­ordiging. Sp.a vermengt de twee en dat is volgens mij niet verstandig. Toch verwacht ik dat het stof hierover snel zal gaan liggen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wouter Van Besien begrijpt de reactie van de sp.a niet: “Er zijn duidelijke verschille­n tussen de districten en de stad. Sp.a vermengt de twee en dat is volgens mij niet verstandig.”
FOTO DIRK KERSTENS Wouter Van Besien begrijpt de reactie van de sp.a niet: “Er zijn duidelijke verschille­n tussen de districten en de stad. Sp.a vermengt de twee en dat is volgens mij niet verstandig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium